Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
13 aug. 2009

Dezvoltatorul de centre comerciale, Sonae Sierra, a avut pierderi de 94,2 mil. euro

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Dezvoltatorul portughez de centre comerciale, Sonae Sierra, prezent si pe piata din Romania, a inregistrat in primul semestru al acestui an pierderi nete consolidate de 94,2 mil. euro, comparativ cu profitul net consolidat de 16,2 mil. euro din S1 2008, a anuntat joi compania.

Astfel, potrivit unui comunicat de presa, in aceeasi perioada, profitul net al Sonae Sierra a atins 35,2 milioane de euro, comparativ cu cele 33 milioane de euro inregistrate in perioada similara a lui 2008.

Variatia in profitul net consolidat este determinata in principal de profitul net indirect, care a fost in mod negativ afectat de cresterea continua a capitalizarii randamentelor pietii in Europa.

Marja neta de operare a companiei a atins in primul semestru al acestui an valoarea de 85,9 milioane euro, cu 2% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatele dezvoltatorului portughez au fost afectate de ceea ce s-a intamplat la nivel de rezultate indirecte, astfel, in aceasta zona, actionarii de echitate ai companiei au inregistrat pierderi de 113,9 milioane euro la sfarsitul primului semestru al 2009, in timp ce pentru aceeasi perioada a 2008 au inregistrat o pierdere de 7,7 milioane euro.

Totodata, compania Sonae Sierra a obtinut venituri directe de 150,5 milioane euro, in usoara crestere fata de primul semestru al anului precedent (+1%).

Veniturile operationale ale dezvoltatorului au fost cu 7% mai mari decat in prima jumatate a lui 2008, in principal datorita cresterii de portofoliu, prin centrele comerciale Freccia Rossa, Plaza Mayor Shopping, Gli Orsi, Pantheon Plaza in Europa si inaugurarea Manauara in Brazilia, in 2009.

De asemenea, la sfarsitul primelor sase luni din 2009, compania a continuat sa construiasca doua noi centre comerciale, avand in acest moment in dezvoltare 14 proiecte noi in Portugalia, Italia, Germania, Grecia, Romania si Brazilia.

„Valoarea de piata a proprietatilor de investitie continua sa fie afectata de climatul negativ de pe piata proprietatilor a celor mai multe tari devoltate unde Sonae Sierra opereaza. Acest context a dus la o schimbare in sens crescator a randamentelor de capitalizare aplicate in evaluarea activelor din aceste tari, aceasta marire implicand o reducere a valorii respectivelor proprietati”, se arata in comunicat.

Sonae Sierra dezvolta in Portugalia Leiria Shopping (Leiria), o investitie de 75 milioane de euro, si expansiunea Guimarae Shopping (Guimaraes) a carei inaugurare este stabilita pentru ultimul trimestru al 2009. Compania mai finalizeaza, in Germania, Loop 5 (Weiterstadt), care se va deschide in luna octombrie a acestui an, locatie pentru care a fost alocata suma de 265 milioane euro.

Compania portugheza este prezenta si pe pietele din Spania, Germania, Italia, Brazilia, suprafata inchiriabila a mall-urilor din portofoliu ridicandu-se la 1,9 milioane de metrii patrati. Dezvoltatorul portughez are in prezent 11 noi proiecte in diferite stadii de finalizare in Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, Romania si Brazilia, proiecte care insumeaza peste un milion de metri patrati de suprafata totala inchiriabila.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe