Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 Octombrie 2008

Negocierea

scris de Claudia Ciuta in categoria Cumpărători
Ultima actualizare: 25 August 2010

Un pas necesar în procesul pe care îl presupune achiziţionarea unei proprietăţi este negocierea.

Preţul pe care îl cere proprietarul nu trebuie să fie neapărat cel la care se va încheia tranzacţia. Modalitatea ta de ofertare este cea care îl va face pe proprietar să scadă simţitor preţul sau nu (cu siguranţă şi proprietarul aşteaptă să negociaţi şi preţul pe care îl cere nu este neapărat ce îşi propune să primească).

Negocierea poate fi privită ca artă, partea pozitivă este că trucurile pot fi învăţate, iar abilităţile dobândite.

Trebuie să fii informat, pregătit şi realist atunci când negociezi preţul unui imobil.

De îndată ce ai găsit proprietatea care satisface criteriile tale, primul pas care trebuie făcut este să afli valoarea sa reală în piaţă. În această situaţie, agentul imobiliar te poate ajuta pentru că va şti cu siguranţă dacă preţul imobilului se află sau nu în concordanţa cu preţurile practicate pe piaţa imobiliară.

Un lucru care s-ar putea dovedi util este să încerci să afli care este motivul pentru care proprietarul vinde. Vinde pentru că vrea sau pentru că trebuie?

Chiar dacă eşti mulţumit şi viitoarea locuinţă te încântă la propriu, încercă să îţi reduci doza de entuziasm, mai ales în faţa proprietarului. Bineînţeles, nu poţi să treci în cealaltă extremă şi să oferi un preţ ridicol de mic pentru un imobil care are un preţ normal pe piaţă doar în speranţa că aşa vei ajunge undeva la mijloc cu negocierea; rişti să jigneşti proprietarul.

Iată un exemplu: familia Popescu se află în căutarea unei locuinţe de câteva luni şi în sfârşit a găsit apartamentul cu trei camere mult dorit. Proprietarul cere 90.000 de euro. Familia Popescu se informează şi trage concluzia că imobilele care prezintă caracteristici asemănătoare se vând pentru sume de aproximativ 85.000 de euro. Domnul Popescu propune un preţ de 75.000 de euro în speranţa că va reuşi să achizitioneze acest imobil pentru 82.000 de euro. Proprietarii continuă însă să caute potenţiali cumpărători.

Ce se întâmplă dacă ai decis să acţionezi pe cont propriu şi să nu apelezi la o agenţie, dar trebuie să negociezi cu agentul care se ocupă de vânzarea imobilului?

Gândeşte-te că în faţa ta se află un profesionist, o persoană care face acest lucru în mod curent. Trebuie să îi arăţi că eşti foarte bine informat şi pregătit pentru a trece prin acest proces. Lăsă-l să se exprime şi foloseşte părţi din strategia lui; astfel, va înţelege care este nivelul la care negociaţi.

Părerile cititorilor
  • Ghidul Cumparatorului « Marinescu Nicolae

    […] efectiv de o anume locuinţă, încercaţi să vă stăpâniţi entuziasmul, poate va fi cazul să negociaţi cu proprietarul peste câteva […]

  • ianovici ilinca

    Domnule Marius Trifu, cu respect va vrog demostrati-mi ca vindeti !…
    Va ofer spre vinzare trei ap. in vila, zona otopeni, ap au 186 mp , 2 locuri de parcare, gradina proprie 80mp, fiecare ap. are trei bai si doua dresinguri ,constructia este pasiva { adica din amvic} gazele in luna decembrie au venit 440lei discutam cu facturi la vedere pretul este de 148000 eoro.
    Astept raspunsul dv. la adresa de mail [email protected]
    Constructia este din 2009

  • Marius Trifu

    In clasa primara ai un entuziasm , totul este real .
    In clasa a VIII a , devii rutinat . Dupa 20 de ani de imobiliare va privesc , va ascult , si ma gandesc de ce nu-si face fiecare meseria lui .
    Am inteles sensul cuvantului INUTIL .
    Cu voi e inutil sa va explice omul .

    Cu respect un simplu agent care mai si face tranzactii .

  • imobiliare ploiesti

    Orice pret este negociabil in conditiile actuale, sa fim realisti.

  • daniela

    doresc schimb de locuinta crangasi -(locuionta actuala)- dristor
    crangasi
    etaj 2/4, 3 camere decomandate centrala ,parchet gresie

  • Marius Dumitru

    Si daca dl Popoescu n-are nici 20000 de euro?
    si nici banca nu-i da mai mult de 30000? cu ce face dl Popescu negocierea?

    Ori acest caz este foarte rar?

  • octavian chirita….

    indicat ar fi….chiar frumos sa fie o legislatie pusa la punct….ca fiecare agent-agentie sa aiba decat 1 interes..vanzator sau cumparator…atata timp cat nu exista asta nu se poate vorbi de o negociere….agentul-agentia trebuie sa si ia comisionul……de fapt comisioanele…..ce interesant ar fi daca ar exista negocieri intre agentii…care si reprezinta fiecare interesul clientului- se intampla foarte rar genul asta de negocieri..si de cele mai multe 1 singura data intre agentiii…

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și