Dragos Dragoteanu, Euroest: Capcanele Primei Case

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 17 August 2009, Ultima actualizare: 17 August 2009

Suna frumos: EURIBOR sub 1% + marja aplicata de maxim 4%! Sa nu credeti ca bancile au innebunit si va fac vreo favoare. Marja aplicata era aceeasi si inainte de criza.

Pe principiul “apa, aerul si fraierul nu se termina niciodata”, bancile vor continua sa faca profituri fabuloase, de data aceasta cu risc zero! Astazi, comparativ cu vremurile bune imobiliare, difera doar valoarea scazuta a EURIBOR si faptul ca acum statul garanteaza creditele.

Ceea ce nu se vede, dar se va simti pe parcurs cu siguranta, este ca imprumuturile se dau pe o perioada foarte lunga, iar peste 2-3 ani EURIBOR poate depasi 5%, asa cum era in urma cu aproximativ un an. Acest lucru ar trebui sa dea fiori celor care acceseaza un credit prin programul guvernamental. De ce? Hai sa ne imaginam ca doi tineri casatoriti imprumuta de la banca 57.000 euro, pentru 20-30 ani, si au de platit o rata de aproximativ 350 euro/luna.

Peste putin timp, EURIBOR va salta din nou peste 5%, iar cei doi vor avea probabil si un copil. Iata doua cheltuieli suplimentare extrem de mari, pe care multi nu le-au luat in considerare in acest moment. Daca ei castiga astazi, impreuna, 1.200 euro brut se pot descurca.

Dar, predictia mea are toate sansele sa se adevereasca si le va da peste cap orice socoteala. Astfel, lasand la o parte cheltuielile cu copilul, rata la banca se va dubla instantaneu, ajungand la 700 euro/luna. Mai mult, daca in urmatorii ani unul dintre ei isi va pierde slujba sau daca ambii au salarii fixe in lei, iar euro va creste pana la peste 5 lei, atunci sa vezi distractie. Nu iau in calcul si varianta unui divort, chiar daca o casatorie nu e garantata de … statul roman.

Oricum, in toata aceasta perioada, intretinerea va creste permanent. Chibitii imi vor spune ca si salariile vor creste in timp. Eu le raspund sec: cu un stat “mort” de foame dupa criza sau cu un patron “lovit de tren”, care a supravietuit cu perfuzii recesiunii, daca va asteptati sa primiti salarii mai mari pentru aceeasi munca, visati frumos!!!

Nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla cu cineva care va cumpara un apartament intr-un imobil vechi si, Doamne fereste, la primul cutremur mare blocul ar putea sa nu mai fie locuibil. O sa-mi spuneti ca imobilul va fi asigurat obligatoriu!

Eu va intreb: dar firma de asigurari de cine e garantata? Poate sa dea faliment sau – pur si simplu – poate sa nu aiba cu ce plati polita de asigurare. Ce o sa faceti atunci? Pentru cei care cred ca statul va avea mila in caz de neplata a ratelor creditului, le atrag atentia ca se inseala amarnic.

Statul ii va lasa pe drumuri, indiferent de numarul ratelor platite anterior si se va comporta ca un capitalist nemilos.

Bancile – neavand nici un risc – isi vor rotunji profiturile din condei, pe garantia statului si “cocoasa” celui creditat. Ca sa vedeti ca nu am nici un interes sa influentez deciziile celor interesati de programul “Prima casa”, va confirm ca EUROEST nu se ocupa de tranzactii sub 100.000 euro, deci nu traim din tranzactii din aceasta categorie.

Unii – rupti de realitate – ma vor injura ca le spun adevarul. Altii – dornici sa afle si sa inteleaga ce poate urma – vor aprecia ca sunt brutal de direct si ca le dau un sfat avizat. Mai ganditi-va !… 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe