Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 Februarie 2010

Numarul tranzactiilor imobiliare in Cluj a crescut cu 36% in ianuarie 2010

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 17 Februarie 2010

Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj a inregistrat, in ianuarie 2010, cu 36% mai multe tranzactii imobiliare decat in luna ianuarie a anului trecut, a anuntat miercuri institutia, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit unui comunicat de presa de miercuri, OPCI Cluj a inregistrat cu 132% mai multe ipoteci in ianuarie 2010 decat in ianaurie 2009.

O alta crestere se inregistreaza la nivelul inscrierilor in Cartea Funciara a constructiilor noi, aici inregistrandu-se o crestere de 52 de procente. 

Institutia anunta, insa, scaderi serioase in ceea ce priveste demararea de constructii noi sau eliberarea de noi titluri de proprietate.

“Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Cluj inregistreaza, insa, scaderi semnificative la operatiunile de scoatere definitiva a terenurilor din circuitul agricol (-76%), la numarul de lucrari cadastrale (-41%) si la numarul de titluri de proprietate emise (-36%), in luna ianuarie a acestui an in comparatie cu luna ianuarie a anului trecut”, se mai precizeaza in comunicat.

Ramona Cuc, directorul agentiei imobiliare Grup de Lux si unul din cei mai apreciati experti din domeniu in Cluj, a declarat miercuri, pentru NewsIn, ca aceste cresteri ale tranzactiilor imobiliare nu reflecta, de fapt, situatia pietei, pentru ca este vorba de tranzactii incepute in urma cu cativa ani, care in acest moment s-au finalizat.

“Tranzactiile imobiliare nu au crescut in asa hal si eu consider ca nu s-au facut mai multe tranzactii imobiliare in ianuarie 2010 fata de anul trecut. Cresterile care rezulta din aceste cifre se datoreaza, printre altele, finalizarii unor antecontracte mai vechi, deoarece nu s-au pornit constructii noi, importante, in aceasta perioada”, a spus Cuc, explicand astfel si procentul scazut de scoatere din circuitul agricol al unor terenuri.

Expertul apreciaza ca atat programul Prima Casa, cat si faptul ca 90% din clientii de imobile si le achizitioneaza prin credit bancar au determinat dezvoltatorii sa isi inscrie rapid constructiile in Cartea Funciara, de aici se explica cresterea de 52% la acest capitol.

De altfel, OCPI Cluj mentioneaza, in comunicatul de presa de miercuri, ca in ianuarie 2010, comparabil cu ianuarie 2008, numarul tranzactiilor imobiliare au scazut cu 14%, iar comparatia 2009-2008 arata tot o scadere, de data aceasta de 37%, a tanzactiilor imobiliare, anul trecut.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe