Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
iou a întrebat

O intrebare pt. domnul Papageorgiadis: de ce agentiile imobiliare ne…

publicat pe 23 Jul 2011 in categoria Cumpărători

O intrebare pt. domnul Papageorgiadis: de ce agentiile imobiliare ne prezinta pretul pe metrul patrat CONSTRUIT si nu pe cel UTIL ? In grila notarilor este referentiat cel UTIL.

Oferă părerea ta:

Pentru a posta întrebări este necesar să fii autentificat.
Intră în contul tău sau crează-ți un cont nou pe imobiliare.ro

Sfaturi și păreri
4 răspunsuri de la cititori
mirela zeca a răspuns:
11 Aug 2011

Stimate Domnule Papageorqiadis, Stimati Domni,

imi permit o adaugire la cele mentionate: in primul rand distinctia dintre util si construit s-a facut dintotdeauna insa nu s-a impamantenit inainte de revolutie cand conta foarte putin - statul te facea proprietarul unei cutii de chibrit si nu iti pasa prea tare de aceste aspecte. Dupa revolutie au aparut insa la vanzare casele vechi, interbelice si chiar blocuri a caror cadastrare nu a mai facut posibila mentiunea de spatiu construit, pentru ca era mult prea dificil ca un cadastrist sa masoare grosimea peretilor, scarile de bloc si spatiile comune sau sa te faca proprietar pe o bucatica de ghena. Acum insa, proiectele noi, aduc in atentie toate aceste aspecte, cand cumperi, cumperi verificand si proiectul si terenul si intr-adevar cumperi si spatiile comune. Corect ar fi, si aici recomand negocieri serioase cu dezvoltatorii, ca aceste spatii comune sa nu coste la fel ca cele de locuit, ca doar nu se culca nimeni pe scare blocului.Catb despre notariate, bucurati-va cu totii ca se tine cont se suprafata utila, ar fi vai si amar sa platiti la construit care ajunge chiar si la 40% diferenta fata de util. Si in orice caz, sa aveti mereu in vedere ca la cumparare sa deveniti proprietarul cotei indivize de teren de sub constructie si sau adiacent.

Mi-a placut mult zicala englezilor, am sa o preiau si eu.

Raporteaza

0

Constantin a răspuns:
8 Aug 2011

Credeti ca notarii sunt mai "deschisi" .Pe dracu... cat iau ei comisione, spun doar in momentul in care s-a hotarat tranzactia; in general este vorba de 1-3% din valoare. Si pentru ce? Pentru un act pe care ei il verifica(?!) , pentru ca daca nu ar fi legal nu s-ar face tranzactia. Verificare pe care orice agent imobiliar are obligatia de a o face inainte de a promova imobilul spre tranzactionare. De ce notarii fac referire la mp UTIL? Eu cred ca din cauza ca , in era comunista, apartamentele erau masurate doar ca spatiu util, neinteresand pe nimeni cat a construit efectiv investitorul ( in speta statul) pentru a avea un spatiu anume util. Acum lumea ar trebui sa fie atenta si la acest spatiu construit pentru ca se poate observa foarte usor ( si calcula) profitul pe care il doreste dezvoltatorul ( si problema este ca fie sau nu criza, "investitorii" doresc tot 100% profit; ban pe ban; asa e in toata lumea si cu orice produs). PS in tarile ca Israel, UK, notarii au o foarte mica si neinsemnata "valoare"; nu inteleg de ce le dam noi atata apa la moara cand ei sunt niste "diode" intr-un circuit ?

Raporteaza

0

iou a răspuns:
27 Jul 2011

Da, multumesc de raspuns. Diplomat ca intotdeaua, cum sta bine unei persoane publice.

Raspunsul era destul de simplu, si cat se poate de evident: pretul exprimat pe mp CONSTRUIT e mai mic decat cel exprimat pe mp UTIL, evident, pt. ca mp construiti sunt mai multi decat cei utili.
Dar ne indreptam insa spre o directie buna, clientii vor fi din ce in ce mai educati, mai atenti pe ce vor da banii, mai argumentati in timpul negocierilor, ceea ce ii va face pe vanzatori mai flexibili. Perdelel de fum ridicate de agentii imobiliari se vor risipi incet incet...

Raporteaza

0

Ilias Papageorgiadis a răspuns:
27 Jul 2011

Când un dezvoltator vinde un apartament, vinde suprafața construită. Clientul nu cumpără doar apartamentul în sine, devine proprietar parțial și pe teren și spațiile comune. Când cumpără un apartament vechi, cumpără doar suprafața utilă ( și, în anumite cazuri, parte din teren care îi aparține). Mulți agenți nu acordă atenție acestei distincții și, ca atare, nu explică toate aceste detalii clienților. În plus, clienții nu vor să plătească pentru servicii extra. Din câte știu eu, dumneavoastră plătiți notarul, acesta reprezentând statul în tranzacție și fiind mai bine pregătit.

Asta nu este o scuză, însă. Sunt de acord că brokeri imobiliari ar trebui să fie mai bine organizați, educați și gata să răspundă la orice întrebare și să poată explica clienților lor orice aspect al tranzacției. Însă acești clienți ar trebui să și plătească munca acestui profesionist. “You pay peanuts, you get monkeys” (Plătești alune, primești maimuțe), spun englezii.

Raporteaza

0