Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Mihai mirel a întrebat

Licitatie

publicat pe 17 May 2018 in categoria Licitații

Cine trebuie sa plateasca datoriile pre-existente adjudecarii imobilului – apa, salubrizare, asociatie? Este vorba de un apartament castigat la licitatie, iar in actul de adjudecare scrie ca de la data intabularii imobilul ramane liber de sarcini sau alte obligatii Reprezentantii de la apa, salubrizare si asociatie ma obliga pe mine, noul proprietar, sa platesc vechile datorii (altfel vor opri apa) Ce pot sa fac?

Sincer, stau cu inima in gat ca ma vor suna cei de la apa pentru a incheia contractul si nu stiu ce sa le mai spun pentru ca oamenii au zis ca …cineva trebuie sa plateasca datoriile la acel apartament..ca noi ne-am bucurat ca l-am cumparat mai ieftin, dar nu ne-am interesat ce datorii are. Am lasat niste copii la protectia consumatorului dar nu am primit nici un raspuns pana acum ..ma gandesc sa vorbesc cu un avocat, sa-i dau in judecata … daca ar fi numai 700 de lei la apa nu ar fi chiar o crima, dar are 4000 la gunoi, 4000 la asociatia de locatari … plus ca apartamentul este dezastru, nu are nici calorifere, nici centrala, usa de la intrare e rupta de rugina, mucegai de 2 degete… este jale

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
4 răspunsuri de la experți 3 răspunsuri de la cititori
Valentina Oana Florescu a răspuns:
17 May 2018
  • Evaluator
  • Iasi

Buna ziua,
Daca ati adjudecat un imobil prin executare silita, dumneavoastra nu trebuie sa achitati aceste datorii. Ele apartin debitorului ce a fost executat. Prin procedura de executare, persoanele care au un drept sau creanta asupra imobilului executat se inscriu ca si creditori la biroul executorului judecatoresc.

  • Rating răspuns 1.5/5
  • 2 evaluări
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
17 May 2018
  • imobiliare.ro

In opinia noastra, obligatia achitarii sumelor cu titlu de cote de intretinere revine adjudecatarului de la data emiterii actului de adjudecare.
Mai jos regasiti prevederile Art. 518 din Codul de procedura civila - executare silita:

"Prin actul de adjudecare proprietatea imobilului sau, dupa caz, un alt drept real care a facut obiectul urmaririi silite se transmite de la debitor la adjudecatar. De la aceasta data adjudecatarul are dreptul la fructe si venituri, datoreaza dobanzile pana la plata integrala a pretului si suporta toate sarcinile imobilului.

Prin intabulare, adjudecatarul dobandeste dreptul de a dispune de imobilul cumparat, potrivit regulilor de carte funciara.
De la data intabularii imobilul ramane liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanta, creditorii putandu-si realiza aceste drepturi numai din pretul obtinut. Daca pretul de adjudecare se plateste in rate, sarcinile se sting la plata ultimei rate.
Ipotecile si celelalte sarcini reale, precum si drepturile reale intabulate dupa notarea somatiei in cartea funciara se vor radia din oficiu, afara de acelea pentru care adjudecatarul ar conveni sa fie mentinute; de asemenea, vor fi radiate din oficiu drepturile reale intabulate ulterior inscrierii vreunei ipoteci, daca vanzarea s-a facut in conditiile prevazute de Art. 509 alin. 4, toate notarile facute cu urmarirea silita, precum si interdictia de instrainare sau de grevare, daca exista, inclusiv promisiunea de a incheia un contract viitor, daca pana la intocmirea actului de adjudecare beneficiarul promisiunii nu si-a inscris in cartea funciara dreptul dobandit in temeiul contractului care a facut obiectul acesteia.
Daca imobilul a fost cumparat cu plata pretului in rate, cumparatorul nu il va putea instraina sau greva, fara incuviintarea creditorilor urmaritori, inainte de plata integrala a pretului".

0

T. Razvan a răspuns:
23 Oct 2020

Cu siguranță, cel mai bun exemplu este cel personal! Dacă doriți sentinta argumentata (motivarea) va stau la dispoziție [email protected]

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
23 Oct 2020
  • imobiliare.ro

@ T. Razvan: Va multumim pentru revenire. Avem rugamintea, spre a fi accesibile tuturor vizitatorilor nostri interesati, sa ne furnizati cateva exemple din practica judecatoreasca (sentinte) in care instanta a decis ca aceste obligatii se transfera catre noul proprietar. Nu contestam opozabilitatea vechilor datorii, insa, consideram ca aceasta nu poate justifica preluarea datoriilor altuia (‘’Contractul este opozabil terților, care nu pot aduce atingere drepturilor și obligațiilor născute din contract. Terții se pot prevala de efectele contractului, însă fără a avea dreptul de a cere executarea lui, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.’’ -Art.1281, Cod Civil)

0

T. Razvan a răspuns:
22 Oct 2020

Va contrazic. Acele odligatii devin opozabile noului proprietar (indiferent forma de dobândire al imobilului). Vedeți practica judecatoreasa

0

avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
22 Oct 2020
  • imobiliare.ro

Prevederile legale cu privire drepturile si obligatiile adjudecatarului nu s-au modificat. Noul proprietar nu preia obligatiile fostilor proprietari, acestea raman pe numele lor, iar creditorii / persoanele interesate trebuie sa incerce sa le recupereze de la titulari.
Acest demers de a recupera datoriile unei persoane de la alta persoana care nu are legatura cu contractele si obligatiile asumate de cea dintai, nu are fundament legal.

0

T. Razvan a răspuns:
22 Oct 2020

Doua opinii total greșite, care pot duce în eroare persoanele interesate. Datoriile sunt preluate de noul proprietar (adjudecatar).

0