Vânzări
Închirieri
Află rapid răspunsul la orice întrebare despre piața imobiliară
Introdu minim 3 caractere
Caută în
21 Mai 2014

Românii cu bani, din nou interesați să investească în locuințe! Ce fel de proprietăți caută

scris de Adriana Lefter in categoria Ştiri imobiliare, Ştirea zilei
Ultima actualizare: 22 Ianuarie 2015

Spre deosebire de perioada de boom, cumpărătorii au acum o perspectivă pe termen mai lung, luând în calcul în primul rând închirierea – și doar după câțiva ani o eventuală revânzare.

P.G., proprietara unei mici afaceri în provincie, dispune de ceva economii pe care ar vrea să le folosească pentru achiziția unei locuințe în Capitală, în scopul închirierii ulterioare. Se gândește fie la o garsonieră spațioasă (de peste 30 de metri pătrați) în bloc vechi, undeva în apropiere de metrou, într-un cartier precum Titan sau Dristor – caz în care ar fi dispusă să plătească în jur de 30.000 de euro, fie la un apartament nou, cu două camere, undeva mai la periferia orașului, în nord sau sud – situație în care ar accepta un preț de până la circa 47.000 de euro. Crede că varianta de a investi într-o locuință este mai bună decât cea de a ține banii la bancă, ținând cont de dobânzile mici oferite la depozite în momentul de față.

Citește și: Cum poți obține mai mult profit: să-ți ții banii la bancă sau în imobiliare?

casa pe euro

Frenezia „de boom”, departe totuși
P.G. nu este un caz singular. „Am sesizat că investitorii s-au întors în piața imobiliară (…). Nu vorbim de un număr la fel de ridicat ca în perioada 2005-2008, dar există persoane care dispun de resurse financiare și care doresc o investiție sigură, o investiție care să le aducă un randament anual superior celui oferit de, spre exemplu, un depozit bancar”, subliniază Gabriel Voicu, director New Homes division în cadrul companiei de consultanță Coldwell Banker Affiliates of Romania. Potrivit acestuia, interesul pentru achizițiile în scop investițional a crescut atât pe segmentul locuințelor vechi, cât și pe cel al apartamentelor noi, cu mențiunea că, în cel dintâi caz, avansul a fost mai redus. „Pe segmentul apartamentelor vechi (construite înainte de 2000) exista și acum un an sau doi ani un interes pentru achiziții în scop investițional și se realizau tranzacții”, notează Voicu.

Citește și: În ce fel de locuințe merită să investești după 6 ani de criză?

Revânzarea, o opțiune pentru proprietățile executate silit
Care sunt cele mai importante criterii de achiziție luate în calcul de un mic investitor? Pe segmentul locuințelor vechi, pe primul loc se situează zona și prețul, dar importante sunt și numărul de camere și calitatea finisajelor. „Cele mai atractive apartamente vechi pentru un potențial investitor sunt cele situate în zonele centrale (Bulevardul Unirii, spre exemplu), existând un interes real și pentru executări silite – aici intervine principala deosebire între cei care ar cumpăra locuințe noi și cei care sunt interesați de locuințe vechi executate silit: cei interesați de segmentul nou realizează achiziția cu scopul de a închiria locuința, în timp ce aceia interesați de executări silite sunt foarte atenți și la potențialul de revânzare”, detaliază reprezentantul Coldwell Banker.

Comunitățile deja formate, „magnet” pentru chiriași
Pe segmentul unităților locative nou-construite, decizia de achiziție este dictată de potențialul de închiriere al respectivei proprietăți. „Spre deosebire de perioada de dinainte de 2009, când investitorii cumpărau locuințe cu scopul de a le revinde la un preț mai ridicat în câteva luni sau după finalizare, astăzi un potențial investitor ia în calcul în primul rând veniturile care ar urma să fie obținute din închiriere și doar ulterior și eventual, după minimum cinci ani, o revânzare”, explică Gabriel Voicu.

Este extrem de important, deci, ca investitorul să privească lucrurile din perspectiva potențialului chiriaș. De regulă, „interesante” sunt proiectele de mari dimensiuni, cu un grad foarte ridicat de ocupare – astfel încât în cadrul complexului să existe o comunitate deja creată; contează mult și facilitățile de care dispune ansamblul, dar și ca prețurile să fie atractive pentru segmentul de public căruia i se adresează. „Dacă aceste criterii sunt îndeplinite, există un potențial ridicat de închiriere, ceea ce face ca investiția să aducă un randament satisfăcător”, spune oficialul Coldwell Banker.

Casele de lux, atractive ca plasamente de capital
Potrivit lui Voicu, un subsegment luat în calcul la ora actuală de investitorii interesați de rezidențial este și rezidențialul de lux. În astfel de cazuri, randamentul care ar putea fi obținut dintr-o închiriere nu este la fel de ridicat, având în vedere prețul ridicat al locuinței – o astfel de achiziție nu se face deci având ca scop (principal) închirierea. Reprezentantul companiei de consultanță precizează că un investitor în rezidențialul de lux caută, în primul rând, o modalitate sigură de a-și plasa capitalul – el cumpără pentru a-și diversifica portofoliul, luând în calcul și o eventuală revânzare, dar nu pe termen mediu. Factori precum tipul și localizarea proprietății, alături de faptul că prețurile pe segmentul de lux dau semne de stabilizare de peste un an, toate acestea pot determina un cumpărător să încheie o tranzacție în scop investițional.

Citește și: Ofertă pentru cumpărători: chirie garantată pe un an de zile la achizițiile în scop investițional!

Postează-ți părerea

Your email address will not be published. Required fields are marked *

S-ar putea să te mai intereseze și
În februarie, trendul de creștere a prețurilor apartamentelor a continuat. Excepție notabilă în București

În februarie, prețurile solicitate pentru apartamentele noi și vechi scoase la vânzare s-au majorat, la nivel național, cu 0,8%. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată la nivel de țară...

citește mai departe
Prețurile apartamentelor la începutul lui 2022

În ultima lună, cel mai semnificativ avans a fost consemnat de Cluj-Napoca, orașul de pe Someș fiind urmat, la ceva distanță, de Constanța și București, în vreme ce Iașiul...

citește mai departe
Vilă de lux în cartierul Făget, Cluj-Napoca. Se vinde complet mobilată și utilată, are trei terase și loc de piscină – FOTO (P)

Locuința este situată într-o zonă liniștită, dezvoltată în apropierea pădurii din sudul orașului și formată în mod preponderent din case și vile. Visezi să locuiești la curte, într-unul dintre...

citește mai departe
Autograph – promisiunea unui stil de viață definit de calitate, bun gust și siguranță (P)

Ansamblul rezidențial de vile dezvoltat de North Point creează condițiile perfecte pentru un stil de viață liniștit și relaxant, în apropierea Bucureștiului. Proiectul Autograph Otopeni Villas este expresia atenției...

citește mai departe
Oferte de Black Friday pe Imobiliare.ro: reducere de 128.000 de euro la achiziția unei vile în nordul Capitalei

Imobiliare.ro anunță lansarea unei ample campanii de Black Friday, dedicată consumatorilor finali, ce se va derula până la sfârșitul lunii noiembrie. În momentul de față, pe site sunt listate...

citește mai departe