Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 mart. 2010

Guvernul pregateste impozitarea terenurilor pe care sunt construite cladiri

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Guvernul intentioneaza sa impoziteze si terenurile acoperite de cladiri, prin eliminarea din Codul Fiscal a prevederii care stabileste ca aceste suprafete sunt scutite de impozit, masura cu un impact financiar neglijabil pentru contribuabili, dar semnificativ la nivel national pentru bugetul de stat.

 

Eliminarea scutirii de impozit este prevazuta intr-un proiect de lucru al Guvernului care modifica Codul Fiscal.
Documentul, obtinut de MEDIAFAX, include o serie de modificari la forma actuala a Codului Fiscal, printre care si abrogarea literei „a” la articolul 257.
Articolul 257 al Codului Fiscal stabileste bunurile pentru care nu se datoreaza in prezent impozit pe teren, iar la litera care urmeaza sa fie abrogata se arata ca din aceasta categorie face parte si terenul aferent unei cladiri, pentru suprafata de teren care este acoperita de o cladire.
Contactat de MEDIAFAX, Niculae Done, senior tax partner la compania de consultanta fiscala si audit KPMG, a aratat ca proiectul pregatit de Guvern indica intentia unei noi impozitari.
„Este vorba de o propunere de impozitare facuta de Guvern. Zilele acestea se discuta proiectul la Ministerul Finantelor impreuna cu consultanti si oameni de afaceri„, a declarat Niculae Done.
Avocatul Gabriel Biris, partener al firmei de avocatura Biris&Goran, a explicat la randul sau, pentru MEDIAFAX, ca, de exemplu, pentru un bloc cu o amprenta de 600 metri patrati amplasat pe un teren de 1.000 metri patrati se plateste in prezent impozit doar pentru diferenta de 400 metri patrati, in cota-parte pentru proprietari, dar ca modificarea pregatita de Guvern va largi baza impozabila cu suma aferenta amprentei tuturor cladirilor din tara.
„Aceasta prevedere introduce in sfera impozitului pe teren si terenurile de sub cladire. Impactul asupra contribuabilului va fi unul neglijabil, tinand cont de nivelul scazut al impozitului pe teren, dar la nivel national sumele colectate suplimentar pot fi semnificative, deoarece se introduce in sfera de aplicare practic suma amprentei tuturor cladirilor din Romania”, a spus Biris.
In prezent, impozitul pe teren se datoreaza pentru terenurile ocupate de orice fel de constructii care nu sunt de natura cladirilor, precum alei, terenuri de sport, bazine. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe