Locuintele de lux raman fara chiriasi

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 18 August 2009, Ultima actualizare: 18 August 2009

Segmentul inchirierilor de lux a cunoscut o diminuare de aproximativ 20% in ceea ce priveste volumul tranzactiilor, in primul semestru al anului, comparativ cu perioada anului 2008, iar nivelul chiriilor a scazut cu 10 – 15%, au declarat pentru NewsIn reprezentantii ai unor companii imobiliare.

“Segmentul inchirierilor de lux, precum intreaga piata imobiliara poarta o intreaga nota de subiectivism. Facilitatile, finisajele, tipul proprietatii sau locatia sunt doar cateva aspecte care influenteaza decizia de inchiriere a clientului. Nu putem spune ca exista interes mai scazut fata de anumite zone, daca ne raportam la anul anterior (…) Comparativ cu anul 2008 segmentul inchirierilor de lux a cunoscut o diminuare de aproximativ 20 de procente in ceea ce priveste volumul tranzactiilor”, au spus reprezentantii Eurometropola.

Potrivit acestora, piata rezidentiala a inchirierilor de lux este, poate, singurul segment care a cunoscut cele mai putine fluctuatii in ultima perioada. In ceea ce priveste preferintele clientilor, acestia se orienteaza in special catre imobilele nou construite, in locatii din Nordul Capitalei precum Soseaua Nordului, Primaverii sau Kiseleff.

“O zona care a inceput sa starneasca interesul acestui tip de chirias este reprezentata de perimetrul Dobrogeanu Gherea- Baneasa care este atractiva prin proximitatea fata de DN1 si de aeroport”, mai spun consultantii Eurometropola.

Conform senior sonsultant al departamentului rezidential la DTZ Echinox, Raluca Plavita, nu se poate discuta despre criza segmentului de lux, in principal din cauza locatiilor exclusiviste care au fost scumpe chiar si inainte de 1989, si care vor continua sa tina stacheta sus.

“Cererea constanta pentru aceste zone si pentru un numar relativ limitat de proprietati de lux disponibile spre inchriere mentin preturile, impiedicand o reducere a chiriilor in ritmul actual al pietei. Procentual, reducerea poate ajunge la un 10-15 puncte, in functie de proprietate, nivel al imbunatatirilor, facilitati etc.”, a spus Raluca Plavita.

Aceasta a adaugat ca anumite imobile vechi din zonele centrale au suferit intr-adevar niste reduceri ale chiriilor, dar nu suficient de multe si nici indeajuns de mari incat sa se poata concluziona ca au fost afectate de criza.

De asemenea, Plavita a mai declarat ca o categorie aparte in cadrul inchirierilor rezidentiale de lux o constituie locatiile ambasadelor.

“Acestea se inscriu intr-un perimentru foarte restrans si extrem de vanat, pentru care cererea este mare, iar locatii disponibile foarte putine. Pentru imobilele care intr-adevar pot sa asigure toate facilitatile, atat pentru biriouri sau resedinte de ambasade, preturile sunt intre 15.000 – 25.000 de euro la suprafete de peste 500 mp“, a spus Raluca Plavita.

Potrivit Oanei Faca, manager al departamentului de inchirieri rezidentiale al Esop, la nivelul cererii se poate remarca o crestere a impotantei factorului buget. “Daca pana acum factorul emotional – preferintele clientilor in materie de zona, priveliste, etaj – determina alegerea facuta, acum limitarea de buget din partea companiei impune lista de oferte disponibila pentru vizitare”, a declaratat aceasta

De asemnea, Oana Faca a subliniat ca asa cum era de asteptat, pe o piata care se autoregleaza, schimbarile inregistrate la nivelul cererii au determinat modificari pe segmentul ofertei. In functie de tipul de apartamet preturile au inregistrat corectii fata de nivelul din 2008 de 10-30%.

Potrivit datelor Esop, pretul mediu al unei chirii pe segmentul de lux pentru apartamente cu un dormitor este de 800 – 1.400 euro, pentru apartamente cu doua dormitoare de 1.400 – 2.200 euro, pentru apartmentele cu trei dormitoare, 2.200- 3.300 euro, iar pentru apartamentele cu patru dormitoare sau penthouse-uri pretul mediu ajunge la 3.500 – 5.000 euro.

Pentru inchirierea unei viel cu doua sau trei dormitoare pretul mediu este cuprins intre 1.500 – 2.000 euro, in timp ce pentru vilele cu patru sau cinci dormitoare acesta poate varia intre 2.500 – 4.500 de euro, in functie de gradina proprie si facilitati.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe