Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
6 nov. 2012

E oficial: BCR acordă credite Prima Casă în lei. Vezi la ce costuri faţă de euro şi alte bănci

scris de Adriana Lefter in categoria Prima Casă, Credite, Ştirea zilei

Oficialii instituţiei financiare spun că solicitările clienţilor pentru împrumuturi în moneda naţională sunt tot mai numeroase, în condiţiile popularizării riscului valutar

.

Banca Comercială Română (BCR) a anunţat în mod oficial că poate începe creditarea în lei în cadrul programului Prima Casă, după ce oferta sa iniţială de finanţare, ce prevedea acordarea de împrumuturi exclusiv în euro, a fost modificată şi acceptată de către autorităţi. Dobânda pentru creditele co-garantate de către stat este variabilă şi este formată din valoarea ROBOR la trei luni plus o marjă de 2,5% pe an în cazul clienţilor care nu îşi încasează salariul într-un cont BCR. Pe de altă parte, beneficiarii ai căror venituri sunt virate într-un cont al băncii beneficiază de o reducere de două puncte procentuale la marja de dobândă, care ajunge, în cazul lor, la 2,3% pe an.

Rată de 1.900 de RON la un credit de 57.000 de euro

Cum se traduc aceste costuri, mai concret, în buzunarele clienţilor? Potrivit Conso.ro, pentru un credit în lei în valoare de 257.692 de lei (echivalentul aproximativ a 57.000 de euro), un beneficiar va trebui să scoată lunar din buzunar 1.896 de lei dacă beneficiază de reducerea băncii la marja de dobândă sau 1.932 de lei dacă aceasta nu i se aplică. În cele două situaţii, Dobânda Anuală Efectivă (DAE) pe care o va avea de plătit un client va fi de 8,88% şi, respectiv, 9,08%.

Fonduri doar pentru împrumuturi în moneda naţională
Până în prezent, BCR a acordat circa 30.000 de credite ipotecare co-garantate de către stat, în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro. În momentul de faţă, instituţia dispune de fonduri suplimentare în valoare de 45 de milioane de euro pentru programul Prima Casă, sumă ce va fi folosită în mod exclusiv în vederea acordării de împrumuturi în moneda naţională. „Opţiunea noastră de a continua creditarea în cadrul programului Prima Casă în moneda naţională urmează atât recomandările Băncii Naţionale a României cu privire la încurajarea creditării în lei, cât şi dorinţele clienţilor, ale căror solicitări de creditare în moneda naţională sunt tot mai numeroase, pe fondul unei tot mai mari popularizări a riscului valutar asumat în cazul împrumuturilor în altă monedă decât cea în care realizează venitul”, motivează această decizie Ioana Mihai, şeful departamentului de Credite Garantate al BCR.

8,33%, cea mai mică DAE la lei…

Pentru un credit Prima Casă în lei, cea mai mică dobândă – de 8,33% pe an – este practicată în acest moment de către CEC Bank. În acest caz, rata la un credit de 257.692 de lei se ridică la aproximativ 1.807 de lei pe lună. La polul opus, banca cu cea mai mare DAE pe acest segment – 9,15% – este Bank Leumi. Pentru un client care apelează la această instituţie, rata lunară de plată pentru o locuinţă de 60.000 de euro (pentru care s-a plătit un avans în valoare de 5%, respectiv 3.000 de euro) se ridică la 1.947,5 lei pe lună. De menţionat este că, în cazul contractării unui credit ipotecar în lei pe o perioadă de 30 de ani, beneficiarul va trebui să ramburseze o sumă de la 2,62% până la 2,82% mai mare decât cea împrumutată, în funcţie de bancă.

… şi 4,55%, la euro

În ceea ce priveşte creditele Prima Casă în euro – produse ce continuă să fie preferate de către majoritatea aplicanţilor la programul guvernamental -, DAE are valori semnificativ mai mici, acest indicator variind între 4,55% (la BRD) şi 5% (la OTP Bank). Pe acest segment, rata lunară de plată pentru un credit de 57.000 de euro porneşte de la circa 270 de euro (circa 1.220 de lei) şi ajunge până la aproximativ 284 de euro pe lună (1.284 de lei). Beneficiarii unor credite în euro vor avea de rambursat la bancă o sumă de la 1,79% până la 1,89% mai mare decât cea împrumutată.

