Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
23 feb. 2010

Guvernul a aprobat modificarea legii privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Guvernul a aprobat in sedinta de marti modificarea Legii nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, potrivit careia locuintele inchiriate vor putea fi vandute titularilor contractelor de inchiriere, la solicitare, dupa expirarea a minimum 1 an de inchiriere neintrerupta, potrivit NewsIn.

Potrivit comunicatului trimis marti de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), valoarea de vanzare a locuintei se calculeaza de autoritatile administratiei publice locale sau de operatorii economici in a caror administrare se afla imobilele respective, si reprezinta valoarea de inlocuire diminuata cu amortizarea calculata de la data punerii in functiune a locuintei pana la data vanzarii acesteia.

Valoarea de inlocuire a locuintelor care urmeaza a fi vandute, precum si actualizarea anuala se realizeaza prin ordin comun al ministrului dezvoltarii regionale si turismului si al ministrului finantelor publice.

Fondurile obtinute din vanzarea acestor locuinte vor fi directionate catre construirea de noi locuinte prin ANL.

De asemenea, tot in sedinta de marti, Executivul a aprobat Hotararea privind Programul „Renasterea satului romanesc – 10 case pentru specialisti”, avand drept scop atragerea specialistilor in mediul rural.

Programul urmeaza a fi derulat prin Agentia Nationala pentru Locuinte, in urma propunerilor primite de la autoritatile administratiei publice locale, cu finantare din surse ale bugetului de stat alocate cu aceasta destinatie prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Acest program prevede construirea a cate zece locuinte de serviciu in fiecare comuna din Romania, in mod exceptional numarul acestora putandu-se ridica la maximum 15, acolo unde sunt inregistrate mai multe cereri in acest sens.

Locuintele urmeaza a fi distribuite spre inchiriere tinerilor specialisti care decid sa isi desfasoare activitatea in comunitatea respectiva si care nu detin in proprietate o locuinta aflata in perimetrul comunei.

Cele zece locuinte urmeaza a fi repartizate prioritar tinerilor specialisti cu varsta sub 35 de ani, personalului didactic (minimum 50%), medicilor si asistentilor medicali si politistilor, acolo unde este cazul.

Astfel, autoritatile locale vor pune la dispozitie loturi de teren de minimum 500 m2 pentru construirea fiecarei locuinte.

Casele vor avea suprafata construit desfasurata de 100 m2 pentru locuintele cu 2 camere, respectiv de 120 m2 pentru locuintele cu 3 camere.

Utilitatile si dotarile tehnico-edilitare se vor realizeaza prin obiective de investitii promovate de consiliile locale ale comunelor, in corelare cu programul de constructie de case pentru specialisti sau prin includerea in programe specifice derulate de MDRT.

Inchirierea locuintelor construite prin acest program se va face in conditiile prevazute de Legea locuintei, terenul aferent urmand a fi dat in folosinta gratuita chiriasului.

Acolo unde se considera oportun, consiliile locale pot hotari achitarea chiriei din bugetele locale, in conditiile legii.

Contractele de inchiriere vor fi valabile exclusiv pe timpul desfasurarii activitatii profesionale a beneficiarilor in comunitatea respectiva.

Casele construite prin program vor apartine exclusiv domeniului public si nu vor putea fi vandute. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe