Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 feb. 2010

„Preturile apartamentelor scad vertiginos in 2010”

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

„Preturile, atat la apartamentele vechi cat si la cele noi vor scadea vertiginos anul acesta datorita efectului executarilor silite pe care le declanseaza deja bancile (…) Preturile isi vor reveni la normalul din 2004-2005, cand a inceput explozia in materie imobiliara” a declarat avocatul Gheorghe Piperea, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. 

Ce efecte va avea programul Prima Casa asupra pietei constructiilor, in noua sa forma?

Sunt inca sceptic in ceea ce priveste succesul acestui program.

Inca de anul trecut, am spus ca nu va avea mare succes datorita faptului ca implica prea multe proceduri birocratice cu acel fond de garantare.

Nu este vorba neaparat de plafonul de garantare. Acesta poate sa fie oricat.

Este vorba de procedurile birocratice de obtinere a acestei garantari.

Problema majora, din punct de vedere juridic, este ca o persoana incheie un antecontract in care are un termen de 30-60 de zile in care trebuie sa obtina aceasta finantare.

In acelasi termen trebuie sa obtina si garantarea pentru a obtine finantare. Daca nu reuseste acest lucru in 30-60 de zile, are toate sansele sa piarda si avansul.

De obicei, cand este vorba de bani cash, proprietarii ii pastreaza. Aceasta este marea problema.

Nu e una economica ci, mai degraba juridica.

Sunt voci care spun ca va continua cresterea preturilor atat pentru locuintele noi cat si pentru cele vechi.

Este o conceptie gresita. Luna februarie este luna in care au inceput in mod voluminos executarile silite de catre banci.

Facand comparatie intre un apartament de 3 camere pe Calea Victoriei, care se vinde cu 38.000 euro, si un apartament in zona inceputului autostrazii A2 care se vinde cu 120.000 euro, ma intreb care va fi acel naiv sa dea peste 100.000 de euro pe apartamentul de pe A2.

Preturile, atat la apartamentele vechi cat si la cele noi vor scadea vertiginos anul acesta datorita efectului executarilor silite pe care le declanseaza deja bancile.

Se va adanci blocajul din piata imobiliara din 2010?

Dimpotriva, in februarie-martie 2010 se va debloca piata imobiliara.

Bancile vor incepe sa execute silit masiv apartamente, imobile.  Incepand din luna martie se va debloca aceasta piata si, din punctul meu de vedere, acesta este inceputul sfarsitului crizei, in Romania.

Cum sunt preturile la imobiliare, in momentul de fata? Economia nu merge foarte bine, somajul creste, bancile nu dau credite.

Preturile la imobile sunt complet aberante.

Sunt proprietari care cer preturi, ca in 2007. Prefera sa creada ca pretul acesta se poate obtine peste 2-3 ani, timp in care trebuie sa plateasca dobanzi usturatoare la banci, dar nu lasa la pret.

E adevarat ca exista o problema in ceea ce priveste dezvoltatorii imobiliari sau cei care detin mai multe apartamente, in acelasi timp.

Sunt dezvoltatori care au prevandut, prin antecontracte, in 2007-2008, apartamente cu sume exorbitante si, daca ar vinde aceste apartamente la pretul actual al pietei, s-ar putea sa aiba probleme juridice cu cei din 2007 care au dat 200.000 euro pe apartamentul din Pallady.

Acum acel apartament valoreaza doar 100.000.

Cel care a cumparat in urma cu doi ani ar putea cere sa i se modifice contractul si sa i se dea o anumita suma de bani inapoi sau conditii la fel de facile precum cele ale actualului cumparator.

In rest, simplii particulari sunt intr-o postura de naivitate incredibila.

E adevarat ca cei din ansamblurile rezidentiale nu pot da acest gen de scaderi la preturi, dar  vor fi fortati de spectrul executarii silite din partea bancilor si chiar de spectrul falimentelor.

Ce vor face dezvoltatorii care au in stoc locuinte din 2007-2009 care nu au fost cumparate?

Nu au decat doua solutii. In primul rand, sa reduca drastic pretul, lucru pe care trebuie sa-l accepte si bancile finantatoare.

E adevarat ca bancile finantatoare au niste evaluari din 2007, la care si-au facut niste ipoteci si, evident ca o schimbare de pret duce la consecinte nefavorabile in chestiunea provizioanelor dar alternativa este falimentul.

Daca se ajunge la faliment, atat banca cat si acel dezvoltator pierd.

Banca piede pentru ca, desi are o garantie de 100%, in realitate acea garantie nu mai valoreaza ca in 2007. Acum valoreaza probabil 30-40%, bani pe care ii va recupera in 2-3 ani, restul fiind o pierdere.

Ce ar trebui facut pentru ca piata imobiliara sa fie suficient de transparenta?

In primul rand, ar trebui ca ofertele de executare silita de la banci sa fie transparentizate.

La ora actuala este o adevarata alchimie sa vezi aceste executari.

In al doilea rand ar trebui sa se puna la punct acel indice imobiliar care sa transforme piata imobiliara intr-o piata asemanatoare cu cea de energie si atunci s-ar putea sti exact ca pretul zonei la Izvor, spre exemplu, este in limita.

In piata imobiliara romaneasca cererea si oferta nu se intalnesc ca intr-o piata matura. Peste cati ani vom putea vorbi de un echilibru intre cerere si oferta?

Cred ca anul acesta se va ajunge la acest echilibru pentru ca preturile isi vor reveni la normalul din 2004-2005, cand a inceput explozia in materie imobiliara.

Acela este punctul de echilibru si cred ca, pana la sfarsitul lui 2010, vom ajunge acolo.

Interviu de Oana Dumitroiu

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe