Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
10 Iulie 2009

“Prima Casa” umfla preturile imobiliare?

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 10 Iulie 2009

” Efectele programului “Prima Casa” nu vor fi rapide pentru ca primele sume se vor consuma pentru a debloca tranzactiile de pe imobiliare si ele se vor referi cu predilectie la proiecte incepute, finalizate”, a declarat Laurentiu Plosceanu, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii(ARACO). In opinia acestuia, impactul real in economie se va simti incepand cu 2010, ” daca iarna viitoare se va putea lucra in conditii normale”.

Ce parere aveti despre programul “Prima Casa”?

Marele castig al promovarii acestui proiect, de catre guvernul aflat acum in exercitiu, este faptul ca a generat implicarea sistemului bancar si l-a scos din acea prudenta excesiva care bloca orice creditare in economia reala.

Aceasta conditie este una necesara, insa nu avem garantia ca, din moment ce au intrat in joc pe niste limite convenite, vor si asigura finantarile pe care clientii le vor solicita.

Mai mult decat atat, cele trei variante definite prin actul guvernamental creeaza premisa ca programul “Prima Casa” se adreseaza, cu predilectie, dezghetarii tranzactiilor de pe piata imobiliara si credem ca marea pondere a creditarilor se vor duce in aceasta directie.

Exista si o pondere mai redusa, in acest moment, datorita neincrederii care exista intre parteneri, pe proiectele noi.

Vom solicita o extindere a proiectului “Prima Casa” la a doua casa, in sensul ca vor exista multi solicitanti care vor incerca sa vanda casa pe care o au, sa aduca un credit suplimentar si apoi sa se mute intr-o casa mai buna.

Poate ca este o idee pentru anul viitor, tot in conditii de criza pentru ca, iata, incercam sa aducem sistemul bancar in economia reala.

Firmele de constructii pot lucra si, astfel, mentin locurile de munca, mentin bugetul cu taxe fie de la firme, fie de la salariati si, evident, cei care au nevoie de locuinte, fie prima casa, fie a doua, pot beneficia de un sprijin financiar pentru a-si realiza aceste proiecte.

Constructorii spun ca Prima Casa va avea efecte pe piata constructiilor abia din 2010.

Nu cred ca efectele vor fi mai rapide pentru ca primele sume se vor consuma pentru a debloca tranzactiile de pe imobiliare si ele se vor referi cu predilectie la proiecte incepute, finalizate, iar pentru proiectele noi, trimestrul 3, trimestrul 4 vor fi primele credite acceptate pana cand se vor semna precontractele si apoi contractele de executie.

Impactul real in economie se va simti incepand cu 2010, daca iarna viitoare se va putea lucra in conditii normale.

Vom asista la o umflare artificiala a preturilor pentru apartamentele vechi?

Pe termen scurt da, dar cred ca ulterior jocul cerere-oferta va regla pretul.

Au existat voci care au declarat ca programul Prima Casa este o pierdere planificata a banilor publici si ca satisface o clientela imobiliar-politica.

Stiu aceste voci care spun ca deblocarea din imobiliar se face cu garantii de la stat. Tocmai de aceea, ceea ce cerem noi este o extindere a programului cu accent pe constructiile cele noi si nu pe cele care au ramas blocate in programul de tranzactionare.

Rata unui credit de 50.000 euro la un apartament este de 300 euro, pe luna, pe langa avans si alte comisioane.

300 de euro, in conditiile in care acesti bani, cu putin deasupra salariului mediu, reprezinta pentru achizitorul cu un salariu mediu o suma care e greu sa fie asumata, printr-un astfel de proiect.

Cum vi se pare mecanismul: se acorda clientului o promisiune de garantie cu care acesta se duce la banca, care la randul ei acorda o promisiune de credit. Mai apoi clientul se duce la firma de constructii care trebuie sa finalizeze lucrarea in 18 luni, urmand sa-si ia banii dupa finalizarea proiectului?

Clientul nu poate executa lucrarea fara o finantare iar ea trebuie sa vina din zona bancara, cu garantia de stat aferenta si pe baza unui avans.

Nu cred ca firmele de constructii au atata capital disponibil incat sa-si permita sa finanteze executia lucrarii si sa incaseze lucrarea executata dupa un an si jumatate. Exclud varianta aceasta.

Trebuie sa lucram pe un contract care prevede un avans de minimum 20-25% si mai apoi plati succesive o data cu executia stadiilor partiale.

Interviu de Oana Dumitroiu

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe