Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
8 Septembrie 2017

Prețurile apartamentelor în august 2017: creșteri versus scăderi

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 08 Septembrie 2017

Bucureștiul a consemnat cel mai mare avans al prețurilor luna trecută, sub impulsul unităților locative nou-construite.

Pe parcursul lui august, prețul mediu solicitat pe plan național pentru apartamentele disponibile spre vânzare (noi și vechi) a rămas constant, la nivelul de 1.141 de euro pe metru pătrat util atins la finele lunii iulie. Față de perioada similară a anului trecut, când un apartament costa, în medie, 1.028 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 11% mai mare. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, a treia lună de vară a adus atât creșteri, cât și scăderi de prețuri în marile orașe ale țării.

preturile apartamentelor in august 2017 cresteri versus scaderi

București:

Capitala se situează, de data aceasta, pe primul loc în clasamentul scumpirilor; aici, proprietarii și-au majorat pretențiile cu 2,8% față de luna iulie, de la 1.216 la 1.250 de euro pe metru pătrat util. Acest avans a propulsat Bucureștiul în rândul piețelor cu o marjă anuală de creștere a prețurilor de două cifre: mai exact, un apartament în cel mai mare oraș al țării costă acum cu 11,3% mai mult decât în urmă cu un an (când ajungea la 1.123 de euro pe metru pătrat util). Avansul consemnat luna trecută a fost susținut îndeosebi de unitățile locative din cadrul noilor ansambluri rezidențiale, care s-au apreciat cu 3,6%, de la 1.269 la 1.315 euro pe metru pătrat util; locuințele din blocurile vechi, pe de altă parte, au consemnat o creștere de 0,6%, de la 1.147 la 1.154 de euro pe metru pătrat util.

Brașov:

Orașul de la poalele Tâmpei este unul dintre cele două centre regionale analizate unde prețurile au scăzut în ultima lună: este vorba, per ansamblu, de un recul de 0,5%, de la 957 la 952 de euro pe metru pătrat util. Față de perioada similară a anului trecut, când o locuință costa, în medie, 912 euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 4,4% mai mare – acesta este cel mai mic avans anual consemnat în cele șase mari orașe analizate de Imobiliare.ro. Scăderea de preț din ultima lună a fost generată în mod exclusiv de segmentul apartamentelor noi, care s-au ieftinit cu 3,5%, de la 958 la 924 de euro pe metru pătrat util. Unitățile locative vechi au consemnat însă un avans de 0,8%, de la 958 la 966 de euro pe metru pătrat util.

Cluj-Napoca:

Capitala Transilvaniei se situează pe locul al doilea în clasamentul scumpirilor pe luna august, la mică distanță de București. Mai exact, vânzătorii clujeni și-au majorat pretențiile cu 2,7% luna trecută (de la 1.389 la 1.426 de euro pe metru pătrat util) și, respectiv, cu 16,5% în ultimul an (de la 1.224 de euro pe metru pătrat util în august 2016). Apartamentele vechi din oraș s-au apreciat în august cu 2,8% (de la 1.419 la 1.459 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 3,1% (de la 1.337 la 1.379 de euro pe metru pătrat util).

Constanța:

Pentru orașul de la malul mării, Indicele Imobiliare.ro relevă un avans lunar de 1,1% al prețurilor, de la 1.044 la 1.055 de euro pe metru pătrat util, alături de o creștere anuală de 10,6% (de la 954 de euro pe metru pătrat util). Apartamentele vechi s-au scumpit aici cu 1,1% (de la 1.043 la 1.054 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 1,3% (de la 1.045 la 1.059 de euro pe metru pătrat util).

Iași:

Capitala Moldovei este al doilea mare oraș al țării unde a fost consemnată o diminuare a pretențiilor vânzătorilor – aici, prețul mediu solicitat a scăzut cu 0,6% în ultima lună, de la 951 la 945 de euro pe metru pătrat util; față de perioada similară a anului trecut însă, când un apartament costa 879 de euro pe metru pătrat util, valoarea actuală este cu 7,5% mai mare. În august, scăderi de preț au avut loc atât pe segmentul apartamentelor vechi (-1,6%, de la 946 la 931 de euro pe metru pătrat util), cât și pe cel al locuințelor noi (-0,2%, de la 954 la 952 de euro pe metru pătrat util).

Timișoara:

În orașul de pe Bega, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat un avans de 1,8% în august (de la 1.114 la 1.134 de euro pe metru pătrat util) și, respectiv, o creștere de 11,9% în ultimele 12 luni (de la 1.013 euro pe metru pătrat util). Apartamentele vechi s-au apreciat luna trecută cu 1,7% (de la 1.113 la 1.132 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,1% (de la 1.119 la 1.143 de euro pe metru pătrat util).

Părerile cititorilor
1 părere
  • Felix

    Toată lumea vrea casa în capitala. Numai ca ap noi sunt accesibile tot mai la margine. Cele pe centru au alte preturi.

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
HARTĂ: Un nou val de scumpiri aduce mișcări surpriză pe piețele rezidențiale din marile orașe. Oradea a depășit Timișoara. În cât timp se vinde un apartament?

Tendința de creștere a prețurilor se menține constantă la începutul primăverii pe piața rezidențială din România.  “Piața rezidențială continuă să surprinde performând peste așteptări și în acest început de...

citește mai departe
Studiu Imobiliare.ro: Cei mai mulți cumpărători anticipează noi majorări ale prețurilor în 2024. Cât costă acum apartamentele în marile orașe?

Anul 2024 va fi marcat de noi majorări ale prețurilor solicitate pentru proprietățile rezidențiale scoase la vânzare în România, sunt de părere aproape jumătate dintre cumpărători, arată rezultatele unui...

citește mai departe
Topul celor mai scumpe orașe din țară pentru cumpărători. Pe ce loc cade Bucureștiul?

Cluj-Napoca este, în momentul de față, cel mai scump oraș din România pentru cumpărători. Prețurile cresc în ritm susținut pe plan local și se îndreaptă spre pragul de 2.600...

citește mai departe
Indicele Imobiliare.ro: Apartamentele din marile orașe continuă să se scumpească. Cel mai lent ritm de creștere, în București

Apartamentele scoase la vânzare în cele mai mari orașe din țară au continuat să se scumpească pe parcursul lunii august, arată datele centralizate și analizate de Imobiliare.ro. Indicele Imobiliare.ro...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor în august 2022. Dintre marile orașe, trei centre regionale au consemnat cele mai mari creșteri

În majoritatea centrelor regionale cu cea mai intensă activitate de tranzacționare, în primele opt luni ale acestui an pot fi observate evoluții pozitive față de anul 2021. După un...

citește mai departe