Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 Februarie 2010

Pretul locuintelor din Romania va continua sa scada

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 16 Februarie 2010

Preturile locuintelor din Romania vor continua sa scada in acest an, cu 10-15% la noi si cu 15-20% pentru cele vechi, in conditiile in care disponibilitatile banesti ale potentialilor clienti vor continua sa se reduca, a declarat Adrian Crivii, directorul general al firmei de evaluare Darian.

Locuintele vechi se vor ieftini cu inca 15-20%, iar cele noi cu 10-15%. In perspectiva activele nu vor fi mai ieftine. In imobiliare se investeste ce ramane din consum, ce ramane din plata energiei care este din ce in ce mai scumpa, din plata gazului, a cheltuielor de retail. Disponibilitatea de economisire va fi scazuta in urmatorii ani si nu vad o crestere a activelor in Romania si mai ales a celor rezidentiale”, a spus Crivii, intr-o conferinta de presa, informeaza Mediafax.

Potrivit datelor companiei, in 2008 preturile locuintelor s-au redus in medie cu 30-40%. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Bucuresti si Cluj-Napoca, de pana la 40%, respectiv 30%, in timp ce in Timisoara au avut loc cele mai mici reduceri, de pana la 23%.
La terenuri, preturile s-au redus si mai mult avand in vedere ca reevaluarile acestui tip de active s-au facut in jos, cu pana la 70-80% fata de 2008.
“Scaderile cele mai mari au avut loc acolo unde au avut cele mai importante cresteri si unde preturile au fost cele mai umflate.
In Timisoara, preturile au crescut cel mai putin in anii anteriori si piata a fost echilibrata”, a mentionat Crivii.
In opinia sa, doar programul “Prima Casa” ar putea opri scaderea preturilor , deoarece orice interventie a statului pe o piata influenteaza cererea si oferta, unii proprietari ridicand anul trecut preturile pentru a se apropia cat mai mult de limita garantiei de 60.000 de euro.
“E foarte greu insa sa fii eligibil pentru program si s-a vazut si din faptul ca doar jumatate din bugetul pentru 2009, de un miliard de euro, a fost alocat. Cu 16% din tranzactiile cu credite prin «Prima Casa», programul nu va influenta piata”, a aratat reprezentantul Darian.
In ceea ce priveste locuintele noi, Crivii apreciaza ca principala problema este valoarea terenurilor, preturile foarte mari pe acest segment fiind generate de pretul mare al terenurilor pe metru patrat.
“Cand o sa scada componenta speculativa a terenului se vor construi apartamente la preturi accesibile. Pretul pe metru patrat al locuintelor trebuie sa fie corelat cu salariul mediu. In Romania se construieste cu 400 de euro pe metru patrat, daca mai adaugi inca 400 de euro pe metru patrat pentru teren s-a terminat. Nu castiga cine construieste, nici cel care vinde materiale de constructii, ci doar cel cu terenul”, a adaugat Crivii.
Firma Darian din Cluj isi desfasoara activitatea prin intermediul a 20 de birouri, localizate in cele mai importante orase din tara, in care lucreaza circa 60 de experti evaluatori autorizati.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe