Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
18 Jan 2010

Piata imobiliara europeana, pe trend ascendent

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Investitiile in spatii comerciale au crescut cu peste 40 de procente in Europa, in ultimele trei luni, atingand cel mai ridicat nivel de la colapsul Lehman Brothers, pana in prezent.

Tranzactii in valoare de peste 25.7 miliarde de euro au fost definitivate in cel de-al patrulea trimestru din 2009, o crestere de 42 de procente fata de trimestrul anterior, si dublu fata de nivelurile atinse in primele doua trimestre ale anului.

Acesta este trimestrul cu cele mai mari tranzactii de la caderea Lehman, moment care a marcat prabusirea tranzactiilor imobiliare.

Aproape fiecare piata europeana a vazut o crestere a activitatii de investitii in cel de-al patrulea trimestru.

In Marea Britanie, investitiile au crescut cu 64 de procente, in cea de-a doua jumatate a anului, in comparatie cu prima jumatate.

Urmatoarea mare economie afectata pozitiv a fost cea germana, care a reprezentat 15 procente din activitatea de investitii.

Cel de-al patrulea trimestru este, de obicei, una dintre cele mai active perioade pentru mediul de afaceri, dat fiind faptul ca cei implicati incearca sa-si definitiveze tranzactiile pana la finalul anului, desi analistii de piata se asteapta ca acest trend de crestere sa se continue si in anul urmator.

Revenirea pietelor a inceput initial in economiile principale si dezvoltate europene.

Cresterea cea mai puternica a fost in pietele din Europa Centrala si de Est, piete care sunt vazute de catre investitori, in mod tradtional, ca prezentand un nivel ridicat de risc, desi revenirea acestor piete este cu atat mai spectaculoasa cu cat a pornit de la niveluri foarte scazute.

In partea a doua a anului a avut loc si o crestere a investitiilor trans-frontaliere, in contrast cu jumatatea anterioara a anului trecut, care a fost dominata de catre investitorii demestici.

Doar fondurile germane de investitii au cheltuit peste 1 miliard de euro, in decembrie, cu cel putin 13 achizitii in sapte piete.

La cresterea nivelului tranzactiilor au contribuit si fonduri suverane din afara Europei.

Cea mai mare achizitie a celei de-a doua jumatati a anului a reprezentat-o achizitia sediilor HSBC din Londra, de catre fondul corean South Korea’s National Pension Service.

Michael Haddock, director pentru consultanta de investitii in Europa al CBRE, compania de analiza care a compilat datele privind evolutia pietei imobiliare, a declarat ca “in ciuda unei cresteri in activitatea de investitii din Europa, interesul investitorilor va ramane fizat pe produse prime si pe pietele cele mai lichide“.

Ca urmare, nivelurile tranzactiilor imobiliare, anterioare colapsului Lehman, se vor mai lasa asteptate pentru pietele europene.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe