Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
30 dec. 2009

Declinul pietei imobiliare va dura cat a durat si boom-ul

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Declinul pietei imobiliare va dura atat cat a durat si boom-ul din acest segment, a declarat, in exclusivitate pentru Bloombiz, Liviu Voinea, Directorul Executiv al Grupului de Economie Aplicata. Voinea a mai adaugat ca sfarsitul crizei mondiale nu va aduce si finalul crizei din Romania atat timp cat nu va exista cerere in pietele de export, saracite de recesiunea globala.

In cartea dumneavoastra,”Sfarsitul economiei iluziei. Criza si anticriza: o abordare heterodoxa” declarati despre criza economica din Romania ca este de natura interna. Daca nu ar fi existat criza globala am fi avut-o pe a noastra?

Criza noastra este una tipica, de deficit de cont curent prea mare, si ar fi aparut indiferent de criza globala. Aceasta din urma a fost doar factorul declansator, dar ar fi putut fi oricare altul.

De ce masurile anticriza din tarile estice nu au aceleasi efecte ca in vest?

Pentru ca nu este acelasi tip de criza. Romania, Bulgaria, Ungaria, tarile baltice au criza de supra-consum pe datorie, in timp ce multe tari vestice au criza de supra-productie, sau de supra-investitii financiare.

Cauzele crizelor sunt diferite, mecanismul de transmitere este diferit (prin active toxice bancare in Vest, prin contul curent in Est) deci solutiile sunt diferite. Tarile vestice isi permit deficite bugetare pe care noi nu le putem finanta.

Premierul elen i-a chemat pe concetateni la „mobilizare generala” pentru a face fata crizei financiare fara precedent. Ati declarat recent ca Romania se confrunta cu o criza mai grea decat Grecia. Cum va fi urmatoarea perioada pentru romani?

Romania nu este membra a zonei euro, precum Grecia, si nu are ancora de salvare a BCE. Ceea ce este asemanator este agravarea situatiei datoriei publice.

Se va intampla si in Romania o „mobilizare generala”?

Vom avea dificultati de acoperire a deficitului si un ritm foate rapid de crestere a datoriei publice. Acestea sunt insotite de obicei de masuri monetariste stricte, care reduc puterea de cumparare a populatiei.

Gresim cand credem ca sfarsitul crizei globale va insemna si sfarsitul crizei din Romania. De ce?

Pentru ca noul echilibru mondial va fi la un nivel mai scazut atat al consumului cat si al productiei deci nu va stimula exporturile noastre in aceeasi masura in care ar fi facut-o nivelul de echilibru de acum doi, trei ani.

Cand vor simti romanii ca a trecut criza?

Cand va incepe sa scada somajul. Este un indicator mai credibil decat PIB-ul in privinta efectelor crizei. Nu cred ca asta se va intampla mai devreme de sfarsitul lui 2010.

Cum trebuie sa regandim economia de acum inainte? Ce masuri economice sunt absolut necesare pentru 2010?

Reducerea cheltuielilor publice, dar eu as prefera, mai degraba, scaderea cheltuielilor cu achizitia de bunuri si servicii, decat a cheltuielilor cu personalul.

Insa doar reducerea cheltuielilor nu va duce la crestere economica, decat eventual pur statistic, pe hartie.

Trebuie stimulate investitiile private si regandita politica de venituri.

In Suedia s-a luat o masura care tradeaza, mai degraba, disperare in fata unui rau, decat determinare de a-l contracara cu orice pret: introducerea de catre banca centrala a unei dobanzi de interventie negative. Cum comentati?

Nu este disperare, este recunoasterea faptului ca nici o economie nu poate functiona normal cu dobanzi mari, mai ales ca a existat si deflatie in multe tari europene.

Romania nu poate iesi sustenabil din criza cata vreme dobanda este foarte ridicata si nominal si raportat la inflatie.

De aceea suntem dominati de capitalul speculativ, pentru ca un capital productiv nu poate avea randamente peste rata dobanzii din Romania…

Somajul creste, economia scade, cursul valutar a crescut, iar asteptarile sunt negative pentru inca un trimestru. Credeti ca exista alta directie decat in jos pentru piata imobiliara?

Asa cum indica statistica europeana, declinul pietei imobiliare va dura atat cat a durat si boom-ul din acest segment.

Interviu realizat de Oana Dumitroiu

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe