Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
27 sept. 2009

Patriciu preia controlul la fondul imobiliar Deutsche Land

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Omul de afaceri Dinu Patriciu a preluat controlul la fondul imobiliar Deutsche Land, dupa ce Black Sea Global Properties (BSGP), detinuta de acesta, a anuntat vineri ca a majorat cu 8% oferta pentru preluarea controlului fondului, potrivit Property Week.

Oferta Black Sea Global Properties s-a ridicat la 43,2 milioane de lire sterline (47 milioane de euro), respectiv 13 penny pe actiune, avand acordul irevocabil din partea a 23,3% din actionarii Deutsche Land. Oferta anterioara, de 12 penny pe actiune, a fost respinsa.

Astfel, Black Sea Global controleaza 55,4% din actiunile Deutsche Land. Portofoliul Deutsche Land, evaluat la 525 milioane de euro, include cladiri de birouri (60%), retail (32%), hoteluri (6%) si 2% cladiri rezidentiale, mai scrie publicatia Property Week.

De asemenea, in luna iunie, BSGP facea o oferta cash pentru fondul Rutley European Property, la pretul de sase penny pe actiune. La sfarsitul anului 2008, Rutley avea datorii de 476 milioane euro, majoritatea acestora (aproximativ 60%) fiind scadente pana in 2012.

Rutley controla la sfarsitul anului trecut active in valoare de 569,3 milioane lire sterline, conform raportului financiar. Noile plasamente imobiliare ale fondului controlat de Dinu Patriciu au in comun nivelul inalt al datoriilor, dupa pierderi suferite anul trecut, si expunerea mare pe piata imobiliara din Germania.

Deutsche Land a inregistrat pierderi nete de 69 milioane euro in 2008, conform standardelor IFRS, conform datelor de pe site-ul companiei.

Portofoliul de proprietati era evaluat la finalul anului trecut la 560,1 milioane euro si era format din 54 de proprietati comerciale si 15 active din sectorul rezidential. Deutsche Land avea datorii de 482,8 milioane euro la finalul lui 2008.

Insumate, datoriile celor doua companii preluate de Black Sea Global Properties se ridicau la circa 959 milioane euro la finalul anului trecut. Portofoliile imobiliare detinute de cele doua companii preluate de fondul lui Dinu Patriciu valorau 1,16 miliarde euro la finalul anului trecut.

Omul de afaceri Dinu Patriciu este implicat in investitii imobiliare de peste 600 milioane euro, numai in Romania. In martie 2008, Patriciu a anuntat ca a cumparat un teren de 150.000 metri patrati, in spatele Casei Presei Libere, pe care urmeaza sa construiasca noul sediu al Rompetrol, 1.000 de apartamente si unde vor exista spatii de inchiriere si pentru alte companii.

Aceasta investitie se ridica la 200 milioane euro. Constructia, ce ar fi trebuit sa fie gata in doi ani, este realizata impreuna cu un fond imobiliar. Dinu Patriciu a mai spus atunci ca terenul a fost cumparat in anul 1991, dar ca valoarea lui a crescut de atunci.

Doua luni mai tarziu, in mai 2008, Grupul Rompetrol informa printr-un comunicat ca a creat un parteneriat pentru realizarea Smart City, ansamblu urbanistic a carei investitie este estimata la 300 milioane euro. Grupul de investitori este format din Immorent (societate membra a Erste Group), Grupul Rompetrol si familia Patriciu.

Finantarea proiectului este asigurata de Erste Bank. Smart City se doreste a fi unul dintre cele mai moderne proiecte arhitecturale din Europa si este situat la mica distanta de centrul Bucurestiului, in zona de nord, in apropierea lacului Baneasa.

Suprafata intregului proiect este de 150.000 mp construiti si cuprinde cladiri de birouri de clasa A (50.000 mp), spatii comerciale si locuinte cu un standard ridicat (100.000 mp).

In decembrie 2008, compania Black Sea Global Porperties (BSGP), controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu prin interemediul Rompetrol Holding SA, a facut o oferta de 37,8 milioane de euro pentru preluarea fondului de investitii Fabian Romania, la care mai detine deja 25,2% din actiuni.

Datoriile nete ale Fabian Romania se ridicau in aprilie la 76,1 milioane de euro, potrivit datelor anuntate de companie pe bursa de la Londra. Compania detinea participatii la mai mult de 10 proiecte imobiliare in Romania.

Valoarea neta a proprietatilor se ridica la circa 85 milioane de euro. Fabian Romania a fost infiintata in 2005, pentru realizarea de investitii in principalele sectoare ale pietei imobiliare din Romania. De asemenea, la 17 aprilie 2009, Black Sea Global Properties Limited, o subsidiara indirecta detinuta integral de Rompetrol Holding SA, a anuntat ca a achizitionat 150.000 actiuni la Rutley European Property Limited, companie specializata pe investitii in spatiile comerciale din Europa Centrala.

Apoi, la 12 iunie 2009, Rutley a anuntat ca BSGP vrea sa preia Rutley integral. BSGP ofera 6 pence pentru fiecare actiune a Rutley, ceea ce evaluaza capitalul firmei la aproximativ 12,5 milioane lire sterline. De asemenea, confera companiei o valoare de piata de circa 446,58 milioane lire sterline, inclusiv datorii nete de aproximativ 434 milioane lire sterline, la 31 decembrie, 2008.

Dinu Patriciu devine unul dintre cei mari proprietari de birouri din Capitala, odata cu finalizarea imobilului Cubic Center din zona Pipera, avand o suprafata de 27.400 de metri patrati. Fabian a semnat in urma cu doi ani un contract de tip forward-purchase, care prevedea preluarea integrala a imobilului la finalizare, intr-o tranzactie care s-ar putea ridica la 60 de milioane de euro. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe