Doar 20% dintre clientii bancilor vor “Prima Casa” noua

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 25 August 2009, Ultima actualizare: 25 August 2009

Din totalul dosarelor aprobate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru Prima Casa, doar 19,5% reprezinta solicitari pentru apartamente noi, construite anul trecut, informeaza presedintele institutiei, Aurel Saramet, citat de NewsIn.

Acesta a precizat ca in ultimile trei zile FNGCIMM a primit aproximativ 160 de noi dosare, iar daca acest ritm va continua fondul de un miliard de euro pus la dispozitie se va epuiza in circa 10 luni.

 

——————–

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

——————–

Din cele peste 1.200 de dosare, 147 au fost pentru garsoniere, 629 pentru apartamentele cu doua camere, 319 pentru trei camere, iar restul pentru apartamente cu patru camere si case.

Reprezentantii constructorilor, nemultumiti de programul Prima Casa

Premierul Emil Boc a declarat sambata ca au fost deja cumparate 1.000 de locuinte prin Programul “Prima Casa”, adaugand ca se creeaza premizele deblocarii sectorului constructiilor.

Reprezentantii constructorilor se declara insa nemultumiti de actualul program si reproseaza Guvernului ca banii nu au fost directionati exclusiv pentru construirea de locuinte noi, lucru care ar fi impulsionat cu adevarat revenirea sectorului.

“Din punctul de vedere al industriei, acest program nu ne multumeste deoarece majoritatea locuintelor achizitionate sunt vechi. Ne asteptam ca banii injectati de Guvern sa fie destinati proiectelor noi care sa dinamizeze sectorul constructiilor. Noi am solicitat in nenumarate randuri ca programul “Prima Casa” sa fie destinat aproape in exclusivitate constructiei de locuinte, si nu achizitionarii de locuinte mai vechi sau mai noi sau aflate in diverse stadii de executie”, a declarat, pentru NewsIn, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

“Prima Casa” a condus la aparitia unui altfel de turism, si anume “turismul imobiliar”

Reprezentantii mai multor agentii imobiliare chestionati de NewsIn au declarat ca desi vizionarile de apartamente au crescut cu peste 50% de la lansarea acestui program, contractele incheiate pentru “Prima Casa” sunt foarte putine sau deloc, in principal, spun ei, din cauza conditiilor “dificile” impuse de banci.

“Vizionari au fost, insa nu am incheiat niciun contract deoarece legislatia legata de acordarea creditelor de catre banci inca nu este pusa la punct. De la inceputul programului, vizionarile au crescut cu 50%. Cei care vizioneaza locuintele sunt mai mult interesati de apartamentele cu doua camere si garsoniere”, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Imobiliar Expert Grop, Stefan Bartha.

De asemenea, brokerul imobiliar al Premium Imobiliare, Gheorghe Chiru, a precizat ca s-a inregistrat o crestere de 50 – 60 de procente la vizionari, insa contractele incheiate sunt putine.

“Avem vreo doua contracte pentru care bancile si-au dat acordul, dar pentru restul inca mai asteptam. Termenul in care primim raspunsul de la banci se apropie de o luna. Sistemul inca nu este bine pus la punct, iar bancile nu au inteles foarte bine normele de aplicare. Acelasi lucru se intampla si pe la birourile notariale”, a spus acesta.

O alta problema ridicata de agentiile imobiliare este aceea ca numarul de acte solicitate de banci si de FNGCIMM este prea mare.

“Numarul vizionarilor a crescut cu aproape 100%, iar aproape 10% dintre potentialii clienti si-au exprimat intentia de a cumpara, insa pana acum nu am incheiat niciun contract, in principal din cauza bancilor, cat si a Fondului de Garantare, care cer prea multe acte”, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Rasing Group, Daniel Raoceanu.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute


Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe