Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
14 apr. 2010

Regele Mihai va suporta cheltuielile Palatului Elisabeta

scris de Bloombiz in categoria Ştiri imobiliare

Guvernul a avizat solicitarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca Regele Mihai sa suporte cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, acoperite pana in prezent de catre stat, regia invocand faptul ca nu mai dispune de suficienti bani pentru intretinerea imobilului, informeaza Mediafax.

„Regia a solicitat ca aceste cheltuieli sa fie transferate in responsabilitatea Regelui Mihai, iar Guvernul a avizat cererea”, au declarat agentiei MEDIAFAX surse ministeriale.

Surse din RA-APPS au declarat, la inceputul lunii aprilie, agentiei MEDIAFAX, ca regia va solicita Regelui Mihai sa suporte cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, acoperite pana in prezent de stat, invocand faptul ca nu mai dispune de suficienti bani pentru intretinerea imobilului.

Institutia va argumenta ca veniturile proprii au scazut substantial dupa ce activitatea de producere de pasapoarte electronice a fost preluata de Imprimeria Nationala si va explica astfel fostului suveran ca, data fiind si situatia economica dificila din prezent, nu mai dispune de banii necesari unei bune administrari a palatului.

„Regia estimeaza ca, anul acesta, cheltuielile de intretinere a palatului vor fi de peste 750.000 lei, mai mari decat in 2009 din cauza cresterii tarifelor la utilitati, iar institutia nu mai dispune de banii necesari administrarii imobilului”, au aratat sursele citate.

Acestea au amintit ca, in 2001, Guvernul a adoptat si o hotarare cu caracter general care stabileste ca o locuinta de protocol, cu destinatia de resedinta, de care beneficiaza un fost sef de stat poate fi folosita cu titlu gratuit, dar cheltuielile de intretinere trebuie suportate de catre beneficiar, RA-APPS acoperind doar costul reparatiilor capitale.

Aceeasi hotarare prevede ca locuinta de protocol se asigura fara personal de deservire si fara mobilier sau alte obiecte de inventar, care pot fi atribuite la cerere, pe baza de conventie cu regia si cu suportarea de catre beneficiar a salariilor si a celorlalte cheltuieli aferente.

In acest sens, RA-APPS va transmite Guvernului un proiect de act normativ care sa reglementeze procedura, in baza hotararii din 2001, aratau atunci sursele.

Ulterior, Secretariatul General al Guvernului, in subordinea caruia functioneaza regia, a informat ca RA-APPS se confrunta cu probleme din cauza crizei pe piata imobiliara si este obligata sa isi restranga cheltuielile, astfel ca nu isi mai poate permite sa suporte cheltuieli pentru administrarea unor imobile, printre care si Palatul Elisabeta, resedinta Regelui Mihai.

In urma cu sapte ani, Guvernul a decis ca RA-APPS sa suporte din venituri proprii cheltuielile Palatului Elisabeta pentru utilitati, bunuri mobile si de personal, precum si alte costuri de intretinere a imobilului impreuna cu anexele, dependintele si terenul aferent, iar in 2006 palatul a fost atribuit cu titlu de resedinta Regelui Mihai I, in calitate de fost sef al statului.

Articol preluat de pe bloombiz.ro

Postează-ți părerea

Adresa ta de email nu va fi publicată.

S-ar putea să te mai intereseze și
Cum a reușit Cosmopolis să vândă 100 de apartamente în mai puțin de 6 luni (P)

Reducerile oferite de dezvoltator la apartamente și vile constituie un punct de atracție pentru cumpărători. Complexul rezidențial Cosmopolis este unul dintre cele mai bune exemple de succes în acest...

citește mai departe
Apartamente de Prima Casă în Evocasa Optima: 47.000 de euro pentru 2 camere

Cel de-al doilea bloc din cadrul complexului urmează a fi livrat la sfârșitul acestei veri. Primul bloc din ansamblul rezidențial Evocasa Optima, din zona Titan-1 Decembrie, a ajuns la...

citește mai departe
Cât poți economisi prin termoizolarea locuinței cu plăci minerale? Află folosind Multiestimatorul, un program de calcul lansat de Xella (P)

Grupul german a lansat recent pe piața locală Multipor – un produs 100% mineral, incombustibil și permeabil la vapori. Compania germană Xella, lider internațional pe piața materialelor de construcții,...

citește mai departe
Gestionarii programului Prima Casă cer o suplimentare a fondurilor. De cine atârnă decizia finală

Mai mult de jumătate din banii alocați pentru 2013 au fost epuizați în primele cinci luni ale anului. Reprezentanții statului par să răspundă “presiunii” mai mult sau mai puțin...

citește mai departe
Cele mai importante aspecte de luat în seamă la achiziția unui apartament nou (P)

Un scurt research pe piața vânzărilor imobiliare a reliefat că persoanele aflate în căutarea unei locuințe noi sunt influențate radical de doi factori majori: localizarea și prețul, exact în...

citește mai departe