Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Februarie 2010

Cum sa scazi profitul dezvoltatorului din valoarea casei tale

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 01 Februarie 2010

Ridicarea unei constructii la rosu costa acum 140-150 de euro pe metru patrat, fata de 260-300 de euro la inceputul lui 2009.

In momentul de fata, cea mai ieftina solutie pentru a te muta la casa ta este sa-ti cumperi o bucata de teren si sa apelezi la o firma de constructii (asta daca iti lipseste timpul si experienta necesara pentru a lucra in regie proprie). La aceasta situatie contribuie ieftinirile generate de criza pe piata imobiliara si cea de constructii. „Preturile terenurilor, in toate zonele, sunt cu 50%-60% – in unele cazuri chiar cu 70% – mai mici decat in aceeasi perioada a anului trecut”, estimeaza Florin Urzica, general manager al agentiei Landexperts.

Economie de 50% in 2010
In acelasi timp, si preturile materialelor de constructie au scazut considerabil – fierul si betonul, spre exemplu, se situeaza la circa jumatate din valoarea pe anul trecut, potrivit lui Urzica. Astfel, costurile de constructie a unei case la rosu s-au redus cu 50%, apreciaza Teodor Joian, director tehnic al firmei de constructii La Casa. Acum, o asemenea lucrare costa circa 140-150 de euro pe metru patrat, fata de 260-300 de euro pe metru patrat construit la inceputul anului trecut. In ceea ce priveste costurile de constructie a unei case la cheie, reducerea nu este atat de mare, intrucat finisajele nu s-au ieftinit in aceeasi masura. Astfel, ridicarea unei case la cheie (fara costul unor materiale precum gresie, faianta, centrala sau obiecte sanitare) se ridica la 320-350 de euro pe metru patrat construit, comparativ cu 400-450 de euro pe metru patrat anul trecut. Din punctul de vedere al preturilor terenurilor si cel al costurilor de constructie, este cu siguranta mult mai rentabil sa construiesti o casa in 2010 – valoarea unei asemenea lucrari s-ar ridica cam la jumatate din cea pe anul trecut, subliniaza Urzica.

Mai e loc de ieftiniri la locuintele noi
Comparativ cu varianta achizitionarii unei locuinte de la un dezvoltator, aceste preturi suna cat se poate de bine. „Dezvoltatorii au facut niste reduceri, dar nu au ajuns inca la acest nivel”, spune Urzica. Multe proiecte anuntate au fost oprite, iar la cele care sunt deja ridicate in mare parte, dezvoltatorii se tin tare pe pozitii si nu mai vor sa mai scada preturile. Directorul Landexperts crede ca mai este inca loc pentru ieftinirea locuintelor noi. El estimeaza ca abia prin aprilie-mai-iunie piata va ajunge la cel mai scazut nivel al preturilor cerute pe acest segment.
Cum se explica optimismul lui Urzica privind continuarea trendului ieftinirilor? Chiar si in actualele conditii de piata, o casa de la un dezvoltator poate fi achizitionata si cu un adaos de 100%. Asta pentru ca pretul de constructie este de 400-500 de euro pe metru patrat, la care se mai adauga 100-150 de euro pe metru patrat cheltuielile adiacente, printre care si valoarea terenului. Daca dezvoltatorul vinde locuinta cu 1.000 de euro pe metru patrat, iese cu un profit de 350-500 de euro pe metru patrat. In acest context, directorul Landexperts spune ca majoritatea dezvoltatorilor ar mai putea scadea preturile pana la un nivel de 700-800 de euro pe metru patrat fara sa iasa in pierdere.

Mai multa siguranta
In afara de pretul considerabil mai scazut, constructia propriei case mai are un avantaj: un control sporit asupra a ceea ce se intampla pe santier. „Cand construiesti tu pe terenul tau, cu banii tai, stii exact ce se intampla acolo”, spune Teodor Joian. Cu locuintele construite de intermediari, exista intotdeauna un risc, in special pentru cei nefamiliarizati cu asemenea lucrari. Cele mai comune probleme raportate de catre beneficiari tin de finisaje. In ceea ce priveste structura insa, rareori apar probleme. Asta pentru ca legea este foarte stricta in ceea ce priveste standardele de realizare a structurii de rezistenta.

