Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
11 dec. 2014

Piața imobiliară în 2014: cum mai merg vânzările?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

Anul trecut a fost considerat unul bun pentru piața autohtonă, iar așteptările pentru cel în curs nu se lasă mai prejos.

Pe fundalul anului ce se apropie, cu pași repezi, de final, momentele de retrospectivă, de evaluare, sunt cât se poate de firești. Ca proprietar, poate chiar viitor vânzător, probabil că te întrebi cum au mers (și mai merg încă!) vânzările de apartamente în 2014. Deși date definitive în această privință nu sunt disponibile încă, câteva concluzii pot fi desprinse din ceea ce știm până acum:

tranzactii imobiliare

1. Ușoară creștere a numărului de tranzacții imobiliare:
Datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată o îmbunătățire a activității de tranzacționare pe piața imobiliară în general (care cuprinde nu doar locuințe, ci și terenuri, spații comerciale etc.). Astfel, în primele zece luni ale acestui an au fost înregistrate, la nivel naţional, aproximativ 700.000 de tranzacţii, cu 16.743 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut – ceea ce echivalează cu un avans de 2,45%. (Spre comparație, pe tot parcursul anului 2013 au fost consemnate 824.989 de tranzacții imobiliare, cu peste 119.000 mai multe față de 2012 – un plus de aproape 17%).

În perioada ianuarie-octombrie 2014, cele mai multe tranzacţii au fost înregistrate în Bucureşti (54.641), județul Ilfov (42.103) şi Timiş (34.968). La polul opus, judeţele în care s-au vândut cele mai puţine imobile în primele zece luni ale anului sunt Teleorman (5.665), Bistriţa-Năsăud (5.901) şi Covasna (6.535).

2. Apetit susținut pentru credite Prima Casă:
Anul acesta, reprezentanții statului au aprobat mai multe majorări ale plafonului de creditare, pentru a face față cererilor din partea populației. Potrivit datelor Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM), până spre finalul lunii octombrie 2014 fuseseră aprobate aproximativ 20.500 de credite Prima Casă, în valoare totală de circa 736 milioane euro. Primele județe în clasamentul celor mai multe garanții acordate erau municipiul Bucureşti (23,5% din total), apoi județele Ilfov (13,6%), Cluj (7,1%), Timiș (5,5%), urmate de Constanța, Brașov, Sibiu şi Iași, fiecare cu procente cuprinse între 3% și 5%.

Rămâne de văzut dacă până la sfârșitul lui 2014 va fi atins nivelul de anul trecut, respectiv un volum de 25.500 de credite (în valoare totală de circa 937 de milioane de euro). Șanse există – Banca Comercială Română (BCR), cel mai mare creditor în cadrul programului guvernamental, anticipează o intensificare a cererii pe acest segment spre finalul anului.

Citește și: BCR: fonduri pentru încă 1.500 de credite Prima Casă. De ajuns până la finalul anului?

3. Mai multe achiziții de imobile noi:
Compania Coldwell Banker Affiliates of Romania, recent numită Residential Sales Team of the Year de către Construction & Investment Journal (CIJ), a anunțat o îmbunătățire semnificativă a vânzărilor realizate în 2014. Aceasta a depășit pragul de 1000 de apartamente vândute în ansambluri rezidențiale, direct de la dezvoltator, consemnând astfel un avans de aproximativ 30% față de anul precedent. „2014 a fost cel mai bun an pentru piața rezidențială de la declanșarea crizei economice și poate fi considerat anul stabilizării. Prețurile și-au continuat tendința de stabilizare, iar dezvoltatorii au lansat o serie întreagă de proiecte, interesul față de piața rezidențială fiind la cote ridicate”, subliniază Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Citește și: Cumpărătorii ies din așteptare: vânzările de locuințe „duduie”, chiar și pe timp de vară

4. Și ansamblurile aflate în insolvență atrag cumpărători:
O revigorare a interesului pentru achiziții poate fi observat și în cazul ansamblurilor rezidențiale preluate de către bănci. Ansamblul Citadella Titan, spre exemplu, administrat de compania de consultanță și asistență în vânzări Premier Estate, a consemnat un nivel-record de vânzări atât în perioada de primăvară (25 de apartamente, în valoare de 1,3 milioane de euro), cât și în perioada de vară (în luna iulie au fost achiziționate 19 apartamente).

Și Alpha Real Estate Services, parte a Alpha Bank, compania care se ocupă de managementul ansamblurilor Doamna Ghica Plaza și Green Vista Residence, raportează un interes crescut din partea cumpărătorilor. „Până în prezent am vândut 40 de apartamente în complexul Doamna Ghica Plaza și 20 în Green Vista Residence. Repoziționarea proiectelor precum și relansarea vânzărilor, au fost însoțite de investiții suplimentare în ambele proiecte rezidentiale, investiții care au vizat economii de costuri pentru locatarii deja existenți (electricitate, gaz, întreținere etc), apartamente cu finisaje de înaltă calitate în diverse opțiuni, la alegerea cumpărătorului, securitate, precum și diverse beneficii colaterale, cum ar fi locuri de joacă pentru copii și spații verzi.”, spune Iulian Călin, director general în cadrul Alpha Real Estate Services.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe
T3 2021: Prețurile apartamentelor, pe zone, în opt mari orașe ale țării

Cel mai mare avans trimestrial, în cuantum de 5,7%, a fost consemnat în zona centrală și ultracentrală din Constanța. Cel mai recent raport de piață publicat de Imobiliare.ro a...

citește mai departe
Relaxarea restricțiilor pe timpul verii a susținut creșterea pieței rezidențiale. Apogeul cererii a fost atins în luna august

În condițiile în care măsurile restrictive impuse pe fondul Covid-19 au fost sensibil relaxate pe timpul verii, piața rezidențială autohtonă și-a menținut tendința de creștere și în al treilea...

citește mai departe
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe