Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Laura a întrebat

Care ar fi valoarea corecta a comisionului ptr agentil imobiliar?

publicat pe 20 mart. 2014 in categoria Cumpărători

Salut!
Sunt intr-o situatie neplacuta. Urmeaza sa cumparam un imobil prin finantare Prima Casa. Imobilul pe care ne-am hotarat sa il cumparam il mai vazusem cu o agentie cu care nu am mai pastrat legatura, nu aveam nici contract de intermediere semnat. La momentul la care am vizionat imobilul cu prima agentie, pretul cerut de vanzator era de 62.000€ si se intampla in urma cu 2 luni. Dupa 2 luni, vanzatorul a scazut pretul la 58.000€. La agentia cu care am vizionat pentru a 2-a oara imobilul, am ajuns printr-o recomandare. Agentul ne-a spus ca respectivul apartament ar fi singurul care s-ar potrivi cerintelor noastre si din dorinta de a cumpara ofata un apartament, am acceptat sa il mai vedem o data. La telefon, agentul ne-a spus ca el crede ca reuseste sa scoata imobilul la 57.000€(ceea ce nu s-a intamplat, noi ii tot trageam vanzatorului ca suntem dispusi sa dam 57.000€ iar agentul tacea chitic, nu spunea absolut nimic). Ne-am inteles intr-un final la 57.500€ fara nici o interventie din partea agentului. Cand l-am intrebat de fata cu proprietarul care e comisionul pe care agentia la care lucreaza il practica, ni s-a spus ca e negociabil, vom vorbi despre asta(ne-a fat de inteles ca nu vrea sa fiscutr de fata cu vanzatorul, dubios). Dupa ce am iesit din apartament, in fata blocului ne-a spus ca 800€ e un comision de bun simt, reprezentand 1,4% din valoarea imobilului (in general in Constanta, comisionul pretins este de 2%). 800€ la negru, dupa cum s-a exprimat. Mentionez ca nu am semnat cu dansul nici un contract de intermediere, cu toatea astea, mi se pare de bun simt sa fie platit ptr faptul ca a fixat intalnirea cu respectivul vanzator si ca a consumat timp, benzina si energie ca sa participe. Dar, 800€??? Mi se pare o suma foarte mare ptr tot ceea ce a facut. De intocmirea actelor nu se va ocupa dansul ci banca impreuna cu noi si prorietarul. Ce parere aveti despre toata aceasta situatie? Va multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
50 răspunsuri de la cititori
Iulia a răspuns:
7 apr. 2014

Buna ziua, ma numesc Iulia , si reprezint o agentie imobiliara din Galati ,activez pe piata imobiliara din 2003 , si , citind comentariile de mai sus, am ajuns sa imi intaresc ideea ca mai e mult pana o sa ajungem sa intelegem ca daca apelam la serviciul unei terte persoane (fizica sau juridica) TREBUIE SA PLATIM COMISION indiferent de ''ajutorul '' pe care il cerem . Nu inteleg de ce toata lumea isi da cu parerea nestiind de fapt ce inseamna munca de agent imobiliar . E foarte simplu sa vorbiti, cand de fapt habar nu aveti ce face '' in mod normal'' un agent imobiliar, nu neg faptul ca exista si ''uscaturi'' ,in ce situatii se intampla sa fie pus, cu ce fel de persoane ''se plimba'' pe strada si in casa cui intra , in ce pericol le este pusa siguranta si sanatatea. In plus de asta ,responsabilitatea agentului imobiliar e maxima, in cazul in care se ajunge la o situatie limita pe parcursul intermedierii vanzarii . Ce cunostinte trebuie sa aiba nu le citeste in ziar, ci se documenteaza, lucru care costa . Profesionalismul pe care il cereti- costa.
Plus de asta , cred ca nu ar trebui sa apelati la serviciile nimanui daca credeti ca va descurcati singuri....DAR SA NU APELATI LA UN INTERMEDIAR IN SITUATIA IN CARE AJUNGETI SA LUATI TEAPA DE LA PROPRIETARI, pentru ca din pacate nu toate imobilele scoase la vanzare sau inchiriere au o situatie juridica benefica vanzarii sau inchirierii , un agent imobiliar cerceteaza si analizeaza dosarul in asa fel incat dupa ce cumparati sa fie totul in ordine, el duce dosarul la notar cu toate actele scoase si parte din ele verificate, si va spun asta din experienta , am intalnit situatii in care sunt sariti mostenitaori, situatii in care se declara necasatoriti si ei sunt maxim de casatoriti, cunostintele juridice cu referire la actele de proprietate nu sunt, din pacate, pe intelesul nimanui, si nu toti notarii au rabdarea si timpul necesar sa explice anumiti termeni partilor, asa ca noi cei ce lucram in acest domeniu ii ducem in fata otarului cu ''temele facute''....ii facem sa inteleaga cum stau lucrurile, in cazul unei tranzactii cu credit bancar , voi cei ce blamati munca noastra stiti ce facem noi, NUUUUU...dar va pricepeti cu brio sa vorbiti fara rost...ABINETI-VA...Cat despre comision ...acesta este raslpata pentru efortul de a va suporta toate figurile si lipsurile intelectuale pe care le aveti...imi pare rau ca jignesc , dar asta merita cei ce vorbesc prostii si bazaconii din partrea mea....DESCURCATI-VA SINGURI CE E GRATIS.....