Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
29 Septembrie 2009

Pretul locuintelor ar trebui sa tina cont de venituri

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 29 Septembrie 2009

Preturile la apartamente, vechi sau noi, nu ar trebui sa tina cont numai de numarul de potentiali clienti sau de pretul de constructie ci si de veniturile din acea zona precum si de accesul la utilitati. Declaratia ii apartine lui Dan Ioan Popp, presedintele celui mai mare dezvoltator imobiliar roman, Impact.

“Evaluarea corecta a unui imobil este cu atat mai anevoioasa cu cat se amplifica tendinta de a simplifica excesiv criteriile de evaluare prin ignorarea aspectelor calitative si sinergice ce dau valoarea reala a bunurilor imobiliare. Adica indicatorul pretului pe metru patrat nu este nici suficient, nici real!”, spune Popp.

Popp a precizat ca a lansat o astfel de oferta de calculare a preturilor in functie de mai multi factori, printre care veniturile si accesul la utilitati.

In functie de PIB-ul pe cap de locuitor, zona este impartita pe cinci categorii, de la cel mai mic, E (regiune fara trafic si cu un PIB sub 499 de euro), pana la A, unde PIB-ul este de 7.000 – 16.000 de euro.

Astfel, fiecarei categorii ii corespunde un aport la valoarea locuintei: pentru categoria E, valoarea este de 20-49 euro/mp, iar la categoria A este de 500 – 1.000 de euro.

Pe urma sunt luate in calcul serviciile oferite de zona respectiva. Spre exemplu, o zona fara echipare edilitara, fara servicii publice, dar cu drum de acces primeste indicele “e”, careia ii corespunde un aport valoric de 5-39 euro/mp.

In cazul unei zone cu servicii de elita, cultura, sport, distractie turism, ii corespunde indicele “a” cu o valoare cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de euro/mp.

A treia categorie se refera la materialele din care este realizata locuinta: o casa din chirpici, paianta sau valatuci valoareaza 50 – 149 euro/mp, iar o locuinta superechipata cu finisaje deosebite si facilitati superioare are o valoarea cuprinsa intre 1.500 si 3.500 de euro.

Conform calculului final, pentru o locuinta cu un rating Bc3 valoarea reala este cuprinsa intre 850 si 1.799 de euro/mp. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe