Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
1 sept. 2009

Preturile imobiliarelor isi vor continua scaderea ?

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Preturile locuintelor din Romania, exprimate in lei, s-au redus cu 10-40% in primul semestru, fata de sfarsitul anului trecut, pe segmentul vechi scaderea fiind in medie de 23%, iar pe cel nou de 17%, potrivit estimarilor companiei de evaluare Darian Rom-Suisse.

Reducerea costurilor de constructie si cu forta de munca a permis dezvoltatorilor sa incerce o adaptare a ofertei la segmentul majoritar de piata a cumparatorilor. Scaderile preturilor in termeni reali (valoare in lei) la proprietati rezidentiale in primul semestru al anului s-au situat in intervalul 10-40%, in functie de locatie, finisaje etc. Astfel, la nivelul oraselor importante din tara, preturile apartamentelor vechi au coborat in medie cu 23%, iar ale celor noi cu 17%”, se arata intr-un studiu al companiei, preluat de Mediafax.

Autorii studiului au remarcat ca in aproape toate orasele apartamentele vechi au scazut mai mult decat cele noi, o exceptie fiind Baia Mare, unde situatia este inversata. Apartamentele noi au inregistrat o scadere a preturilor 35%, fata de doar 25% in cazul celor vechi.

In Bucuresti, situatia este asemanatoare cu cea din provincie, preturile apartamentelor scazand cu 33% pe segmentul vechi si cu 25% pe cel nou, fata de valorile inregistrate in semestrul anterior, respectiv finalul anului 2008.

 

–––––––

CONSTANTIN RUDNITCHI iti recomanda 3idei.ro

–––––––

„Romania ramane totusi un stat cu statistici paradoxale. Desi peste 80% dintre romani detin proprietati imobiliare, cererea pentru locuinte se mentine la valori crescute. Explicatii se pot gasi in migratia accelerata dinspre rural inspre urban – cei care detin deja o proprietate la tara se muta la oras, unde locuintele sunt mai scumpe-, in factorul cultural specific al nevoii de a fi proprietarul spatiului in care locuiesti, in slaba educatie a populatiei in domeniul investitiilor imobiliare„, se mentioneaza in studiu.

In ceea ce priveste perioada urmatoare, reprezentantii Darian nu vad sustenabila mentinerea perioadei de usor echilibru al preturilor prin adoptarea programelor anti-criza de catre Guvern.

Programul Prima Casa a provocat deja o polarizare a preturilor din zona 50.000-70.000 de euro inspre valoarea maxima garantata de stat de 60.000 de euro. Proprietati scoase la vanzare cu preturi de 54-58.000 de euro au inregistrat o ajustare rapida in sus odata cu anuntarea demararii acestui program, in timp ce efectul invers, de scadere a preturilor pana in aceasta zona se inregistreaza preponderent la dezvoltatorii presati din punct de vedere financiar”, se mai arata in studiu. 

Valorile proprietatilor vor urma trendul economic general, iar contractia tot mai evidenta a economiei poate fi de natura sa impulsioneze in continuare scaderea preturilor la imobiliare.

Si pe piata terenurilor, in 2009, preturile „s-au topit vazand cu ochii”, multi bani ai investitorilor ramanand „ingropati” in terenuri de investitii, mai sustin reprezentantii Darian.

Astfel, valoarea medie a scaderilor in provincie a fost pentru primele sase luni de 26%, cu maxime de 40% inregistrate la Iasi.


Vezi curs valutar BNR la zi pentru euro, dolar si alte valute


Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe