Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
9 iul. 2009

Geoana: „Prima Casa”, incercare „onesta” de repornire a creditarii, dar efectul e „aproape nul”

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a apreciat, joi, la Craiova, ca programul „Prima Casa” reprezinta o incercare „onesta” de a reporni creditarea, insa efectul de antrenare a economiei este „aproape nul”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Liderul social-democrat apreciaza ca programul „Prima Casa” a facut fericita o familie tanara de ingineri si una in varsta din cartierul Colentina, insa efectul de antrenare a economiei este „aproape nul”.

„Programul «Prima Casa», care a fost o incercare onesta de a reporni creditarea a generat ieri (miercuri – n. r.) un eveniment fericit pentru o familie tanara de ingineri de la Renault, care au cumparat cu credit garantat de stat, o locuinta in cartierul Colentina de la o familie in varsta.

Familia in varsta s-a ales cu 50.000 euro, tinerii, care se muta acum intr-o casa noua, sunt fericiti, dar problema este ca se muta intr-un cartier construit acum 40 ani, iar efectul de antrenare al economiei este aproape nul”, a declarat Mircea Geoana.

Potrivit sursei citate, ideea programului gandit de PSD se referea la oferirea tinerilor in chirie subventionata a unor locuinte si la stimularea economiei.

Persoanele care vor sa ia credite prin programul „Prima Casa” vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator. Guvernul a primit oferte de la 20 de banci pentru credite in valoare totala de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit de Guvern la un miliard de euro.

Executivul a anuntat ca sistemul de garantare de catre stat a creditelor bancare va fi extins pentru agricultura si autoritatile locale.

 

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe