Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
16 August 2009

“Prima Casa” este un esec ?

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 16 August 2009

Deputatul PNL Bogdan Olteanu a declarat, duminica, intr-o conferinta de presa, ca programul “Prima Casa” a fost conceput gresit si va fi un esec, mentionand ca dupa doua luni de la lansarea acestuia nu au fost acordate decat 131 de credite.

“S-au anuntat 16.000 de credite garantate ce vor fi puse la dispozitia romanilor in acest an. Dupa doua luni din sapte ale acestui program, s-au acordat 131 de credite.

131 de credite inseamna mai putin de 1% din ceea ce ar urma teoretic sa se acorde in urmatoarele cinci luni. Este evident, in aceste conditii, ca mai putin de 10% din programul «Prima Casa» va fi pus in aplicare si ca programul va fi un esec, asa cum am anuntat.

Programul a fost conceput gresit”, a spus vicepresedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu. El a reafirmat ca PNL a pus la dispozitia Guvernului date din care rezulta ca 1,7% din persoanele pana in 35 de ani si 1% dintre cele intre 35 si 40 de ani sunt eligibile, conform conditiilor stabilite de Guvern si ca, in aceste conditii, evident, nu vor putea sa vina sa ceara credite.

“In mod superficial, fara studii de impact si o analiza serioasa, Guvernul a trecut la punerea in aplicare a programului «Prima Casa» , a blocat un miliard de euro din buget, pe care il va gasi neatins in buget, pentru ca acest program nu va reusi sa fie pus in aplicare”, a conchis deputatul PNL.

Persoanele care vor sa ia credite prin programul “Prima Casa” vor plati un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie, iar rata dobanzii va fi EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Părerile cititorilor
  • daniela

    Am incercat si eu sa aplic la programul “Prima Casa” insa la 60.000 de euro mi se cerea un venit net de 47 de milioane de lei.Nu stiu cati in Romania care nu au casa, au un asemenea salar pe cartea de munca.
    Desi aveam bani sa platesc rata la salarul meu de 26 mil , nu imi acorda decat 26.000 de euro…cu, care nu pot sa iau decat o garsoniera amarita.
    M-au dezamagit……pentru ca se spunea ca acest program ajuta oamenii de rand care nu au avut locuinta niciodata……

  • cosdor

    Acest program nu a facut decat sa scumpeasca apartamentele care pina acum erau in scadere. Intr-un an sau doi preturile acestora ar fi scazut foarte mult si in felul acesta aria celor care isi puteau permite sa cumpere era mult mai mare. Si atunci intreb si eu – pe cine ati ajutat domnilor guvernanti?

  • Cotoara Sebastian

    Buan ziua,
    Precum scriam si pe un alt forum cunoscut, acest program nu este corelat cu situatia in care se afla tinerii potenti financiar la nivel mediu. Plecand de la faptul ca romanul de varsta medie nu mai vrea si nu mai vrea la bloc acesta si-a cumparat o bucata de teren pe care sa-si construiasca ulterior ceva decent. Datorita reglementarilor dezastruoase de urbanizm bazate pe diferitele interese, acesti tineri se gasesc in imposibilitatea de a construi pe acele terenuri. In aceasta situatie sunt convins ca se afla foarte multi tineri pana in 35 ani si nu numai.
    Programul nu are succes pentru ca intreg sistemul este putred si necorelat. Lantul slabiciunilor legislative ne va macina multe decenii de aici in colo.
    Multumesc

  • FLORAUR

    Sunt foarte multe probleme la acest program, cea mai importanta este subdimensionarea personalului FRG. Nu ai cum sa reusesti o fluenta de lucru, cu aceeasi oameni pe care ii foloseai pentru cateva sute de credite garantate din mediul privat. TOTUSI, cei care spun sus si tare ca este un esec ii rog sa ma aline si pe mine, deoarece eu platesc o dobanda de 10.5%. Asta inseamna ca in loc de 549e (rata mea la 60.000e) as fi putut sa am 315e. Asta inseamna, dupa mintea mea ca se merita orice rahat mi se varsa in cap din partea statului. Ma lasati cu d-l B. Olteanu, marea speranta a tineretului liberal, esuata lamentabil?! De ce nu exista un alt program pus la punct de ei, sau de ce nu vin acesti domni cu propuneri de remediere a scurtcircuitelor din program?! Prima Casa vine in ajutorul tinerilor din aceasta tara si nu impotriva lor, nu inteleg de ce trebuie sa dai cu pietre si sa strici, in loc sa construiesti!

  • constantin

    Este inadmisibil ca dupa ce banca iti face o simulare a conditilor de imprumut, platesti din surse propri evaluarea imobilului ce urmeaza sa-l cumperi,platesti vanzatorului prin act notarial avansul de 5% din valoarea imobilului tot la sugestia banci si conform conditilor de creditare impuse de lege, sa treaca o perioada de 45 de zile si sa nu ai niciun raspuns. De cate ori iau legatura cu ofiterul de credite la a carui sugestie am facut toate aceste demersuri primesc raspunsunsuri evazive si nimeni nu stie in ce faza se afla dosarul meu.Mai am 10 zile si expira precontractul. Cine raspunde daca eu pierd acesti bani…? Parerea mea este ca bancile au constatat ca acest tip de credite este neperformant din punctul lor de vedere si nu au curajul sa o spuna si din aceasta cauza se intampla toate acestea.

  • Matei

    AVETI GRIJA PE CE PERIOADA SEMNATI CONTRACTUL DE AVANS PENTRU CA O SA VA TREZITI DUPA DOUA LUNI CA A EXPIRAT SI PIERDETI AVANSUL, CAM ATAT DUREAZA TOATA BIROCRATIA LA ACEST PROGRAM !

  • Aure

    Dupa ce am platit avansul si alte taxe ar fi culmea sa nu se finalizeze dosarul. Nu mai vorbiti de esec! La fiecare stire din asta mor cate un pic. Cine ne poate spune ce se intampla la oficiile juridice din banci de se misca asa de greu. Parca as fi cerut miliarde de euro nu cateva zeci de mii. Nu mai termina de analizat odata! Cand va fi gata raspunsul s-ar putea sa nu mai aiba cumparator. Astia ne omoara!

  • Aurel

    Majoritatea acestor “idioti” sunt implicati in proiecte imobiliare sau au prieteni implicati.
    Nu le pasa de cumparatori. Interesul e sa isi vanda “peretii” si plus de asta cat mai scump. NENOROCITII, merita impuscati.

  • nina

    La inceput era mare zarva cu imprumutul prima casa acum gata. Ce va mai veni oare dupa alegeri?

  • Alin

    Era de asteptat ca si acest proiect sa fie un esec, la fel ca tot ceea ce a facut actuala guvernare pina acum. Din pacate nu ei vor avea de suferit, ci noi restul care platim taxe si impozite. Altceva nu stiu decat sa se imprumute si sa-si umple buzunarele proprii, ca de: DRACU O SA-I MAI VOTEZE !!!!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe