Piata imobiliara: americanii nu mai sunt interesati de Europa

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Publicat pe: 26 August 2009, Ultima actualizare: 26 August 2009

Investitorii americani dominau piata europeana la apogeul boom-ului imobiliar, insa, in numai doi ani, acestia s-au retras aproape complet din prim-planul sectorului si au devenit “vanzatori neti” de proprietati comerciale din Europa, potrivit The Wall Street Journal (WSJ).

Investitorii din Statele Unite au cheltuit, in prima jumatate a acestui an, fonduri de 407 milioane de euro pentru investitii in active imobiliare comerciale in Europa, in scadere cu 98% de la maximul de 20,7 miliarde euro inregistrat in primul semestru al lui 2007, potrivit unui raport al CB Richard Ellis (CBRE), transmite Mediafax.

La acea data, investitorii americani erau implicati, din pozitia de cumparatori, in 16% din totalul tranzactiilor de pe piata imobiliara europeana, procent care s-a restrans la 9,1% in primele sase luni ale anului trecut, respectiv 1,6% in perioada ianuarie-iunie din 2009.

“Constatam ca investitorul global, investitorul institutional american, s-a retras dramatic. In prezent, investitorii regionali si nationali domina piata imobiliara”, a declarat economistul sef al CBRE, Ray Torto, citat de WSJ.

Cea mai mare vanzare a unei proprietati imobiliare derulata in acest an de un investitor american este tranzactia prin care grupul Tishman Speyer Properties a incasat 128 milioane de lire sterline pentu cladirea de birouri Centurium din Londra, preluata de fondul german BVK International Immobilien-Spezialfonds. Tishamn Speyer a cumparat proprietatea in 2005, pentru 100 de milioane de lire.

Pe de alta parte, cea mai mare tranzactie de cumparare derulata in acest an pe piata europeana a proprietatilor comerciale a fost realizata tot de un investitor american, in parteneriat cu unul regional.

Fondul britanic F&C REIT Asset Management si grupul american AREA Property Partners au preluat un portofoliu de retail de 211 de proprietati pentru 669 milioane de euro, dupa ce grupul de servicii financiare Dawnay Day, proprietarul anterior al portofoliului, s-a prabusit in 2008. Administratorul special al activelor Dawnay Day, grupul britanic de asigurari Norwich Union, denumit acum Aviva, a semnat vanzarea catre consortiul F&C/AREA.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute


Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe