Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
27 apr. 2010

Prima Casa a dezmortit creditarea

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Valoarea imprumuturilor acordate de banci a revenit pe crestere in martie, dupa patru luni de declin, in conditiile in care programul guvernamental Prima Casa, destinat sa dezmorteasca creditarea, s-a reluat intr-o noua forma din februarie, dupa modificari ce au blocat o perioada derularea sa, informeaza NewsIn.

Astfel, datele publicate marti de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o crestere a creditului neguvernamental cu 0,1% fata de februarie, pana la 199,404 miliarde lei (48,7 miliarde euro).

Fata de martie 2009, creditarea a scazut cu 1,6%, dupa un declin de 3,7% in perioada februarie 2009-februarie 2010.

In ianuarie, rata anuala a trecut pentru prima data in teritoriu negativ, ajungand la -3,5%, de la +0,9% in decembrie.

Creditarea a fost afectata in februarie de intreruperea temporara a programului Prima Casa, principalul stimulent pentru creditare din ultimele luni, in conditiile in care guvernul i-a adus unele modificari, in tentativa de a sustine constructia de locuinte noi.

Pana in 15 februarie, programul a continuat in varianta initiala, in timp ce demararea fazei a doua, cu un plafon de garantii de 700 milioane euro, a fost intarziata o perioada de unele formalitati birocratice, intre care si semnarea documentelor necesare intre bancile participante si Fondul de Garantare, prin care guvernul deruleaza programul.

Pe segmente, creditarea in lei a evoluat cel mai slab si in martie, scazand cu 0,7%, pana la 78,94 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta au crescut cu 0,7%, la echivalentul a 120,47 miliarde lei.

Evolutia a fost influentata, insa, de aprecierea leului, care a castigat in martie 0,7% fata de euro, la cursul mediu lunar publicat de BNR.

In aceste conditii, imprumuturile in valuta au ajuns sa reprezinte 60,4% din creditul total.

Ponderea ridicata a creditului in valuta reprezinta una din principalele vulnerabilitati ale sistemului bancar romanesc, au avertizat analistii agentiei de rating Moody’s, intr-un raport publicat luni.

In ceea ce priveste creditarea populatiei, valoarea imprumuturilor in lei a urcat cu 0,1% fata de februarie, in timp ce creditele in valuta au urcat cu 0,8%, la valoarea echivalata in lei.

Creditarea companiilor a evoluat mai slab, cu o scadere de 1,4% pe componenta in lei si un avans de 0,6% la imprumuturile in valuta.

Analizand evolutia din ultimele 12 luni, creditele in lei acordate populatiei s-au redus cel mai mult pana in martie, cu 5,5%.

Singura componenta pe crestere este cea a creditelor in valuta acordate companiilor, cu un avans de 2,6% fata de martie 2009.

Creditarea statului a scazut in martie pentru prima data in ultimele luni.

Astfel, creditul guvernamental – care include finantarile acordate administratiei centrale si locale si sistemelor de asigurari sociale – a scazut cu 0,4%, pana la 50,7 miliarde lei (12,4 miliarde euro), nivel mai mare cu 73% fata de cel din urma cu un an. 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe