Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
2 dec. 2014

Episodul 2: Orașul în care achiziția unei locuințe este mai rentabilă decât în Capitală. 8 centre regionale, sub lupă

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Ca și în București, în cele șapte mari centre regionale de mai jos, proprietățile care promit cel mai mare randament din închiriere sunt garsonierele.

Imobiliare.ro prezintă, pe baza informațiilor furnizate de platforma Analize Imobiliare, a doua parte dintr-un studiu asupra randamentelor oferite de achiziția unui apartament în scopul închirierii ulterioare. Dacă prima parte a analizei ia în calcul prețurile și chiriile medii solicitate pentru unitățile locative cu una, două și trei camere scoase la vânzare în Capitală, cea de-a doua compară datele din alte șapte mari orașe ale țării. Garsonierele sunt, de regulă, cele mai rentabile achiziții, iar în fruntea celor mai atractive randamente oferite se situează nu Bucureștiul, ci un alt mare centru universitar.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-hand-holding-house-keys-euro-money-female-little-bills-image34010956

În Iași, achiziția unei garsoniere cu 24.300 de euro ar aduce, în condițiile unei chirii de 180 de euro pe lună, un randament de 8,8% – cel mai mare dintre toate orașele analizate, inclusiv Capitala; în acest caz, investiția inițială ar fi recuperată în 11 ani și trei luni. La un preț de 39.000 de euro și o chirie de 250 de euro pe lună, un apartament cu două camere va genera un yield de circa 7,7% pe an, la o perioadă de amortizare de 13 ani. Nu atât de rentabilă este și achiziția unei locuințe cu trei camere în capitala Moldovei; în condițiile unui preț mediu de 54.000 de euro și unei chirii de 300 de euro pe lună, aceasta promite un randament de 6,6%, investiția putând fi recuperată în 15 ani.

La nivelul Bucureștiului, cel mai mare randament, în valoare de 8,5% pe an, este oferit de achiziția unei garsoniere în cartierele din sectorul 6 (Crângași, Drumul Taberei, Giulești, Militari). O asemenea unitate locativă poate fi achiziționată, în medie, cu 31.000 de euro, în vreme ce chiria ajunge la 220 de euro pe lună, astfel că perioada de amortizare a investiției ar ajunge la 11 ani și circa nouă luni.

Citește și: Episodul 1: Ce randament îți aduce achiziția unui apartament pentru închiriere?

În Cluj-Napoca, prețul mediu cerut pentru o garsonieră este de 33.000 de euro, în vreme ce chiria se situează la 180 de euro pe lună; randamentul unei asemenea achiziții ar fi de circa 6,5% pe an, iar suma plătită inițial s-ar recupera în 15 ani și peste trei luni de zile. La un preț de 49.000 de euro și o chirie de 250 de euro pe lună, cumpărarea unui apartament cu două camere ar avea o rată de recuperare a investiției de 6,1% pe an și o perioadă de amortizare de 16 ani și patru luni. O unitate locativă cu trei camere – scoasă la vânzare la un preț mediu de 65.000 de euro și la închiriere cu 330 de euro pe lună – promite un yield de 6% și o durată de recuperare de 16 ani și cinci luni.

În Brașov, o garsonieră este scoasă la vânzare la un preț de 28.000 de euro și la închiriere cu 150 de euro; achiziția unei asemenea unități locative ar aduce un randament de 6,4% pe an și ar fi recuperată în 15 ani și aproape șapte luni. Cumpărat cu 41.850 de euro și închiriat ulterior cu 220 de euro, un apartament cu două camere ar permite amortizarea investiției în 15 ani și circa zece luni, la o rată anuală de 6,3%. Un yield și o rată de recuperare similare ar genera și o locuință cu trei camere, la un preț de 57.000 de euro și o chirie de 300 de euro pe lună.

În Timișoara, o garsonieră cumpărată cu 28.500 de euro și închiriată cu 150 de euro pe lună ar oferi un randament anual de 6,3% și o perioadă de amortizare de 15 ani și zece luni. Raportând un preț de 44.000 de euro la o chirie de 220 de euro pe lună, un apartament cu două camere ar permite recuperarea investiției în 16 ani și opt luni de zile, cu o marjă de 6% pe an. Scoasă la vânzare cu 55.000 de euro și la închiriere cu 260 de euro pe lună, o locuință tricamerală ar aduce un yield de 5,6% și o durată de amortizare de 17 ani și peste șapte luni.

În Constanța, o unitate locativă monocamerală promite, la un preț de 27.800 de euro și o chirie de 160 de euro pe lună, un randament de 6,9% și o perioadă de recuperare a valorii inițiale de 14 ani și aproape șase luni. Cumpărat cu 42.000 de euro și închiriat cu 200 de euro pe lună, un apartament cu două camere ar genera un yield de 5,7%, iar investiția s-ar recupera în 17 ani și șase luni. O achiziție de 57.500 de euro într-o unitate locativă cu trei camere (la o chirie de 260 de euro pe lună) ar fi recuperată în 18 ani și circa cinci luni, la o rată anuală de 5,4%.

În Ploiești, o garsonieră poate fi cumpărată cu 22.000 de euro și închiriată cu 150 de euro pe lună, ceea ce echivalează cu un randament de 8,18% și o durată de amortizare de 12 ani și aproape trei luni. Scos la vânzare cu 35.000 de euro și apoi la închiriere cu 200 de euro pe lună, un apartament bicameral ar aduce un yield de 6,85% și o perioadă de recuperare a investiției de 14 ani și șapte luni. La un preț de 50.000 de euro și o chirie lunară de 260 de euro, investiția într-o locuință cu trei camere ar fi recuperată în circa 16 ani, cu o marjă anuală de 6,2%.

În Sibiu, prețul mediu cerut pentru o unitate locativă cu o cameră este de 21.500 de euro, în vreme ce chiria practicată în oraș ajunge la 150 de euro; achiziția unei astfel de locuințe ar fi recuperată în aproape 12 ani, într-un ritm de 8,37% pe an. La un preț de 38.500 de euro și o chirie de 200 de euro pe lună, investiția într-un apartament cu două camere ar fi amortizată în circa 16 ani, la o rată de 6,2% pe an. O unitate locativă cu trei camere ar aduce un randament de 6% și o perioadă de recuperare de 16 ani și opt luni (la un preț de 50.000 de euro și o chirie de 250 de euro pe lună).

Părerile cititorilor
2 păreri
  • valean

    doresc sa inchiriez garsoniera in cluj la 200 euro.va rog ajutati-ma ,ca vad ,ca sunteti in domeniu,min 30m/p si… in oras

  • sanda

    Vreau sa inchiriez apartament cu 2 camere intr-un bloc nou astept raspuns in timisoara.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Ansamblul Parcului20, din nordul Bucureștiului: 485 de apartamente noi, cu sisteme smart home integrate. Eficiența energetică e o realitate! (P)

Prima fază a proiectului este deja finalizată – și locuită de proprietari –, iar cea de-a doua se află în proces de construcție; cele două sunt contractate în proporție...

citește mai departe
Estoria City, o investiție 100% românească în estul Capitalei: 1.200 de apartamente, plus birouri și spații comerciale

Proiectele mixte, care includ facilități complementare componentei rezidențiale, inclusiv spații verzi și de relaxare, devin tot mai populare pe piața imobiliară românească. Compania imobiliară Imoteca a anunțat că ansamblul...

citește mai departe
Hotelurile și pensiunile montane – noile oportunități turistice scoase la lumină de pandemie. Scurt ghid pentru investițiile avantajoase (OPEN HOUSE în curând)

Un business la înălțime sub panorama infinită a naturii, sănătatea pe care aerul montan o promite, apusul, răsăritul, … . Desigur, pentru mulți investitori ar putea fi unele dintre...

citește mai departe