Părerile cititorilor
4 păreri
  • Dragos

    Buna ziua,

    Am contractat o lucrare de constructie locuinta(casa la rosu Sp+P+Et plus acoperis) cu o firma.
    Lucrarea de constructie a inceput pe data de 20.04.2015 urmand a fi finalizata in termen de 3 luni. Pentru constructia locuintei am contractat un credit ipotecar conform caruia platile catre firma de constructii erau impartite in 4 etape. In data de 26.06.2015 am efectuat plata pentru Etapa 3, desi in acel moment inca nu erau efectuate toate achizitionarile de materiale care erau stipulate in devizul aferent acestei etape(o mare parte din materialele pentru acoperis erau incluse in plata acestei etape), si din acel moment a inceput sa isi arate adevarata fata aceasta firma.
    Pana in data de 30.09.2015 aceasta firma, prin cei doi reprezentanti , nu au facut altceva decat sa ma amane de la o saptamana la alta spunandu-mi de fiecare data ca vor primi niste bani de la celelalte lucrari, pe care le mai au, pentru a putea continua lucrul la constructia casei(mai exact am de recuperat materiale in valoare de 5000 EUR, conform devizului, pe care aceasta firma nu a mai binevoit sa le aduca la santier). In data de 30.09.2015 m-am vazut nevoit sa inchei un proces de receptie partiala, cu aceasta firma, in care sa se mentioneze exact ceea ce a fost facut la casa si tot ce a ramas nefinalizat(am fost nevoit sa fac acest proces verbal pentru a putea continua lucrarile cu o alta firma de constructie deoarece trebuia sa reusesc sa construiesc si acoperisul casei pana venea iarna sau incepeau ploile; bineinteles ca a fost nevoie sa contractez si un alt credit pentru a acoperi paguba adusa de aceasta firma …). In acest moment ma judec cu aceasta firma pentru a incerca sa recuperez cei 5000 EUR.
    Am scris aceste randuri pentru a veni in ajutorul tuturor oamenilor de buna credinta care incearca sa isi ridice o casa (cu toate sacrificiile care presupune acest lucru), respectand toate regulile impuse de autoritati (folosirea unei firme autorizate, toate autorizatiile la zi, toate taxele aferente la zi…) si care au de a face cu astfel de firme de ‘TEPARI’ care nu fac altceva decat sa isi bata joc de munca oamenilor cinstiti. Incerc sa adaug acest mesaj in cat mai multe site-uri de profil pentru a putea fi vazut de cat mai multe persoane.
    Am facut si reclamatie la Protectia Consumatorului, urmare careia tot ce a putut face PC a fost sa le dea o amenda modica. Urmeaza sa se finalizeze procesul pe care l-am demarat impotriva acestei firme in incercarea de a-mi recupera paguba produsa de aceasta firma(nu se stie insa peste cati ani …).

    Dragos Velicu

  • ioan borzea

    are dreptate , noi construim un cartier si vindem mp construit la cheie cu tot cu teren cu 500 e/mp.

  • draga urzica ai construit in viata ta ca sa spui ca la rosu costa 140-150 e mp vai mama ta ai casa ?
    sau locuiesti in cort la marginea vreuinui satuc ?;))esti in necunostinta de cauza te rog sa ma crezi habar nu ai de capul tau .Stii tu ce inseamna sa contactezi un constructor?sau sa faci o constructie in regie proprie?cu siguranta vorbesti doar din auzite .Eu iti sugerez fa rost de bani si cumpara un teren ,si cand ai bani de constructie da-mi un mail pana atunci… sanatate multa si nu mai da sfaturi pe banii altora

  • Suca

    Nea Joian are dreptate .

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe