Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 Mai 2013

Peste 200.000 de români, în pericol de a fi evacuați. Amânarea executării silite, o soluție dezbătută de Parlament

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei
Ultima actualizare: 05 Iulie 2013

Măsura s-ar aplica doar anumitor categorii de debitori, aflați într-o situație financiară precară.

La începutul acestui an, un grup de membri PSD, coordonați de deputatul Bogdan Diaconu, au elaborat un proiect de lege ce prevede amânarea procedurii de executare silită din locuințe a românilor, pentru o perioadă de doi ani. Aflată în prezent pe masa de dezbatere a Camerei Deputaților, legea s-ar aplica doar anumitor categorii de debitori, aflați într-o situație financiară precară.

demolariPotrivit actului normativ, la sfârșitul anului 2012 peste 100.000 de români se confruntau cu riscul de a fi evacuați din locuinţe în urma contractării de credite şi a imposibilităţii de a achita ratele. Situaţia se referă nu doar la creditele ipotecare, ci şi la restanţele contractate pentru alte tipuri de credite, chiar negarantate cu locuinţa. O altă categorie numeroasă de cetăţeni ameninţată cu evacuarea este reprezentată de restanțierii furnizorii de utilităţi. În această categorie se încadrau, la fineleanului trecut, peste 100.000 de familii din toată ţara, din cauza unor datorii la întreţinere de peste 10.000 de lei.

Extras din propunerea legislativă:
„Imobilele cu destinaţie de locuinţă ale cetăţenilor români persoane fizice supuse executării silite din cauza neachitării ratelor la credite bancare sau a facturilor la utilităţi beneficiază de un moratoriu de amânare pentru doi doi ani în ceea ce priveşte aplicarea executării silite pentru debitorii care nu mai au în posesie un alt imobil cu destinaţie de locuinţă şi care îndeplinesc cel puţin una din următoarele condiţii:
(1).Veniturile familiei care urmează să fie evacuate nu depăşesc cuantumul salariului mediu pe economie pe membru de familie
(2). Debitorul este singurul întreţinător al unei familii cu doi sau mai mulţi copii
(3). Debitorul face dovada lipsei unui loc de muncă
(4). Debitorul face dovada unor afecţiuni încadrabile în categoriile gradelor de handicap aşa cum sunt definite de lege.
(5). Debitorul nu are în posesie alte bunuri sau conturi bancare a căror valoare ar putea acoperi datoria”.

Executările „în masă”, un bulgăre de zăpadă
Potrivit inițiatorilor proiectului legislativ, măsura de amânare a evacuării de locuinţe va da posibilitatea familiilor afectate să-şi refacă situaţia financiară. „În caz contrar, zeci de mii de cetăţeni români vor fi afectaţi iremediabil, fără nicio şansă de a mai reveni la un statut social normal (…). Foarte mulţi din cei evacuaţi vor fi în imposibilitatea de a mai lucra sau de a-şi găsi de lucru, în cazul în care sunt şomeri, aşadar şansele de revenire sunt minime”, se arată în documentul oficial. Deputații PSD consideră că o aplicare „în masă” a procedurii de executare silită ar avea un impact puternic negativ și asupra bugetului de stat, prin creșterea dramatică a numărului de asistați social. “În plus, măsura evacuării se va dovedi păguboasă pe termen lung şi pentru creditori, bănci, firme de utilităţi sau firme de recuperare de vreme ce preţul locuinţelor va scădea constant din cauza suprasaturării pieţei, aşa încât datoriile vor fi recuperate doar parţial prin valorificarea locuinţelor recuperate în contul datoriilor”, notează aceștia. Nu în ultimul rând, și piaţa imobiliară şi cea a construcţiilor vor avea de suferit în urma înmulțirii ofertelor de locuinţe ieftine provenite din executări silite, iar efectul va fi scăderea economică în aceste sectoare.

Cum se obține amânarea la plata datoriilor
Cetăţenii care vor dori să beneficieze de prevederile acestei legi vor trebui să obţină de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) un certificat care să ateste îndeplinirea condiţiilor de aplicare a moratoriului. Certificatul va fi prezentat băncii, firmei de utilităţi, firmei de recuperare a datoriilor sau oricărei persoane juridice care a solicitat evacuarea silită din locuinţa personală sau executorului judecătoresc, dacă procedura de executare silită a ajuns în acest stadiu.

La încheierea perioadei de moratoriu de doi ani, debitorul este obligat să reia achitarea datoriilor, din situația în care era la momentul intrării în vigoare a acestuia. Dacă în pe parcursul celor doi ani debitorul efectuează plăţi în contul datoriei, acestea vor fi scăzute în mod corespunzător din cuantumul restanțelor. Pentru datorii nu se va percepe o altă dobândă în afara celei prevăzute în contract, dar aceasta se va actualiza în funcție de rata inflaţiei.

Exemplul spaniol
În Spania a fost adoptat un moratoriu prin care cetăţenii vulnerabili sunt protejați de procedura de evacuare din locuinţe timp de doi ani, perioadă în care să-şi poată reveni financiar şi să reia plata restanţelor la credite. Şi în România a fost adoptat un amendament la Legea locuinţei 114/96, care a fost reluat şi la intrarea în vigoare a noului Cod Civil de la 1 septembrie 2012. Impedimentul de evacuare a persoanelor din locuinţe se aplică în România doar în perioada dintre 1 decembrie şi 1 martie, adică pe timp de iarnă, acest răstimp fiind însă insuficient pentru ca datornicii să-şi refacă situaţia financiară.
Părerile cititorilor
12 păreri
  • CORTEL GE

    SA TI POTI CUMPARA O LOCUINTA FARA SA APELEZI LA CREDITE CE SALARIU LUNAR POTI AVEA MUNCIND CINSTIT SI SA STRINGI 30000 -50000 EURO CEL PUTIN ?UNIVERSUL E DE PARTEA HOTILOR NU A CELOR CARE I SI CISTIGA EXISTENTA CINSTIT , MACAR ABTINETIVA DE LA DISCUTII SI NU VA MAI BUCURATI DE RAUL ALTORA CA PENTRU ORICE PROBLEMA IN FINAL SE GASESC SOLUTII.

  • cimobiliare

    da intr-adevar de o parte si de alta dau crezare tuturor partilor implicate in aceasta situatie_placuta si neplacuta;dar intrebare ptr.toti cititorii:cei care au luat credite bancare si au obtinut astfel acesti bani sau bunuri imobile/mobile(ridicind salarile pe o perioada de timp sa obtina aceste credite,ca ulterior dupa ce au obtinut sa-si micsoreze salariile_ e corect!: citi dintre d-voastra ati facut acest lucru sunteti pe drept executati si meritati)….deaceea e bine sa nu fii nici creditor_nici debitor…..succes tuturor in rezolvarea problemelor care si le-au creat….si un lucru e cert:achitati k’daca nu veti fii executati si apoi evacuati__va respect deciziile,criticele l-a adresa mea__dar acestea nu ma vor afecta UNIVERSUL E DE PARTEA MEA

  • Stefan

    Ce mai stiti, a fost aprobat acest proiect?

  • grig

    Bietii oameni, nu au dreptul la o locuinta. Chiar si pasarile au dreptul sa aiba un cuib. Noi, oamenii stim sa ne facem viata imposibila unii altora. Criza e pana in 2020.

  • CORTEL GEORGETA

    Acest proiect legislativ citi ani ii trebue sa fie pus in aplicatie ? Sunt romani disperati care si au luat zilele ajunsi pe strada, banca i ti ia casa o vinde la jumatate de pret dat fiind suprasaturarea pietii si pina la acoperirea creditului esti urmarit toata viata de banca pentru achitarea diferentei.Fica mea are un credit imobiliar la BANCA ROMANEASCA si pentru ca a ramas fara servici si ea si sotul ei au intirziat cu cele 90 de zile de plata, creditul este in CHFdin 2008 cind toti consultantii bancari i ti bagau pe git cu mari promisiuni ca nu va creste CHF. Desi la alte banci sunt credidori cu cite 12 luni de neplata nu ia executat silit, aici BANCA ROMANEASCA AU TRIMIS DOSARUL LA EXECUTARE SILITA. Ne am golit conturile si am intrat in datorii tot neamul pentru a aduce ratele la zi si penalitatile si cu toate astea am apelat la instanta de judecata ca pentru a prelua ratele au venit cu propuneri numai in favoarea lor si in imposibilitatea noastra de a mai plati.Un an nu au lucrat copiii acum au servici cistiga bine si cu toate astea riscam sa ramana fara casa. Cum e posibil ca 2 tineri sa aiba o locuinta a lor, sa plateasca chirie toata viata ca sunt jagmaniti de banci ?Nu stiu daca vor cistiga procesul, au platit pina acum 6 ani, sa ramina fara casa si cu dadorii o viata ? ce legi avem in tara asta ?

  • adi

    Niste nenorociti……ar trebui executati ei silit…dar in piatza sa vada lumea.La noi eun administrator care umfla nota de plata mereu! Luna asta o sa fac o sesizare la garda , opc, si primarie.

  • Corlaci Ana

    da , intr-adevar ar fi foarte potrivit acest lucru intrucat iti da posibilitatea sa iti revii fara sa fii disperat . macar ai incercat . vorbesc dpdv al celor care au investit sin imobiliare , iar acum dureaza chiar si 2 ani o vanzare in imobiliare .

  • Balta Dragos

    Solutia ar fi Legea falimentului personal. Ma intreb cu cat au fost mituiti de catre banci cei ce au facut parte din comisia care urma sa aprobe legea-care la prima votare fusese adoptata. Atunci s-a cerut o revotare! si la a doua tura a fost respinsa. Cetateanul roman nu are nici o aparare in fata bancilor. Dupa cum se vede si in articol, nu din interes pentru om nu se doreste executarea silita, ci din interese materiale ale bancilor si oamenilor de afaceri. Altfel omul poate sa moara

  • Mocanu Ioan

    Binevenita initiativa si la noi. Cu specificatia ca nr. crt. (5) din conditii ar trebui sa prevada “bunuri imobile” (imobil cu destinatie de locuinta, terenuri, etc.) iar cele mobile specificate clar (auto, etc.), altfel exista riscul ca aceste persoane sa ramana cu casa goala (mobila, frigider, masina de spalat, etc.).

  • Buga Mioara

    o verste buna .daca va fi si elaborata legea.

  • viky

    DA SANT DE ACORD CU ACEASTA

  • maria

    Ar fii o solutie foarte buna ,macar atat sa faca guvernul asta.Pentru noi muritorii de rand sunt numai promisiuni.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe