Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
17 Noiembrie 2009

Proprietarii de birouri amenajeaza pe banii lor spatiile pentru a atrage noi chiriasi

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare
Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2009

Proprietarii de cladiri de birouri ofera o serie de facilitati, precum amenajarea gratuita a spatiilor, si termene de inchiriere mai scurte, pentru a impulsiona cererea, a carei reducere a dus in prima jumatate a anului la scaderea chiriilor cu 15-20%, potrivit Colliers.

“Primele luni de toamna au adus un interes sporit pentru relocari. Exista cateva motive principale care au impulsionat deciziile companiilor. Scaderea chiriilor este principalul factor. Nivelul scazut al cererii, impreuna cu suprafetele mari oferite spre inchiriere de catre proprietari, dar si de companii care doresc sa subinchirieze o parte din spatiile pe care le au deja, au determinat scaderea chiriilor cu 15-20% inca din prima jumatate a lui 2009″, se arata intr-un comunicat al companiei de servicii imobiliare, potrivit Mediafax.

Avantajul pe care o companie il poate obtine prin scaderea chiriilor poate fi insa contrabalansat de celelalte costuri implicate de mutare.

“Proprietarii au devenit mai generosi in a-i motiva pe chiriasi sa se mute. Sunt dispusi acum sa ofere stimulente importante, precum amenajarea gratuita a spatiului. De asemenea, termenele de inchiriere mai scurte, chirii reduse pentru primii ani sau luni cu chirie gratuita sunt alte modalitati de a impulsiona relocarea”, a declarat, in comunicat, Maria Florea, senior broker in cadrul diviziei de birouri Colliers International.

Datele Colliers arata ca intr-un imobil de clasa A din centrul Capitalei chiria s-a redus de la o medie de 22-25 euro/mp/luna la 20 de euro/mp/luna, astfel ca o companie care ar inchiria in prezent spatii de birouri ar face economii anuale de pana la 60.000 euro din bugetul de cheltuieli operationale.

In zonele semi-centrale, chiria este acum de 16-18 euro/mp/luna, fata de 18-20 euro/mp/luna anul trecut, ceea ce reprezinta economii de circa 24.000 de euro pe an.

Alegerea unui spatiu de birouri intr-o zona periferica implica in prezent un cost de 12-14 euro/mp/luna comparativ cu 14-16 euro/mp/luna in 2008, ceea ce duce la o economie de 24.000 de euro anual.

La chirii se adauga costul serviciilor – parcare, paza, curatenie – care s-au mentinut in medie la 2,5-5 euro/mp/luna, in functie de locatie si de calitatea cladirii.

Preturile medii prezentate sunt cele cerute de dezvoltatori, in urma negocierilor scaderea reala fiind chiar mai mare, se precizeaza in comunicat.

Gradul de neocupare al spatiilor de birouri a crescut in acest an pana la 14%, ca urmare a scaderii cererii, potrivit datelor raportate anterior de consultantii imobiliari. Stocul de spatii de birouri din Bucuresti depaseste 1,3 milioane de metri patrati.

 

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe