Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
iulia.stoenescu27 a întrebat

Comision anticipat 50% la incheiere antecontract.

publicat pe 1 Jun 2020 in categoria Proprietari

Buna ziua! Achizitionez un apartament construit in 1977 cu credit prima casa. La vizionare, proprietarul nu era prezent, discutiile purtandu se prin intermediul agentiei imobiliare. La incheierea antecontractului la notarul ales de agentie mi se solocita si achitarea a 50% din comision. Este corect acest lucru? Eu am garantia ca daca nu se finaluzeaza tranzactia din orice motive ( banca, evaluare, fonduri, etc) primesc aceasta suma inapoi. Nu imi insira incredere agentia, mai ales pentru faptul ca nu au fost de acord sa mai avem o discutie cu proprietarul, sa vedem actele apartamentului, sa ne furnizeze adresa pentru a verifica imobilul pe lista celor cu risc. Agentia imobiliara actioneaza legal? La vizionare nu am semnat niciun fel de document. Multumesc

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
1 răspuns de la experți
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
4 Jun 2020
  • imobiliare.ro

Legat de solicitarea a 50% din comision, tinand cont de faptul ca achizitia se face prin credit Prima Casa, nu ar fi o pretentie nejusitificata; procesul de tranzactionare dureaza semnificativ mai mult si nu este exclus ca unele agentii sa aiba o politica speciala pentru acest tip de vanzare.
Sunt insa alte aspecte foarte importante pe care le puneti in discutie si care se impun o analiza atenta.
In primul rand, alegerea notarului. In mod normal, cumparatorul alege notarul si asa este recomandabil. Nu intelegem de ce ar alege agentia notarul si nu dumneavoastra, mai ales ca actele implicate au un grad ridicat de complexitate si trebuie sa colaborati cu un profesionist in care sa aveti dumneavoastra incredere, inainte de toate.
Lamurirea tuturor aspectelor care tin de imobil este, de asemenea, o etapa obligatorie in faza decizionala; va sfatuim sa insistati sa discutati cu proprietarul si sa verificati foarte atent starea proprietatii inainte de decizia finala. Notarul va va pune la dispozitie tot dosarul, dar sunt detalii care trebuie clarificate inainte de a ajunge la acesta.
Nu in ultimul rand, comisionul este datorat de catre cumparator pe baza unui contract / acord. Intelegem din cele scrise ca nu axista un astfel de document. Ramane in sarcina agentiei sa clarifice cu dumneavoastra temeiul platii unui comision.
In speranta ca detaliile de mai sus va sunt utile, va dorim mult succes in demersurile viitoare si va mai asteptam oricand veti avea neclaritati cu privire la piata imobiliara.

0