Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 Iunie 2010

De ce să închiriezi o locuinţă în vacanţă şi nu la toamnă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 11 Iunie 2010

Chiar dacă începerea anului universitar nu va mai aduce scumpirile obişnuite, găsirea unui apartament din timp are avantajele sale

A venit vara. Probabil că gândul îţi zboară deja la posibile destinaţii pentru concediu şi nici prin cap nu-ţi trece să porneşti în căutarea unor oferte de închirieri. Cu toate acestea, acum ai considerabil mai multe şanse să-ţi găseşti „casa perfectă” decât în cazul în care ai decide să aştepţi până în toamnă. Principalele argumente în acest sens ţin nu de preţ, cum poate te-ai aştepta, ci de disponibilitatea ofertelor în piaţă şi de timpul şi efortul necesare pentru căutare. Alexandru Popa, broker-owner al agenţiei PGA Imobiliare, apreciază că, odată cu venirea studenţilor, în septembrie-octombrie, volumul de cereri de închiriere se va majora şi cu până la 50%.

În acest context, Florin Lungu, senior consultant în cadrul Gavriliu Imobiliare, arată că, în perioada septembrie-octombrie este dificil de găsit o locuinţă pe placul fiecăruia. Asta pentru că, din cauza multitudinii cererilor de sezon, ofertele aflate pe piaţă dispar de pe o zi pe alta.

Patru-şase vizionări pentru găsirea ofertei potrivite
Florin Lungu subliniază că, în vederea unei închirieri pe termen lung, un căutător de locuinţă ar trebui să aloce timp suficient pentru vizionarea a minimum patru-şase apartamente. Acesta este un element necesar pentru a lua un puls cât mai exact al pieţei şi a repera oferta cu cel mai bun raport între calitate, suprafaţă şi preţ. În cazul în care bugetul este limitat, reprezentantul Gravriliu Imobiliare recomandă alegerea unei locuinţe nerenovate sau dotată cu mobilier sub medie, întrucât preţurile unor astfel de proprietăţi au scăzut semnificativ în ultimul an.

Astfel, în decursul lui 2010 nivelul chiriilor s-a depreciat simţitor, ajungând, în unele cazuri, la 80% din valoarea de la finalul anului trecut. Florin Lungu spune că scăderi masive de preţ au suferit toate tipurile de apartamente, în toate zonele Bucureştiului.

În acest context, 2010 va fi, cel mai probabil, cel de-al doilea an consecutiv în care proprietarii vor trebui să-şi ia adio de la obiceiul de a majora preţurile în toamnă. Reprezentantul Gavriliu Imobiliare observă că, în urma scăderii numărului tranzacţiilor din piaţă, precum şi a lipsei de cash, luna septembrie va aduce doar stagnări ale preţurilor sau chiar un uşor declin, în ciuda afluxului de studenţi. Asta în condiţiile în care, până anul trecut, începerea anului universitar provoca o majorare de 10-15% pe acest segment.

Preţuri relativ similare în toamnă
Şi în aceste noi condiţii economice însă, recomandarea agenţilor imobiliari de a închiria din perioada de vară rămâne în picioare. „Chiar dacă există posibilitatea ca în trimestrul al treilea al anului preţurile să fie uşor mai mici decât în această perioadă, clienţii sunt sfătuiţi să treacă identificarea unei locuinţe acum, întrucât plaja de oferte raportată la numărul de clienţi este considerabil mai mare”, subliniază Lungu. Alexandru Popa este de părere că, cel mai probabil, în toamna aceasta preţurile se vor menţine la aproximativ nivel cu cel actual.

Părerile cititorilor
  • Mass

    Ramonica tata..n-ai inteles……la iarna proprietarii vor inchiria mai ieftin locuintele libere ca sa nu plateasca ei utilitatile. Intelegi?

  • RAMONA

    DOMNULE BORDEI, CINE PLATESTE UTILITATILE LA O LOCUINTA INCHIRIATA?
    DIN CATE STIU EU, CHIRIASUL….PROPRIETARUL NU PLATESTE NIMIK IN AFARA DE IMPOZITUL ANUAL.
    MA INDOIESC SINCER CA PROPRIETARII SE VOR APUCA SA PLATEASCA DE ACUM INAINTE DIVERSE CHESTII IN PLUS…

  • BORDEI

    PE ASTEA LE-ATI UITAT!LA IARNA PRETUL UTILITATILOR VA DEPASI 200€/LUNA PENTRU APARTAMENTE SI 100€ PENTRU GARSONIERE,ASA CA MAI BINE INCHIRIEZI LA IARNA CAND PROPRIETARUL,VRAND- NEVRAND VA FI OBLIGAT SA PLATEASCA UTILITATI MARI(DATORITA ELIMINARII SUBVENTIILOR).DIXIT!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe