Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Bernard a întrebat

Care este comisionul pe care l-ai plati unei agentii imobiliare?

publicat pe 10 Feb 2014 in categoria Cumpărători

Avand in vedere ca de fiecare data se declanseaza un razboi cand vine vorba de plata comisionului de intermediere catre agentiile imobiliare as dori sa stiu, in opinia dvs de cumparatori, care este suma/procentul pe care ati fi dispus sa-l platiti pentru cel care va gaseste casa fara sa aveti nici o remuscare sau intrebari suplimentare?

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
3 răspunsuri de la experți 96 răspunsuri de la cititori
Costi a răspuns:
11 Feb 2016

Si in imobiliare- ca in orice domeniu de activitate, indiferent ca esti vanzator sau cumparator, exista 2 modele extreme "business" : poti castiga (sau economisi), sa spunem 95 lei net -muncind singur, pentru o perioada oarecare de timp, sub presiune si stres; cealalta extrema: poti castiga (sau economisi) 95 de lei net sau chiar mai mult (dupa ce deja vei fi platit serviciile unui angajat, care te-a scutit de efort, griji si stres si care a rezolvat mult mai rapid "problema" - timp in care ti-ai fi putut vedea, linistit, de ocupatiile obisnuite).

Ca urmare:

-platesti 0 - daca iti vinzi sau iti cumperi singur! Dar, daca esti analitic, iti vei calcula costurile -in timp si bani, pentru ducerea la bun sfarsit a cumpararii sau vanzarii. Si vei vedea, cu siguranta, ca, de fapt, costurile, la sfarsit, nu sunt 0... Si, foarte probabil, te va urmari intrebarea "oare am facut cea mai buna alegere -pentru banii platiti si timpul consumat?"

...sau,

-platesti x% -fara parere de rau, cand te asiguri ca cel pe care-l platesti iti va economisi (la momentul in care finalizezi tranzactia), mai mult decat cei x% pe care ii platesti... Ceea ce inseamna ca veti fi avut o colaborare din care fiecare a castigat. Insa pentru asta, trebuie sa-l cauti pe agentul care poate sa-ti puna la dispozitie astfel de servicii (care pune in slujba ta consultanta reala, instrumente si tehnologie performanta, experienta, expertiza si etica profesionala)...

Cele de mai sus -doar pentru cei pe care viata i-a invatat deja ca "ce e ieftin e, de fapt, scump", ca nu exista "ieftin si bun" dar, in acelasi timp, ca "nu tot ce e scump e bun"...

Abordarea platii unui comision (valabil doar pentru care aleg sa apeleze la serviciile imobiliare ale unui tert) trebuie - in opinia mea, sa porneasca de la alegerea agentului care sa te reprezinte doar pe tine (cu adevarat), in relatia cu toti care fac parte din cealalta categorie (vanzatori sau cumparatori). De aceea exista servicii de reprezentare exclusiva -fie doar a vanzatorului, fie doar a cumparatorului. Agentul va fi platit DOAR de catre cel care-l "angajeaza", fie el vanzator, fie el cumparator.

Si atunci, daca esti cumparator si-ti "angajezi" un agent de cumparator, il vei plati doar tu; agentul nu va percepe niciun comision de la cel de la care, in final, vei cumpara; de aceea, nu va avea niciun interes sa incerce "sa-ti bage pe gat" orice proprietate, din dorinta de a incasa, cat mai repede, un comision oarecare atat de la tine cat si de la vanzator; el va cauta pentru tine, in toata piata, toate proprietatile care ti s-ar potrivi (ca si caracteristici, beneficii, buget). Ti le va propune -spre prezentare (cu toate detaliile, inclusiv adresa postala completa), doar pe cele care insumeaza toate criteriile tale, doar dupa ce se asigura ca cele pe care doresti sa le vezi indeplinesc toate conditiile legale care sa permita tranzactia. Te va asista si in procesul de negociere -fiind total de partea ta (fiindca nu primeste nimic de la vanzator); te va sfatui (argumentat, cu informatii despre tranzactii finalizate deja recent), asupra corectitudinii pretului cerut de catre vanzator. Si nu doar atat.. Tu, cumparator, vei economisi mult timp, bani si energie: nu vei mai "lucra" cu zeci de agenti (care, de fapt, nu sunt -niciunul preocupat, ca tu sa-ti gasesti cea mai convenabila proprietate existenta pe piata - atunci cand te "plimba", de multe ori fara rost, prin tot felul de coclauri; un astfel de agent te va duce doar la proprietatile de la ai caror vanzatori stie ca ar putea obtine comision - chiar daca in zona exista mult mai multe care ti s-ar potrivi , dar ai caror vanzatori nu sunt dispusi sa plateasca un comision unui agent).

Similar si daca esti vanzator. Alegi sa lucrezi cu unul singur (chiar daca vei intervieva mai multi). Vei putea sa monitorizezi piata si sa ai controlul total al vanzarii lucrand cu un singur "angajat". Cel ales - pe care-l vei plati doar tu (nu si cumparatorul), are toata motivatia din lume sa-ti deschida accesul catre toti cumparatorii carora li s-ar potrivi proprietatea ta (inclusiv catre cumparatorii pe care-i pot "genera" toate agentiile care "lucreaza " zona in care e situata proprietatea ta). Va fi interesat sa gaseasca cel mai bun cumparator, in timpul cel mai scurt, PENTRU CASA TA (si nu pentru orice alta casa din zona).

Exista, ce-i drept si modelul "romanesc" - cel care naste frustrari reale si pentru vanzatori, si pentru cumparatori, si pentru agenti: incercarea de "tepuire" a celorlalti (vanzatori pe cumparatori si/sau agenti, cumparatori pe vanzatori si / sau agenti, agenti -fie pe vanzator, fie pe cumparator, fie pe ambii). Si, din pacate, din lipsa totala sau lacune de etica, moralitate, educatie, instruire, bun-simt, multi dintre vanzatori, cumparatori si agenti isi doresc "si slanina in pod, si buzele unse"...

Pana la urma, exista libertatea deplina a alegerii modului de lucru - si pentru vanzatori, si pentru cumparatori, si pentru agenti.

Raporteaza

0