Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
15 ian. 2010

Numarul tranzactiilor imobiliare in judetul Cluj a scazut in 2009 cu 20%

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Cluj a anuntat, vineri, ca numarul tranzactiilor imobiliare efectuate in 2009 a fost cu 20% mai mic fata de anul precedent, transmite corespondentul NewsIn.

La ipotecile inscrise in Cartea Funciara s-a inregistrat o reducere cu 55 de procente in anul 2009 fata de inregistrarile din 2008, iar numarul avizelor pentru scoaterile din circuitul agricol a scazut cu 46%.

Drept urmare si numarul lucrarilor de cadastru depuse la OCPI Cluj in 2009, a scazut cu 24 % fata de 2008.

Singura crestere evidentiata de statistica este cea referitoare la dosarele de exproprieri pentru obiective de interes national, numarul acestora crescand cu 233% – datorita lucrarilor majore de infrastuctura derulate la nivel de judet, respectiv Autostrada Transilvania si centura de ocolire Est a municipiului Cluj-Napoca.

Cu toate ca fata de 2008 toate datele OCPI Cluj arata un declin al pietei imobiliare, spre sfarsitul anului trecut au existat semne de redresare, numarul tranzactiilor fiind in decembrie 2009 cu 5% a mai mare fata de luna noiembrie 2009, in contextul in care in noiembrie se inregistra o scadere cu 15% fata de luna octombrie.

„In cazul inscrierii ipotecilor in Cartea Funciara, statisticile arata o reducere cu 4% fata de inregistrarile efectuate pentru luna precedenta (in noiembrie 14% crestere fata de octombrie).

Cresteri fata de luna noiembrie se inregistreaza la operatiunea de prima inscriere a terenurilor (125%) – datorita cresterii numarului tranzactiilor, dezvoltatorii imobiliari si-au intabulat constructiile incepute in perioada boom-ului imobiliar – , in timp ce Serviciul de Cadastru din cadrul OCPI Cluj inregistreaza o mentinere a numarului de solicitari pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol, si reduceri la numarul lucrarilor de cadastru cu 3 procente (noiembrie: 11% scadere fata de octombrie)”, se precizeaza intr-un comunicat de presa de vineri al OCPI Cluj.

Totodata, dosarele de expropriere pentru obiective de interes national, au fost cu 86% mai multe in luna decembrie fata de noiembrie (in noiembrie se inregistra o scadere la aceasta operatiune cu 65 de procente fata de luna octombrie).

Potrivit purtatorului de cuvant al OCPI Cluj, Mihaela Muresan, aceasta crestere din decembrie a numarului de dosare de expropriere pentru obiective de interes national se datoreaza constructiei Autostrazii Transilvania si centurii de ocolire din partea de est a Clujului.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe