Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
Mihai mirel a întrebat

Licitatie

publicat pe 17 mai 2018 in categoria Licitații

Cine trebuie sa plateasca datoriile pre-existente adjudecarii imobilului – apa, salubrizare, asociatie? Este vorba de un apartament castigat la licitatie, iar in actul de adjudecare scrie ca de la data intabularii imobilul ramane liber de sarcini sau alte obligatii Reprezentantii de la apa, salubrizare si asociatie ma obliga pe mine, noul proprietar, sa platesc vechile datorii (altfel vor opri apa) Ce pot sa fac?

Sincer, stau cu inima in gat ca ma vor suna cei de la apa pentru a incheia contractul si nu stiu ce sa le mai spun pentru ca oamenii au zis ca …cineva trebuie sa plateasca datoriile la acel apartament..ca noi ne-am bucurat ca l-am cumparat mai ieftin, dar nu ne-am interesat ce datorii are. Am lasat niste copii la protectia consumatorului dar nu am primit nici un raspuns pana acum ..ma gandesc sa vorbesc cu un avocat, sa-i dau in judecata … daca ar fi numai 700 de lei la apa nu ar fi chiar o crima, dar are 4000 la gunoi, 4000 la asociatia de locatari … plus ca apartamentul este dezastru, nu are nici calorifere, nici centrala, usa de la intrare e rupta de rugina, mucegai de 2 degete… este jale

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
4 răspunsuri de la experți 3 răspunsuri de la cititori
avatar
Nicoleta Olteanu a răspuns:
17 mai 2018
  • imobiliare.ro

In opinia noastra, obligatia achitarii sumelor cu titlu de cote de intretinere revine adjudecatarului de la data emiterii actului de adjudecare.
Mai jos regasiti prevederile Art. 518 din Codul de procedura civila - executare silita:

"Prin actul de adjudecare proprietatea imobilului sau, dupa caz, un alt drept real care a facut obiectul urmaririi silite se transmite de la debitor la adjudecatar. De la aceasta data adjudecatarul are dreptul la fructe si venituri, datoreaza dobanzile pana la plata integrala a pretului si suporta toate sarcinile imobilului.

Prin intabulare, adjudecatarul dobandeste dreptul de a dispune de imobilul cumparat, potrivit regulilor de carte funciara.
De la data intabularii imobilul ramane liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanta, creditorii putandu-si realiza aceste drepturi numai din pretul obtinut. Daca pretul de adjudecare se plateste in rate, sarcinile se sting la plata ultimei rate.
Ipotecile si celelalte sarcini reale, precum si drepturile reale intabulate dupa notarea somatiei in cartea funciara se vor radia din oficiu, afara de acelea pentru care adjudecatarul ar conveni sa fie mentinute; de asemenea, vor fi radiate din oficiu drepturile reale intabulate ulterior inscrierii vreunei ipoteci, daca vanzarea s-a facut in conditiile prevazute de Art. 509 alin. 4, toate notarile facute cu urmarirea silita, precum si interdictia de instrainare sau de grevare, daca exista, inclusiv promisiunea de a incheia un contract viitor, daca pana la intocmirea actului de adjudecare beneficiarul promisiunii nu si-a inscris in cartea funciara dreptul dobandit in temeiul contractului care a facut obiectul acesteia.
Daca imobilul a fost cumparat cu plata pretului in rate, cumparatorul nu il va putea instraina sau greva, fara incuviintarea creditorilor urmaritori, inainte de plata integrala a pretului".