Românii au o putere de cumpărare de doar 45% din media ţărilor membre ale Uniunii Europene. Ţara noastră ocupă astfel penultimul loc în clasamentul european, potrivit celui mai recent raport al Eurostat. Bulgaria este singurul stat care se situează în urma ţării noastre, cu o pondere de 41% din puterea de cumpărare la nivelul UE. Letonia ocupă antepenultimul loc, cu o valoare de 49%.
Luxemburghezii, cei mai înstăriţi europeni
Pe primul loc în top se situează Luxemburg, unde puterea de cumpărare este de 268% din media europeană. Realizatorii studiului explică faptul că acest nivel ridicat de trai se explică prin numărul mare de lucrători străini care contribuie la dezvoltarea economică, fără a fi luaţi însă în calcul în raportarea Produsului Intern Brut (PIB) la numărul rezidenţilor.
Următoarele două locuri în clasamentul Eurostat sunt ocupate de Irlanda şi Olanda, cu ponderi de 131% şi 130%. Peste media UE se situează un număr de 12 ţări. Printre acestea se mai numără Austria, Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Germania, Belgia, Finlanda, Franţa, Spania şi Italia. În acelaşi timp, Slovenia, Republica Cehă, Malta, Portugalia şi Slovacia se încadrează între 10% şi 30% sub media UE. Ungaria, Estonia, Polonia şi Lituania au o putere de cumpărare cu 30% până la 50% mai scăzută.
Cercetarea Eurostat este realizată pe baza valorii PIB din 2009 raportate la fiecare locuitor.
Puterea de cumpărare este exprimată într-un indicator artificial menit să elimine diferenţele de preţ din diferite ţări. Astfel, cu un SPP (Standard al Puterii de Cumpărare) poate fi achiziţionat aceelaşi volum de produse şi servicii în toate statele analizate. Media la nivelul UE este de 100 de SPP.