“Modificarea programului Prima Casa ar favoriza doar o parte a pietei”

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 8 Ianuarie 2010, Ultima actualizare: 08 Ianuarie 2010

Modificarea programului “Prima Casa” in sensul limitarii acordarii de garantii de stat doar pentru achizitia de locuinte noi ar putea intra sub incidenta legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pietei, a declarat, vineri, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

“Noi am sfatuit Guvernul sa mentina forma actuala a legii. Daca legea va fi modificata in sensul ca va fi garantata numai achizitia de locuinte construite de la zero mi-ar ridica semne de intrebare in zona ajutoarelor de stat”, a spus Chiritoiu, intr-o conferinta de presa, precizeaza Mediafax.

Pe de alta parte, Chiritoiu a precizat ca se poate lua in calcul si realizarea unei scheme de ajutor de stat, daca se doreste ajutarea sectorului constructiiilor, dar va dura foarte mult finalizarea formei finale.

“Trebuie sa se stabileasca clar care este scopul acestei legi, daca se doreste sa fie un ajutor pentru achizitia unei locuinte este bine sa lasam legea asa, daca se doreste sa sprijinim economia atunci trebuie sa gasim o solutie care trebuie sa fie si rapida, dar care trebuie sa fie aprobata de Comisia Europeana”, a adaugat Chiritoiu.

Programul “Prima Casa” prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern in 2009.

In cele aproximativ 6 luni de la lansare au fost aprobate aproximativ 11.500 solicitari de garantare in valoare totala de circa 485 milioane euro, dintre care 380 promisiuni de garantare in valoare totala de 16,5 milioane euro pentru locuinte aflate in diverse faze de constructie.

De la inceputul anului, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, care deruleaza programul, nu a mai acceptat dosare de la banci pentru “Prima Casa”, deoarece Guvernul nu aprobase un act normativ privind sumele care urmeaza sa fie utilizate in 2010.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe