Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
4 oct. 2013

Proiecte de mii de locuințe reapar la orizont. Semn că piața își revine?

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Subiectul lunii

Investitorii sunt încă precauți, dar își păstrează încrederea în piața autohtonă.

În frenezia perioadei de boom, ansambluri de mii de locuințe erau anunțate de la o lună la alta. Recesiunea a adus însă o temperare evidentă a entuziasmului din piața rezidențială. Multe dintre proiectele anunțate au fost amânate pe termen nedefinit, cele deja începute au fost limitate la fazele incipiente de construcție, iar lansarea unora noi a devenit o raritate, cel puțin în primii ani de criză.

De la mici proiecte, la dezvoltări de mari dimensiuni
Dacă anii 2011 și 2012 au fost caracterizați de o activitate tot mai febrilă a micilor dezvoltatori (de regulă autohtoni), în 2013 apar în „peisaj” tot mai multe ansambluri rezidențiale de amploare. Un exemplu este dat de zona de sud a Bucureștiului (cartierul Berceni, în apropiere de centrul comercial Sun Plaza), unde oamenii de afaceri Florea Diaconu şi Alessio Karkhi plănuiesc să investească 40 de milioane de euro într-un complex de 1.000 de apartamente (24 de blocuri), ce se va numi Vista Rezidențial Concept (foto jos).

Vista Rezidential Concept

Entuziasmul renăscut în materie de dezvoltări rezidențiale nu se vede doar în Capitală. Compania de origine israeliană Tagor, în colaborare cu fondul britanic de investiții Patrol Capital, a finalizat recent fundația primului bloc dintr-un nou ansamblu rezidențial în vestul țării, Adora Urban Village Arad (foto jos). Complexul va cuprinde în total 1.232 de apartamente și va presupune o investiție de circa 108 milioane de euro. Primul bloc, ce va fi livrat până la sfârșitul verii viitoare, va cuprinde 107 de unități locative și va atrage fonduri de 7,3 milioane de euro. Planurile companiei nu se opresc aici. Potrivit lui Ofer Lieberson, proprietarul Tagor, până la sfârșitul acestui an compania va începe construcția altor două proiecte rezidențiale: unul în Timișoara, de circa 1.200 de locuințe, și altul în Pipera, de circa 600 de unități locative.

Adora Urban Village Arad

După ce a finalizat cele două blocuri începute anul trecut (un total de 210 locuințe, în Evocasa Optima – foto jos – și Edenia Titan), Adama, unul dintre marii dezvoltatori activi în perioada de boom a pieței imobiliare, se pregătește de demararea unor noi proiecte. „Suntem într-o fază preliminară privind aprobarea unor viitoare proiecte rezidențiale: în Bucuresti, pe platforma Ventilatorul (Răzoare), dar și în zona Berceni. Este însă o planificare pe termen mediu și lung, acestea aflându-se în analiză. Cel mai apropiat obiectiv de construcție pentru Adama este în Iași, unde intenționăm să începem construcția la ultima fază de dezvoltare a proiectului Copou Bellevue”, spune Alina Necula, director de marketing și vânzări în cadrul Adama.

Evocasa Optima 1

Militari Residence (foto jos) se numără printre puținele ansambluri de amploare începute chiar în perioada de criză. Acesta a ajuns la un total de 42 de blocuri cu 4.000 de apartamente (dintre care 500 sunt în proces de dezvoltare), după investiții de peste 70 de milioane de euro. Dezvoltatorii nu intenționează să se oprească aici. „Avem suficient teren pentru a continua dezvoltarea Militari Residence. Momentan finalizăm cele 500 de apartamente pe care le demarasem deja, din care aproximativ 250 sunt în stadiul de finisare interioară personalizată, deoarece sunt deja contractate. Numai după ce se vor vinde și restul de 250 vom demara investiții în blocuri noi”, subliniază Radu Teleman, director de marketing în cadrul Militari Residence.

militariresidence

Cerere de locuințe există, iar costurile de construcție sunt la un minimum
Cum se explică entuziasmul acestor investitori, în condițiile în care realitatea recesiunii mai dăinuie? “Cererea a reapărut în piață – nu la același nivel ca în anii pre-criză, dar această ieșire a clienților în piață și decizia lor de a nu mai aștepta înseamnă că prețurile au ajuns la un nivel corect. Nivelul interacțiunilor cu clienții ne face să credem că piața se înscrie treptat pe o pantă ascendentă din punctul de vedere al cererii”, spune Alina Necula. „Există o nevoie semnificativă de apartamente noi în piață, însă proiectele trebuie adaptate la puterea de cumpărare. Aceasta înseamnă să vinzi cu marje de profit similare cu cele practicate în țările vestice, adică sustenabil, cu etică de business și bun-simț. A trecut vremea investițiilor imobiliare în care profitul era de peste 100%”, subliniază și reprezentantul Militari Residence. Acesta consideră că este un moment propice pentru demararea unor noi ansambluri rezidențiale, dar pentru acei antreprenori experimentați, care sunt dispuși să investească. „Prețul materialelor de construcții a scăzut, mâna de lucru este rezonabilă, considerăm că România este una dintre țările europene în care se poate construi la cele mai bune prețuri”, completează Teleman.

De aceeași părere este și Ofer Lieberson. Dând exemplul Adora Urban Village (primul ansamblu început de companie în țara noastră, în localitatea Bragadiru, de lângă București), reprezentantul Tagor spune că, în momentul de față, costul de construcţie se ridică la circa 400 de euro pe metru pătrat – față de 800 de euro pe metru pătrat, pentru aceeaşi calitate, în perioada de boom. Reprezentantul Tagor recunoaște că sunt mulţi doritori de apartamente, însă o mare parte dintre ei nu dispun de resursele financiare necesare; chiar şi atunci când au un avans substanţial, se întâmplă să nu primească aprobarea pentru un credit, din diferite motive.

Părerile cititorilor
3 păreri
 • Similea

  Se construieste pentru ca în Romania preturile sunt mari in comparatie cu tarile vecine (in Ungaria sunt la jumatate si salariile aproape duble). Profitul este de circa 80% La 500 euro investiti („costul de construcţie se ridică la circa 400 de euro pe metru pătrat”-vezi mai sus,se adauga maxim 100 euro terenul) adauga 400 euro profit/mpc si obtinem pretul cu care vand Tagor si altii, de 900 euro mp construit. In vest profitul e de circa 10%, dar romanii sunt „fuduli” sau prosti de platesc cu rate pe 30 ani sume cel putin dublate de dobanzile bancilor.
  E minunat ca suntem romani verzi! (sic)

 • DORU

  ma bucura acest anunt.. mai ales ca in rom se vand ap foarte scumpe si nu fac doi bani .in spania se vand de ex ap cu 3 -4 cam cu aprox 35.000.50.000euro la mare ,in rezidente de lux pe cand in romania se vand ap cu 2 camere din anii 1977.1990 cu acelasi pret.E o rusine mai ales ca nivelul de trai si salariile sant foarte mici in comparativ cu tarile dun uniune cum isi pot permite sa-si cumpere un ap cu un salariu de 200euro pe luna ?si cine are acest salariu treb sa lucreze inr-o companie destul de buna .Asa ca mai taiati din preturile alea exorbitante si reveniti cu picioarele pe pamant’incercati sa nu va mai imbogatiti .Un ap cu 3 cam de ex nu se poate vinde cu 20.000-25.000 euro’? .eu cred ca e o suma rez la salariile noastre.ce spuneti domnilor ?

 • Eugen

  Putini au incredere in onestitatea lor , daca le scade profitul , atuni ei in schimb pun materiale de prosta calitate , sau insuficient material . Nu mai avem incredere in a cumpara o lucuinta , fara sa consultam documentele din cartea constructiei ….

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

S-ar putea să te mai intereseze și
Se menține încrederea în potențialul pieței rezidențiale. Ce factori mai pun presiune, de jos în sus, pe prețurile locuințelor – dincolo de costurile de construcție. Soluții există!

Deși dezvoltatorii activi pe piața bucureșteană intenționează, per ansamblu, să-și continue investițiile, aceștia se lovesc de anumite măsuri (sau de lipsa unora) din partea autorităților. Potrivit jucătorilor de profil,...

citește mai departe
Reconversie în ansamblu rezidențial: o clădire de patrimoniu de pe Calea Victoriei a fost consolidată și reabilitată, iar elementele Art Deco au fost păstrate

Potrivit companiei dezvoltatoare, acesta este, în prezent, singurul proiect rezidențial premium de tip boutique localizat pe Calea Victoriei – arteră considerată un veritabil simbol al orașului. Dezvoltatorul imobiliar Hagag...

citește mai departe
AXXIS NOVA Resort & SPA: Se lansează primul concept imobiliar integrat din Mamaia Nord (P)

Luna septembrie marchează lansarea primului concept imobiliar integrat din Mamaia Nord, AXXIS Nova Resort & SPA, un proiect unic care va cuprinde un hotel de cinci stele și șase...

citește mai departe
Trei antreprenori români visează ca litoralul autohton să devină atractiv pe tot parcursul anului, cum este și Coasta de Azur. Au în plan mai multe proiecte imobiliare în Neptun-Olimp

Marea, liniștea, climatul plăcut, susținute de facilitățile și serviciile de calitate, toate acestea sunt ingredientele unei „rețete” ce și-a dovedit deja viabilitatea în alte țări. Cătălin Scripcaru, Bogdan Căruntu...

citește mai departe
Au început vânzările pentru faza a doua a ansamblului rezidențial Aviației Tower

Cea dintâi etapă de construcție a ajuns la un grad de ocupare de 85%, iar dezvoltatorul vizează vânzarea sa integrală până la finele anului. Rădăcini Estate, divizia imobiliară a...

citește mai departe