Părerile cititorilor
6 păreri
 • LILIANA MICHAEL

  EU LOCUIESC IN CYPRU ,AM UN SALARIU DE 700 DE EURO PE LUNA,CUM AS PUTEA SA MI I AU UN AP IN RATE CU 2 CAMERE IN VALOARE DE 40 DE MII DE EURO SI CAT VA FI RATA PE LUNA PLUS DOBANDA?

 • daniel

  Mai sunt valabile ofertele de prima casa

 • gyurka erika

  eu lucrez in strainatate cum as putea imprumuta bani sa imi cumopar un apartament .de ce acte am nevoie .

 • Marian

  Buna seara,
  Astazi am facut o simulare la BCR, pe Prima Casa 5 – in lei.
  Foarte mare diferenta intre o rata in euro si una in lei(~mai mare cu 700 lei/rata).
  BNR-ul, ar trebui sa incerce sa reduca ROBOR – ul, care este foarte mare in raport cu EURIBOR-ul.
  Efectul psihologic privind negocierile in lei, va fi spectaculos in momentul in care preturile vor fi afisate in lei, iar diferenta intre o rata aferenta unui credit in euro echivalata la ~1.250 lei si o rata a unui credit in lei de ~ 1.950 lei. Trebuie sa ajunga euro la`6,5- 7 lei, pentru a ajunge la paritate.
  Nu stiu cati se vor aventura la un credit in lei, daca judeca putin partea economica si nu stiu cati pot sa se califice pentru un credit in lei, cu o rata asa mare, avand un alt grad de indatorare, in momentul de fata trebuie sa ai venituri de cel putin 4.500 -5.000 lei, sau preturile vor mai cobori, pentru a putea accesa un astfel de credit ?
  Nu mai vorbesc de valoarea creditului care trebuie rambursata pana la finalizarea creditului !!!
  Vom vedea !

 • Mihnea

  Dobanda este imensa in comparatie cu cea a unui credit in EURO ! BCR-ul face ce face si tot in groapa ajunge! Creditul in EURO ramane sfant!

 • mihai

  Am inteles ca programul este îngropat. Cred ca aceasta varianta a venit prea târziu.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Poziția BCR cu privire la posibilitatea de majorare a avansurilor la creditele ipotecare: „Este prea devreme să luăm unele măsuri drastice”

Suma minimă solicitată de către bancă se situează între 15% și 35% din valoarea achiziției, în funcție de localitatea în care este situat imobilul, dar și de profilul clientului....

citește mai departe
O bancă a decis să majoreze, temporar, avansul solicitat pentru împrumuturile ipotecare. Câte achiziții sunt, în general, finanțate prin credite?

Condițiile de acordare a împrumuturilor urmează a fi reevaluate lunar, subliniază reprezentanții instituției, în funcție de cum vor evolua lucrurile în continuare. Pe fondul situației create de epidemia COVID-19,...

citește mai departe
După mai bine de zece ani, Prima Casă devine „O familie, o casă”. De acum încolo, potențialele achiziții ulterioare sunt drastic limitate!

Printre limitările aduse de noul program se numără și restricționarea posibilității de a cumpăra alte locuințe câtă vreme creditele garantate de către stat sunt încă în desfășurare. La sfârșitul...

citește mai departe
Ai credite la bănci? Poți beneficia, la cerere, de o amânare a ratelor pentru o perioadă de până la nouă luni. Vezi EXCEPȚIA de la regulă

Propunerea Guvernului a fost discutată cu – și agreată de – oficiali ai Băncii Naționale, și ai sistemului bancar. În cadrul ședinței de guvern de azi, 26 martie a.c.,...

citește mai departe
Proiectul „O familie, o casă” revine în scenă, cu ceva modificări: a trecut de Camera Deputaților, ar urma avizul Președintelui

Deși lucrurile păreau să se fi liniștit la acest capitol, programul Prima Casă se vede iarăși pus sub semnul întrebării – nu în ceea ce privește continuitatea sa, ci...

citește mai departe