Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 aug. 2011

Piaţa imobiliară pe timp de vară: ce-a mers bine şi ce nu

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Relansarea programului Prima Casă la începutul lunii iunie a permis pieţei rezidenţiale să ruleze într-un ritm satisfăcător.

Lunile de vară sunt caracterizate, în mod obişnuit, printr-o acalmie a pieţei imobiliare. Anul acesta însă lucrurile au stat ceva mai altfel în Capitală. Deşi pe anumite segmente numărul de tranzacţii a fost redus în ultimele trei luni, altele au înregistrat o activitate neaşteptat de intensă.

Daniel Dobre, managing partner al agenţiei City Dreams Realty, face o scurtă trecere în revistă a verigilor puternice şi slabe din lanţul imobiliarului bucureştean pentru vara lui 2011:

Au mers bine:
1. Vânzările de apartamente vechi, prin Prima Casă, din cartiere precum Titan, Berceni, Militari. Cea mai bună lună pentru tranzacţii a fost august, mulţi cumpărători dorind să profite de preţurile mai scăzute dinainte de începutul toamnei. „Am vorbit cu agenţi care au încheiat şi opt tranzacţii (de vânzare, n.red.) luna asta”, spune Dobre.
Spre deosebire de anul trecut, când se căutau cel mai mult locuinţele cu două camere, în vara acestui an mulţi clienţi s-au orientat spre apartamente cu trei camere. Asta pentru că preţurile sunt mai scăzute faţă de 2010, iar în pragul de 60.000 de euro se încadrează acum cu uşurinţă şi un apartament mai spaţios. Dobre anticipează că acest trend în achiziţii se va menţine până prin septembrie-octombrie, când, în urma scumpirii gigacaloriei, oamenii se vor îndrepta mai mult către garsoniere şi două camere.

2. Închirierile de apartamente vechi. Această piaţă nu a înregistrat scăderi majore în lunile de vară. Dobre spune că pentru acest gen de proprietăţi există întotdeauna cerere, chiar şi pe timp de criză. El anticipează că în luna septembrie în activitatea din piaţă se va intensifica, însă creşterea nu va fi atât de mare încât să conducă la o „explozie” în acest sens.

3. Închirierile de vile, atât pe birouri, cât şi pe rezidenţial. Cele mai căutate sunt imobilele care au un preţ cerut de aproximativ 1.000 de euro. O bună parte dintre companiile mici active pe piaţă preferă să-şi mute sediul într-o vilă, dat fiind raportul cantitate-preţ oferit de acestea. Astfel, într-o clădire de birouri de clasa A, dintr-o zonă bună, o firmă ar putea închiria cu 1.000 de euro un spaţiu de aproximativ 60 de metri pătraţi, în timp ce, pentru aceiaşi bani, suprafaţa unei vile poate fi mai mult decât dublă – 150-160 de metri pătraţi. De asemenea, pe rezidenţial, tot mai mulţi clienţi preferă acum să închirieze o vilă decât să dea 900-1.000 de euro sau chiar mai mult pe un apartament dintr-o zonă exclusivistă, fie el şi nou.

4. Vânzările de case-vile. Acest segment dă semne de revenire. Tot mai mulţi bucureşteni preferă acum să-şi achiziţioneze o casă cu teren în oraş sau în zone precum Pipera sau Bucureştii Noi decât să dea aceiaşi bani pe un apartament nou cu trei sau patru camere.

N-au mers bine:
1. Vânzările de apartamente noi. Pe segmentul achiziţiilor low-cost, majoritatea celor care fac achiziţii prin Prima Casă continuă să se orienteze spre apartamentele vechi din cartierele bucureştene. Pe de altă parte, în loc de apartamentele mai scumpe, de 100.000-200.000 de euro, oamenii preferă acum să cumpere o casă.

2. Închirierile de apartamente noi. Activitatea de pe acest segment a fost slăbită de orientarea clienţilor spre închirierea de vile.

3. Închirierile de spaţii comerciale. Această piaţă a înregistrat o evoluţie fluctuantă pe parcursul lui 2011, în momentul de faţă cererea fiind extrem de redusă.

4. Vânzările de terenuri. Cererea pe acest segment continuă să se situeze la un nivel scăzut, lucru cu atât mai vizibil în lunile de vară.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Start pentru a doua fază de construcție a ansamblului rezidențial Parcului20. Avantaj pentru apartamentele mai spațioase, de calitate superioară

Rezervările pentru cele 220 de unități locative cuprinse în această etapă au început din luna septembrie a acestui an. Cordia România, companie membră a grupului maghiar Futureal, a demarat...

citește mai departe
TRIAMA Residence: construcție la standarde europene, spații verzi, curte interioară și parcare subterană. Aproape de metrou! (P)

Proiectul dispune de un mix variat de unități locative, iar clienții pot alege între mai multe variante de finisaje. Amplasat în sud-estul Capitalei, în zona Bd. Basarabia, pe strada...

citește mai departe
Ansamblu rezidențial de lux, dezvoltat de doi români în nordul Capitalei. Investitorii promit condiții de hotel de 5 stele

Printre facilitățile aferente ale proiectului se numără elemente precum piscină, zonă de spa, sală de fitness, spații verzi exterioare, dar și loc de joacă pentru copii. Doi investitori români...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în cele mai apreciate cartiere ale marilor orașe

În Capitală, proprietățile din arealul central-nordic sunt percepute ca fiind cele mai exclusiviste. Se știe că factorul localizare influențează puternic prețul unei locuințe, bugetul necesar pentru o asemenea achiziție...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în luna septembrie: în București s-au stabilizat, în Cluj-Napoca, Brașov și Constanța s-au majorat

În spatele nivelului relativ constant din Capitală se ascunde o evoluție discrepantă pe cele două segmente de piață analizate – vechi versus nou. După un avans de 0,5% în...

citește mai departe