Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
12 August 2009

Prima Casă – interviu cu beneficiarul

scris de Claudia Ciuta in categoria Prima Casă
Ultima actualizare: 12 August 2009

Lavinia Rafai este unul dintre primii beneficiari timişoreni ai programului Prima Casă. Am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări pentru a înţelege mai uşor experienţele celor care vor să îşi achiziţioneze o locuinţă prin acest program guvernamental.

imobiliare.ro: Care sunt etapele pe care tu şi soţul tău le-aţi parcurs pentru a beneficia de programul Prima Casă?
Lavinia Rafai: Pentru a ne putea achiziţiona locuinţa mult visată, ne-am gândit la programul Prima Casă cel mult mediatizat. Ne-am interesat la bancă, iar ca prim pas a trebuit să străbatem în lung şi-n lat plaja de oferte a agenţiilor imobiliare. Ne-am hotărât ce apartament dorim, am luat legatura cu firma de imobiliare şi am început să strângem din acte, nu înainte de a avea aprobarea evaluatorului, care este foarte importantă deoarece banca nu acordă banii decat conform dosarului de evaluare.
Una din principalele condiţii impuse de acest program este sa nu existe o proprietate pe numele titularului de credit (celălat membru a familie poate sa deţine o proprietate ). Am dat declaraţia la notar.

imobiliare.ro: Cât de dificil a fost să strângi toată documentaţia necerasară pentru Prima Casă?
Lavinia Rafai: Ca şi necesar de acte nu pot spune ca a fost uşor: adeverinţe de venit, copii dupa cartea de muncă, după contractul de muncă, acte doveditoare că s-au mărit salariile, că s-a schimbat denumirea firmei, etc…

imobiliare.ro: De ce Prima Casă şi nu un alt credit ipotecar?
Lavinia Rafai: Cred că acest program chiar este în beneficiul tinerilor căsătoriţi deoarece marea diferenţă între un credit ipotecar normal şi programul Prima Casa este dobânda şi ca atare suma de plată aferentă fiecarei luni, un exemplu: dobânda normală e de 10-11 %, iar pentru Prima Casă e de 4-5%.

imobiliare.ro: Cât sunt de pregătite băncile să furnizeze informaţii şi consutanţă?
Lavinia Rafai: În momentul de faţă băncile sunt deja pregătite să dea informaţiile necesare pentru acest tip de credit, deoarece chiar au fost luate cu asalt în fiecare zi de “clienţi”.

Părerile cititorilor
  • george

    eu cred ca ,,prima casa,, este cea mai mare inselatorie care a putut sa o faca guvernul ca sa mai obtine fonduri pentru campaniiile electorale..Doamne chiar nimeni nu vede chestia asta in tara asta???

  • alina szabo

    ma intreb oare daca se modifica gurvenul nostru “scump” , nu se va trezi cineva sa modifice dobanda la credit ipotecar?….in Romania se poarta asa ceva…..eu chiar am reusit achizitionarea unui apart exact in momentul cand se pregateau de lansarea programului prima casa….mi se pare o porcarie de program…..

  • Aure

    Felicitari pentru reusita acestei perechi din Timisoara! Si eu am depus dosarul de mai bine de o luna si inca astept. Sper sa traiesc sa ma vad mutata. Atata tensiune si stress ma omoara cu zile. Nimeni nu se gandeste la noi cei care asteptam cu sufletul la gura decizia bancii si a Fondului de garantare. Poate ne spun si la ce banca au depus dosarul. Care banca a fost atat de rapida? BRD? Hahaha!!! Eu inca astept!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe