Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Andrei a întrebat

Cotă TVA loc parcare pt. apartament

publicat pe 20 Nov 2019 in categoria Cumpărători

În situația în care valoarea fără TVA doar a apartamentului (spațiului de locuit) este aproape de pragul valoric de 450.000 lei – situație în care dezvoltatorul imobiliar are tot interesul să susțină caracterul independent al tranzacțiilor de livrare (pentru a factura măcar apartamentul în sine cu cota de TVA de 5%, asumându-și implicit o cota de TVA de 19% doar pentru locul de parcare), iar organul fiscal are tot interesul să susțină tranzacția ca fiind una integrată, unică din perspectiva TVA (pentru a forța aplicarea cotei de TVA de 19% atât pentru apartament, cât și pentru locul de parcare, ca urmare a depășirii cumulate a plafonului valoric de 450.000 lei, fără TVA, susținând fracționarea artificială a tranzacțiilor) – poate dezvoltatorul să fie în conformitate cu legea susținând caracterul independent al tranzacțiilor de livrare?
Eventual să fie pe nume diferite contractul apartamentului și cel al locului de parcare. Aș vrea să achiziționez în acest mod, iar înainte de asta să fiu sigur că legea poate să ma scutească de surprize ulterioare din partea ANAF, care să-mi impute diferența susținând că am fracționat artificial tranzacțiile.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
2 răspunsuri de la experți 2 răspunsuri de la cititori
gala_dragos a răspuns:
6 Jan 2020

Nu eu am pus intrebarea initiala.

Varianta cu doua contracte separate resepecta legea TVA-ului (5% imobiliare pt locuit, 19% altele).

Sunt banci care oricum nu tin cont de valoarea locului de parcare la acordarea creditului (adica e platit din buzunarul propriu).

Avantajul ar fi ca puteti vinde separat locul de parcare, daca decideti pe viitor ca nu mai aveti nevoie de el.

De asemenea, se poate negocia cu dezvoltatorul plata locului de parcare in mai multe transe si semnarea unui antecontract in acest sens. Aveti grija la clauzele de reziliere !

0