Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
26 aug. 2011

Piaţa imobiliară pe timp de vară: ce-a mers bine şi ce nu

scris de Adriana Lefter in categoria Ştirea zilei

Relansarea programului Prima Casă la începutul lunii iunie a permis pieţei rezidenţiale să ruleze într-un ritm satisfăcător.

Lunile de vară sunt caracterizate, în mod obişnuit, printr-o acalmie a pieţei imobiliare. Anul acesta însă lucrurile au stat ceva mai altfel în Capitală. Deşi pe anumite segmente numărul de tranzacţii a fost redus în ultimele trei luni, altele au înregistrat o activitate neaşteptat de intensă.

Daniel Dobre, managing partner al agenţiei City Dreams Realty, face o scurtă trecere în revistă a verigilor puternice şi slabe din lanţul imobiliarului bucureştean pentru vara lui 2011:

Au mers bine:
1. Vânzările de apartamente vechi, prin Prima Casă, din cartiere precum Titan, Berceni, Militari. Cea mai bună lună pentru tranzacţii a fost august, mulţi cumpărători dorind să profite de preţurile mai scăzute dinainte de începutul toamnei. „Am vorbit cu agenţi care au încheiat şi opt tranzacţii (de vânzare, n.red.) luna asta”, spune Dobre.
Spre deosebire de anul trecut, când se căutau cel mai mult locuinţele cu două camere, în vara acestui an mulţi clienţi s-au orientat spre apartamente cu trei camere. Asta pentru că preţurile sunt mai scăzute faţă de 2010, iar în pragul de 60.000 de euro se încadrează acum cu uşurinţă şi un apartament mai spaţios. Dobre anticipează că acest trend în achiziţii se va menţine până prin septembrie-octombrie, când, în urma scumpirii gigacaloriei, oamenii se vor îndrepta mai mult către garsoniere şi două camere.

2. Închirierile de apartamente vechi. Această piaţă nu a înregistrat scăderi majore în lunile de vară. Dobre spune că pentru acest gen de proprietăţi există întotdeauna cerere, chiar şi pe timp de criză. El anticipează că în luna septembrie în activitatea din piaţă se va intensifica, însă creşterea nu va fi atât de mare încât să conducă la o „explozie” în acest sens.

3. Închirierile de vile, atât pe birouri, cât şi pe rezidenţial. Cele mai căutate sunt imobilele care au un preţ cerut de aproximativ 1.000 de euro. O bună parte dintre companiile mici active pe piaţă preferă să-şi mute sediul într-o vilă, dat fiind raportul cantitate-preţ oferit de acestea. Astfel, într-o clădire de birouri de clasa A, dintr-o zonă bună, o firmă ar putea închiria cu 1.000 de euro un spaţiu de aproximativ 60 de metri pătraţi, în timp ce, pentru aceiaşi bani, suprafaţa unei vile poate fi mai mult decât dublă – 150-160 de metri pătraţi. De asemenea, pe rezidenţial, tot mai mulţi clienţi preferă acum să închirieze o vilă decât să dea 900-1.000 de euro sau chiar mai mult pe un apartament dintr-o zonă exclusivistă, fie el şi nou.

4. Vânzările de case-vile. Acest segment dă semne de revenire. Tot mai mulţi bucureşteni preferă acum să-şi achiziţioneze o casă cu teren în oraş sau în zone precum Pipera sau Bucureştii Noi decât să dea aceiaşi bani pe un apartament nou cu trei sau patru camere.

N-au mers bine:
1. Vânzările de apartamente noi. Pe segmentul achiziţiilor low-cost, majoritatea celor care fac achiziţii prin Prima Casă continuă să se orienteze spre apartamentele vechi din cartierele bucureştene. Pe de altă parte, în loc de apartamentele mai scumpe, de 100.000-200.000 de euro, oamenii preferă acum să cumpere o casă.

2. Închirierile de apartamente noi. Activitatea de pe acest segment a fost slăbită de orientarea clienţilor spre închirierea de vile.

3. Închirierile de spaţii comerciale. Această piaţă a înregistrat o evoluţie fluctuantă pe parcursul lui 2011, în momentul de faţă cererea fiind extrem de redusă.

4. Vânzările de terenuri. Cererea pe acest segment continuă să se situeze la un nivel scăzut, lucru cu atât mai vizibil în lunile de vară.

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Profilul cumpărătorului din marile orașe: ce fel de locuință își dorește și cât este dispus să plătească pentru aceasta

Pentru unul din patru români, achiziția unei locuințe reprezintă un obiectiv major pentru anul în curs – chiar (sau mai ales!) în contextul Covid-19. Imobiliare.ro a derulat, pe parcursul...

citește mai departe
RE/MAX România: Interesul pentru achiziția de case a fost cu peste 50% mai mare în T3 2020 față de T3 2019. „Tendința se va menține”

Nu doar locuințele cu ceva curte disponibile spre vânzare s-au bucurat de mai multă atenție, ci și cele scoase la închiriere. Potrivit unei analize realizate de RE/MAX România, parte...

citește mai departe
Imobiliarele, la fel ca vinul? Cât costă și cum arată cele mai vechi case din România

Pentru anumite proprietăți, trecerea timpului nu reprezintă un dezavantaj – chiar dimpotrivă. În mod normal, cu cât o construcție este mai veche, cu atât prețul de achiziție a acesteia...

citește mai departe
Cabral, în căutare de casă nouă pe Imobiliare.ro!

Omul de televiziune așteaptă doar oferta potrivită. Odată cu venirea toamnei, Cabral se gândește, împreună cu soția sa, la o casă nouă. (Nu, nu-i trece prin cap să cumpere...

citește mai departe
Casa ta lângă pădure: vile cu grădină, în rate la dezvoltator!

Locuințele se predau „la cheie”, complet finisate și cu terenul aferent amenajat. Vilele Avangarde Forest sunt amplasate pe un teren cu o suprafaţă de două hectare din nordul Capitalei,...

citește mai departe