Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
28 mart. 2014

Din învățămintele crizei: cel mai „sigur” oraș pentru investiția într-o locuință

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei

Cea mai mare „victimă” a ieftinirilor din ultimii ani a fost exact piața care a atins culmile „popularității” pe timp de boom.

Pentru cei care se gândesc să cumpere o locuință în scop investițional, luând în calcul o revânzare ulterioară, experiența perioadei de recesiune poate oferi o perspectivă interesantă. Astfel, dacă analizăm scăderile de prețuri consemnate pentru apartamentele scoase la vânzare în ultimii (aproape) șase ani, Capitala, primul oraș luat de regulă în calcul pentru o investiție, nu se dovedește a fi fost cea mai sigură „destinație” – chiar dimpotrivă.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-buy-house-image26136462

Cu cât mai mare înălțimea, cu atât mai mare căderea
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, dintre marile orașe ale țării, cel mai puțin afectat de recesiune – prin prisma scăderilor de preț – a fost Timișoara. Aici, valoarea medie cerută pentru apartamentele disponibile spre vânzare s-a diminuat cu 39,4% în ultimii șase ani, de la un prag maxim de 1.329 de euro pe metru pătrat (atins în iunie 2008), până la un nivel de 805 euro pe metru pătrat, consemnat la finele lui februarie 2014. La polul opus, cel mai mare declin, de circa 53%, a avut loc în Capitală, de la 2.264 de euro pe metru pătrat în martie 2008, până la 1.058 de euro pe metru pătrat. Scăderi mai reduse au fost consemnate în celelalte mari orașe ale țării, care au fost mai puțin „atinse” și de boom-ul imobiliar. În Constanța, spre exemplu, apartamentele s-au ieftinit cu circa 46,6%, de la 1.589 de euro pe metru pătrat (în iunie 2008), până la 849 de euro pe metru pătrat. În Brașov, prețurile au scăzut cu 43,5% în ultimii aproape șase ani, de la 1.475 de euro pe metru pătrat (prag atins în mai 2008), până la 833 de euro pe metru pătrat, la finele lui februarie 2014. În Cluj-Napoca, locuințele s-au devalorizat cu 42,6% în perioada menționată, până la un nivel de 862 de euro pe metru pătrat (față de 1.503 de euro pe metru pătrat în mai 2008).

Locuințele cu una și două camere, cele mai „lovite”
Raportat la categorii de locuințe, în Timișoara, cele mai mici scăderi de prețuri au fost consemnate la apartamentele cu peste două camere – adică cele mai puțin „vânate” în general de către cumpărătorii în scop investițional. Astfel, locuințele cu trei camere s-au ieftinit în ultimii ani cu aproximativ 37% (de la 1.240, până la 778 de euro pe metru pătrat), iar cele cu patru camere sau mai mult cu circa 38,5% (de la 1.174 la 722 de euro pe metru pătrat). Unitățile locative mai mici au consemnat însă un declin de peste 40%: 41% în cazul apartamentelor bicamerale (de la 1.368 la 807 euro pe metru pătrat) și peste 45% pentru garsoniere (de la 1.536 la 838 de euro pe metru pătrat).

O piață relativ stabilă din 2012 încoace
În ultimii doi ani, prețurile cerute pentru apartamentele scoase la vânzare în orașul din vestul țării s-au menținut la un nivel relativ constant, în ciuda oscilațiilor lunare (atât în plus, cât și în minus), relevă Indicele Imobiliare.ro. Astfel, prețul mediu solicitat de proprietari la finele lunii februarie a acestui an – respectiv 805 euro pe metru pătrat util – este similar cu nivelul consemnat în aprilie 2012, respectiv 807 euro pe metru pătrat. Segmentul apartamentelor vechi a fost caracterizat de cea mai mare stabilitate: aici, prețul mediu cerut la ora actuală (792 de euro pe metru pătrat) este foarte apropiat de cel valabil la sfârșitul lunii iunie 2011, respectiv 789 de euro pe metru pătrat. Pe piața locuințelor nou-construite, variațiile au fost mai semnificative; per ansamblu însă, prețul actual, de 883 de euro pe metru pătrat, este foarte apropiat de cel înregistrat la finele lunii septembrie 2012 (884 de euro pe metru pătrat).

Potrivit lui Adrian Angiu, consultant imobiliar în cadrul agenției timișorene Corales, tendința de stabilizare a prețurilor apartamentelor din Timișoara se datorează și programului Prima Casă, care a contribuit la conturarea unei cereri relativ constante în piață în ultimii ani. Interesant este că interesați de achiziții nu sunt doar timișoreni, ci și persoane din afara orașului, care vor să cumpere o locuință pentru închiriere ulterioară sau pentru copiii aflați la studiu. Totodată, precizează reprezentantul agenției Corales, clienții sunt tot mai atrași de construcțiile noi – în măsura în care și le permit, desigur -, arătând că și-au depășit reținerile față de acestea.

Părerile cititorilor
4 păreri
 • Manfred

  Pe fond, preturile vor scadea in continuare, pana cand profitul din construirea unei locuinte va scadea de la 100% la cel mult 50%. Nu se mai poate castiga ban pe ban, ca pana acum. Piata se autoregleaza. Oferta este in continuare enorm de mare fata de cerere.

 • veronica

  buna ziua !!!tocmai am cumparat un teren !!!si sant f . multumita !!!o zi fumoasa !!!

 • gabriel const

  Articolul nu acopera nici pe departe problematica, bazandu-se pe 3 cifre cu osebire pe Timisoara.
  Despre comentariul de mai sus al domnului cornel bucsa…stupid, total pompieristic ! Pai cum Dumnezeu mai omule, cand ai scadere accentuata de putere de cumparare (vezi de maine, ca va fi si mai si),ai crestere continua de somaj, ai scadere de pret la metru patrat construit, ba se mai si vehiculeaza ca din ,,prima casa” ramane in curand numai ,,noua casa”, te intreb eu pe matale, care te trezesti vorbind, ce cresteri semnificative de preturi visezi ?!?

 • cornel bucsa

  Preturile asa cum sa mai remarcat sint in crestere pentru imobiliare,iar spre sfirsitul anului vor fi cresteri semnificative.
  cresterile deasemeni mai mari vor fi la terenuri dat fiind politica de liberalizare a pietei terenurilor,in mod sigur se va cumpara mult de straini.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe
Soho Brașov – un nou proiect rezidențial ce se ridică în cea mai atractivă zonă a Brașovului (P)

Sectorul imobiliar din orașul de la poalele Tâmpei este din ce în ce mai dinamic, iar modul de dezvoltare din noile proiecte abordează stilul de locuire occidental. Calitatea locuirii...

citește mai departe
Reconversie în ansamblu rezidențial: o clădire de patrimoniu de pe Calea Victoriei a fost consolidată și reabilitată, iar elementele Art Deco au fost păstrate

Potrivit companiei dezvoltatoare, acesta este, în prezent, singurul proiect rezidențial premium de tip boutique localizat pe Calea Victoriei – arteră considerată un veritabil simbol al orașului. Dezvoltatorul imobiliar Hagag...

citește mai departe
AXXIS NOVA Resort & SPA: Se lansează primul concept imobiliar integrat din Mamaia Nord (P)

Luna septembrie marchează lansarea primului concept imobiliar integrat din Mamaia Nord, AXXIS Nova Resort & SPA, un proiect unic care va cuprinde un hotel de cinci stele și șase...

citește mai departe
Urban Plaza redefinește linia orizontului la Brașov: 2.000 de apartamente și facilități integrate, la cele mai înalte standarde

Cea dintâi etapă de construcție se află în curs de finalizare, iar predarea locuințelor aferente celei de-a doua va începe spre finele acestui an. După 13 ani de experiență,...

citește mai departe