Cum se impart fondurile pentru “Prima Casa” intre banci

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 4 Martie 2010, Ultima actualizare: 04 Martie 2010

Fondul National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a repartizat plafonul de 700 milioane de euro celor 21 de banci care au transmis oferte de participare la programul “Prima Casa”, cele mai mari fonduri fiind alocate BCR si BRD.

“FNGCIMM a finalizat, in colaborare cu Asociatia Romana a Bancilor si bancile partenere, continutul conventiei cadru de colaborare, astfel incat cea de-a doua etapa a Programului sa se desfasoare in conditii optime”, se arata intr-un comunicat al FNGCIMM, precizeaza Mediafax.

Pentru cea de-a doua etapa a Programului “Prima Casa” au trimis oferte de participare 21 de banci, valoarea totala a plafonului solicitat depasind cu aproximativ 50% plafonul total, de 700 de milioane de euro, alocat pentru anul 2010.
“Supra-subscrierea plafonului alocat a impus repartizarea plafonului printr-o diminuare progresiva, corespunzatoare subscrierii”, se mentioneaza in comunicat.
Astfel, Banca Transilvania a primit un plafon de 26,9 milioane de euro, Leumi Bank – 5,39 milioane de euro, BRD – 161,7 milioane de euro, ATE Bank- 2,1 milioane euro, Raiffeisen Bank – 16,17 milioane euro, Volksbank – 10,78 milioane euro.
Alte banci participante la program sunt Milleniumm, cu un plafon de 18,86 milioane euro, Piraeus – 37,7 milioane euro, CEC Bank – 21,5 milioane de euro, Bancpost – 16,17 milioane de euro si Banca Romaneasca -53,9 milioane de euro.
De asemenea, Alpha Bank va acorda credite prin programul “Prima Casa” in limita a 45,8 milioane de euro, Credit Europe – 5,39 milioane de euro, Unicredit – 16,17 milioane de euro, OTP Bank – 6,7 milioane de euro, Intesa – 13,47 milioane de euro, Emporiki – 6,46 milioane de euro, BCR – 215,6 milioane de euro, Garanti – 13,47 milioane euro, Carpatica – 4,3 milioane euro si RIB – 1,078 milioane euro.
In afara RIB si Carpatica, care participa pentru prima data la “Prima Casa”, toate celelate banci au fost implicate si in prima varianta a programului.
“Programul va demara imediat dupa semnarea ordinului comun al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Economiei Comertului si Mediului de Afaceri.
Proiectul conventiei a fost inaintat MFP in vederea aprobarii si parcurgerii procedurilor legale pentru implementare si include noile prevederi ale programului, precum si o modalitate mai eficienta de derulare a programului intre FNGCIMM si banci.
FNGCIMM va putea acorda garantii imediat ce conventiile cadru vor fi semnate de catre finantatori”, se mentioneaza in comunicat.
Potrivit modificarilor programului adoptate de Guvern in luna februarie, creditul pentru cumpararea unei locuinte prin “Prima Casa” va fi garantat in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.
Anterior modificarii, creditele bancare contractate prin acest program pentru locuinte, indiferent de anul constructiei, au fost garantate de stat in limita a 60.000 euro.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe