Imobiliare: dezvoltatorii scad pretul, particularii il cresc

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 12 Octombrie 2009, Ultima actualizare: 12 Octombrie 2009

Particularii au crescut cu peste 15% pretul la apartamente, astfel ca posibilii cumparatori s-au orientat catre ansamblurile nou-dezvoltate, la care dezvoltatorii au redus preturile in medie cu 20%, iar o parte dintre ei au lansat oferte speciale, reiese dintr-un sondaj efectuat de topestate.ro si preluat de NewesIn.

“Dezvoltatorii si-au ajustat preturile in medie cu 20%, iar o parte dintre acestia au lansat oferte speciale, precum locuri de parcare, bucataria echipata complet sau apartament complet mobilat, toate incluse in pretul de lista.

Particularii au avut de pierdut, deoarece au majorat preturile cu peste 15%, astfel ca potentialii cumparatori s-au orientat catre ansambluri nou-dezvoltate”, reiese din sondajul realizat pe un esantion de 130 respondenti (agentii imobiliare si dezvoltatori), pe baza unui chestionar structurat pe 12 intrebari-cheie, in perioada 1-30 septembrie la nivel national.

Conform sondajului, 65,84% dintre dezvoltatori si agentii afirma ca au redus preturile de lista la imobilele finalizate cu 5% pana la 20% in ultimele sase luni. Pe segmentul imobilelor aflate in stadiul de proiect, 61,4% dintre vanzatori au scazut cu 5-20% sau chiar mai mult preturile, iar un procent important, 33,33%, nu a modificat preturile de vanzare.

Piata imobiliara ramane vulnerabila, receptiva la orice sentiment sau tendinta, lucru care se transpune in evolutia haotica a preturilor. In aceste conditii, cumparatorii ar putea amana decizia de cumparare”, este o alta concluzie a sondajului.

Conform acestuia, la 18 luni de blocaj in sectorul imobiliar, in perioada iulie-septembrie 2009 s-a resimtit o usoara revigorare a segmentului rezidential.

“Cresterea se manifesta mai mult prin interesul potentialilor cumparatori decat printr-un numar semnificativ de achizitii”, se arata in comunicatul topestate.ro.

Conform acestuia, o parte din succesul tranzactiilor s-a datorat programului Prima Casa.

“Trei sferturi dintre respondenti au afirmat ca au vandut sau au tranzactii in curs de finalizare cu finantare prin programul Prima Casa. Cu toate acestea, daca mai mult de jumatate isi puneau sperantele in rezutatele acestui program, in prezent numai 36,59% sunt optimisti. Mai mult de jumatate dintre dezvoltatori si agentii imobiliari au vandut cu plata avansului cash, iar restul de suma prin credit ipotecar. In acelasi timp, majoritatea cumparatorilor spera in continuare sa isi plateasca achizitia cu credit prin Prima Casa”, mai reiese din sondaj.

Conform sondajului, dezvoltatorii sunt deschisi la negocierea pretului, insa numai in conditiile achitarii imediate a unui avans de peste 25%. Totodata, cele mai multe tranzactii imobiliare au avut ca obiect apartamentele cu doua camere cu preturi intre 50.000 si 60.000 de euro.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
  • Dezvoltatorii scad pretul, particularii il cresc « Credit imobiliar

    […] Conform acestuia, o parte din succesul tranzactiilor s-a datorat programului Prima Casa. (sursa) […]

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe