Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Nitescu Elisabeta a întrebat

Cetatean strain cumpara loc de casa, este permis?

publicat pe 26 sept. 2018 in categoria Cumpărători

Este legal ca un cetateans strain sa cumpere 500-1000 mp de teren pt casa in RO? Sau care sunt limitele de suprafata, eventuale conditii, etc. Multumesc!

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
2 răspunsuri de la experți 1 răspuns de la cititori
avatar
Anca Toma a răspuns:
26 sept. 2018
  • imobiliare.ro

Conform legii, cetatenii straini pot dobandi dreptul de proprietate asupra unui imobil (apartament, casa, teren) din Romania, daca destinatia acestuia este de resedinta secundara.
Conditiile specifice si restrictiile cu privire la obiectul dreptului de proprietate difera insa in functie de statul de apartenenta. Cetatenii din statele membre, statele din SEE si cei din tarile cu care Romania are acorduri internationale au posibilitatea de achizitiona si terenuri. Cei care nu se incadreaza in categoriile de mai sus au posibilitatea de achizitiona doar constructiile.
Cadrul legal al tranzactiilor de acest tip este asigurat de Legea nr.312/2005: http://www.apia.org.ro/files/pages_files/Legea_nr._312-2005.pdf
Informatii utile regasiti si aici:
https://notariat-tineretului.net/contract/poate-achizitiona-un-cetatean-strain-casa-cu-teren-pe-teritoriul-romaniei

https://blog.napocaimobiliare.ro/2017/10/18/ce-conditii-pot-cumpara-cetatenii-straini-proprietati-romanaia/
Pentru consultanta de specialitate, puteti contacta un broker imobiliar, de preferat cu experienta in colaborarea cu expatii (acesta cunoaste foarte bine piata imobiliara locala si va poate sfatui cu privire la oferta de case), un notar (avantajul este ca notarul va va furniza toate informatiile legale necesare, intr-un mod impartial) sau chiar un avocat (acesta va poate oferi toate informatiile legale, dar va poate si reprezenta).