Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
25 Martie 2010

Persoanele care au platit avans pentru locuinte neconstruite risca sa piarda banii

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 25 Martie 2010

Aproape 70% din romanii care au apucat sa plateasca avansul de 20-25% pentru apartamente in imobile ce nu au fost construite pana in acest moment nrisca sa nu-si mai recupereze banii, a declarat joi pentru NewsIn presedintele AMCC, Cristian Ionescu. 

“Toti cei care sunt expusi pe proiecte rezidentiale nefinalizate si a caror dezvoltatori nu dispun de finantare sunt in mare risc sa-si piarda avansul de 20-25% dat pentru cumpararea unui apartament.

Aproape 70% dintre romanii care au dat bani in avans nu mai au cum sa-si recupereze banii si practic vor pierde zeci de mii de euro din suma data pentru cumpararea locuintei“, a afirmat presedintele Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).

Ionescu apreciaza ca dezvoltatorii care nu-si mai pot permite sa construiasca vor prefera sa intre in insolventa, precizand ca exista deja foarte multi investitori care au inceput sa-si vanda activele din Romania.

Pentru dezvoltatorii care nu au apucat sa construiasca pana in acest moment este foarte greu sa mai obtina finantare pentru ridicarea proiectului scos la vanzare in anii anteriori.

Este destul de dificil sa obtii finantare si chiar daca poti lua bani de la banci, obtii doar jumatate din suma pe care te-ai bazat initial pentru finalizarea constructiei”, a explicat Ionescu.

“In aceste conditii, foarte multi dezvoltatori au inceput sa-si vanda activele si renunta la a mai costrui, preferand sa-si declare insolventa”, a completat el.

Ponderea restantelor la credite ipotecare in totalul creantelor se situa anul trecut intre 3% si 5%, insa in 2010 “se va inregistra o explozie a proceselor derulate in instanta pentru recuperarea banilor acordati dezvoltatorilor”, a precizat presedintele AMCC, subliniind ca exista deja sute de procese pe rolul instantelor pentru recuperarea banilor.

“Numarul creantelor va creste in acest an cu 10%, iar cele mai afectate sectoare economice vor fi cel rezidential, al constructiilor si sectoarele aferente, transporturile, industria textilelor, retail-ul si industria independenta, respectiv micii distribuitori, care sunt primii in topul falimentelor din Romania”, a mai spus Ionescu. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe