Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
27 apr. 2015

Închiriere versus cumpărare: 7 criterii care influențează alegerea unei locuințe

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare

Între cele două tipuri de clienți există diferențe clare de perspectivă.

Un chiriaș va acorda o importanță diferită factorilor de selecție a unei case comparativ cu un potențial cumpărător. Reprezentanții companiei imobiliare Regatta prezintă câteva asemănări și deosebiri între abordările celor două categorii de clienți:

http://www.dreamstime.com/stock-images-image37687784

1. Zona:
Nefiind o decizie permanentă și presupunând cheltuieli mai mici comparativ cu achiziția unei locuințe, închirierea nu este atât de supusă compromisurilor în privința localizării. Acesta este motivul pentru care cei aflați în căutarea unui apartament în Capitală, spre exemplu, sunt interesați de un acces cât mai bun către mijloacele de transport în comun (în special metrou).

2. Prețul:
La fel ca în cazul cumpărării, aspectul financiar se numără printre cele mai importante criterii de selecție luate în calcul la închirierea unui apartament. În cel din urmă caz, reprezentanții Regatta recomandă încadrarea într-o pondere de maximum 30% din venitul lunar.

3. Cheltuielie de întreținere:
Alături de suma pe care va trebui să o scoți din buzunar pentru chirie, un impact important asupra bugetului personal îl vor avea cheltuielile cu utilitățile – fapt ce ar trebui analizat înainte de încheierea unui acord cu proprietarul. În cazul ansamblurilor rezidențiale noi, de luat în calcul sunt și costurile de mentenanță.

4. Suprafața:
Întrucât sunt adesea tineri, cu un stil de viață dinamic, cei care stau în chirie nu sunt atât de interesați de suprafața locuinței pe care o aleg – fapt ce explică și popularitatea ofertelor de garsoniere.

5. Starea proprietății:
Deși iau o decizie pe termen scurt sau mediu, pentru chiriași este extrem de importantă starea locuinței pentru care optează (curățenie, mobilier, dotări etc.), spre deosebire de cumpărători, care nu de puține ori preferă un apartament neamenajat pentru a investi ulterior în personalizarea acestuia.

6. Compartimentarea:
Partiționarea spațiului poate cântări mai mult în cazul închirierii decât al cumpărării unei locuințe, având în vedere că o practică frecventă printre studenți (dar nu numai) constă în împărțirea unui apartament între mai multe persoane, în vederea diminuării costurilor.

7. Disponibilitatea locurilor de parcare:
Și un chiriaș acordă importanță acestui aspect, însă într-o mai mică măsură decât un potențial cumpărător, ținând cont că cel dintâi este mai degrabă „legat” de mijloacele publice de transport.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum găsești repede un chiriaș? Recomandările specialistului

Detaliile contează, atunci când îți pregătești locuința pentru închiriere, nu doar curățenia. Iar o locuință decorată cu gust poate câștiga detașat într-o competiție cu una care dispune de o amplasare...

citește mai departe
3 factori care te-ar ajuta să-ți renegociezi chiria iarna aceasta

Poți rediscuta termenii acordului încheiat dacă aceștia nu mai corespund realității. Locuiești în chirie de ceva timp și ți se pare că, dintr-un motiv sau altul, suma plătită în...

citește mai departe
„Portretul” unui cartier tot mai popular pentru chiriași

Printre avantajele acestei zone a Capitalei se numără accesul la metrou, dar și apropierea de parc și de marile clădiri moderne de birouri. Fie că ești un chiriaș aflat...

citește mai departe
Oferta de închirieri de locuințe, creștere cu 30%!

Trimestrul trecut, cel mai mare avans la acest capitol a avut loc în Constanța. Te numeri printre miile de români care locuiesc în chirie și te întrebi cum mai...

citește mai departe
„Crema” chiriilor din marile orașe ale țării

Cele mai exclusiviste zone în materie de închirieri corespund, în genere, acelora cel mai bine cotate pe piața vânzărilor. Ca și în cazul unei tranzacții de cumpărare, când vine...

citește mai departe