Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 Mai 2010

Piata chiriilor – superoferte si previziuni

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 17 Mai 2010

In dorinta de a atrage clienti, proprietarii de spatii de birouri ofera luni libere de la plata chiriei sau isi sprijina financiar chiriasii in amenajarea spatiului inchiriat. 

“Desi unii proprietari de spatii de birouri nu mai sunt dispusi sa scada pretul de inchiriere, ei se arata flexibili pentru a acorda conditii financiare avantajoase sub forma lunilor libere de plata a chiriei sau sub forma unor contributii financiare pentru amenajarea spatiului chiriasului”, arata un studiu realizat de Jones Lang LaSalle.

In cazul spatiilor moderne de birouri din zona centrala de afaceri, chiriile au scazut usor, pana la 20 euro/mp/luna (fiind cuprinse intre 19-20 euro/mp/luna).

Studiul arata ca piata spatiilor de birouri ar putea cunoaste in acest an o revigorare. Analistii Jones Lang LaSalle considera ca motivele pentru acest fapt sunt numarul mic de proiecte noi demarate, precum si o revenire a tranzactiilor.

“Conditiile institutiilor bancare in ceea ce priveste suprafata pre-contractata si marjele mari ale dobanzilor au inghetat majoritatea proiectelor de spatii de birouri a caror finalizare era anuntata pentru anul 2011. Ca urmare, oferta anului urmator este estimata la mai putin de 75.000 mp”, se arata intr-o analiza realizata de prestigioasa companie.

In cazul in care prognoza – in ceea ce priveste activitatea de inchiriere – va fi confirmata, la sfarsitul anului 2010 putem asista la o reducere a ratei medii de neocupare ajungand pana la un nivel de 12-15%. Cu aproximativ 50.000 mp finalizati in primul trimestru din acest an, rata medie de neocupare a spatiilor moderne de birouri a atins 19%.

In plus, noi proiecte importante si-au anuntat concretizarea in urmatoarele doua trimestre din an.

“S-au inchiriat aproximativ 75.000 mp in primul trimestru al acestui an.
Preluarea anuala de spatii de birouri poate atinge 150.000-170.000 mp, avand in vedere intentia unor companii din sectorul financiar-bancar de a inchiria suprafete insemnate de spatii de birouri”, releva un studiu al LaSalle.

In ce priveste oferta, la sfarsitul primului trimestru, stocul modern a atins 1,56 milioane mp. Proiectele anului 2010 sunt estimate la 260.000 – 280.000 mp, mai bine de 10 noi proiecte fiind propuse spre finalizare la mijlocul anului in curs. Din oferta anului 2010, numai 20% este pre-inchiriata.

In functie de zona, coridorul Floreasca BV va contribui cu 21% la oferta anului 2010, urmat de zona de centru-nord (inclusiv zona centrala de afaceri) care va contribui cu 20%.

Proiecte care se vor finaliza in anul 2010: Cascade Euro Tower (16.800mp), Lakeview (24.400mp), Platinum Convention Center (30.000mp), Cathedral Plaza (12.000mp), Swan Office Park Ph I (30.000mp) si Crystal Tower (16.000mp).

Analistii LaSalle apreciaza ca sectorul bancar a dat semne neasteptate de revigorare in ceea ce priveste cererea pentru spatii de birouri. Cateva banci importante si-au anuntat planuri de extindere si/sau consolidare. In mod similar, cateva companii din domeniul medical privat sunt interesate de extinderea sau deschiderea de noi operatiuni in Bucuresti.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
  • Magda Antone

    to read

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe